Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στον κίνδυνο να μετατραπεί το ελληνικό banking σε ολιγοπώλιο, η ΤτΕ αναζητά λύση στο κεφαλαιακό αδιέξοδο των μικρών τραπεζών – Αν σπάσουν σε good και bad θα δαπανήσουν σε κεφάλαια και funding gap σχεδόν όλο το απόθεμα των 5 δισ του ΤΧΣ

 Στον κίνδυνο να μετατραπεί το ελληνικό banking σε ολιγοπώλιο, η ΤτΕ αναζητά λύση στο κεφαλαιακό αδιέξοδο των μικρών τραπεζών – Αν σπάσουν σε good και bad θα δαπανήσουν σε κεφάλαια και funding gap σχεδόν όλο το απόθεμα των 5 δισ του ΤΧΣ
Στον κίνδυνο να μετατραπεί το ελληνικό banking σε ολιγοπώλιο καθώς πέραν των 3 συστημικών τραπεζών καμία άλλη τράπεζα, δεν δύναται να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια, άρα θα καταλήξει σε good και bad bank, η Τράπεζα της Ελλάδος αναζητά λύσεις βιώσιμες,  ρεαλιστικά υλοποιήσιμες και συμβατές με τους άξονες του μνημονίου ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος ολιγοπωλίου.

Συγκεκριμένα θα εστιαστεί στις μικρές τράπεζες οι οποίες στο σύνολο τους δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα κεφάλαια άρα θα καταλήξουν σε good και bad bank.
Υπενθυμίζεται ότι η Attica bank πρέπει να συγκεντρώσει 400 εκατ 199,4 εκατ σε αμκ και 200 εκατ σε ομολογιακό.
Η Probank 282 εκατ. Η τράπεζα υπολείπεται του στόχου 100 εκατ ευρώ.
Η FBBank που θα χρειαστεί 168 εκατ εκ των οποίων 110 εκατ σε αμκ και 58 εκατ ομολογιακό.
Η νέα Proton bank 305 εκατ και η Πανελλήνια τράπεζα 78 εκατ ευρώ.
Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό και βρεθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από 14 ελληνικές τράπεζες με 3 μόνο τις συστημικές καθώς όλες οι υπόλοιπες ή θα εξαγοραστούν ή θα σπάσουν σε good και bad bank, σε συνεργασία με την Τρόικα θα αναζητήσουν λύση «διευκόλυνσης στις υψηλές ομολογουμένως κεφαλαιακές τους ανάγκες».
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη και έγκυρη πηγή «δεν μπορώ να αναφέρω αν θα υπάρξει νέος στόχος π.χ. αν συγκεντρώσουν το 67% να μην σπάσουν σε good ή bad bank ή κάποια άλλη λύση αλλά σίγουρα χρειάζονται βοήθεια».
Η πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία θα εξεταστεί διεξοδικά με την Τρόικα είναι προς την σωστή κατεύθυνση καθώς η ανώτατη εποπτική αρχή του συστήματος η ΤτΕ κατανοεί ότι αν δεν στηρίξει επιπρόσθετα τον κλάδο θα μείνουν στο ελληνικό banking 3 συστημικές τράπεζες απόλυτα εξαρτημένες από το κρατικό κεφάλαιο και από εκεί και πέρα το χάος.
Η εξέλιξη αυτή προφανώς είναι ξεκάθαρα θετική αλλά ουδείς μπορεί να προδικάσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Αν έχουν όμως αίσιο τέλος θα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για τις μικρές τράπεζες και συγκεκριμένα για την Attica bank, την Probank, την FBBank και την Πανελλήνια τράπεζα.
Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις μικρές τράπεζες.
Με δεδομένο ότι οι μικρές τράπεζες δεν συγκεντρώνουν τα κεφάλαια αν αποφασιζόταν π.χ. να σπάσουν όλες σε good και bad bank όπως ορίζει το μνημόνιο είναι πιθανό να μην φθάσει το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ που είναι 5 δις ευρώ.
Δηλαδή οι μικρές τράπεζες, αν δεν βρεθεί λύση, θα δαπανήσουν όλα τα κεφάλαια του ΤΧΣ, το οποίο εν συνεχεία δεν θα έχει ούτε 1 ευρώ στα Ταμεία και προφανώς η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι καθόλου καλή. Τουναντίον θα είναι τραγική γιατί άλλα κεφάλαια πέραν των 50 δις η Τρόικα δεν θα διαθέσει στην Ελλάδα για τις τράπεζες.
Σε μια τέτοια περίπτωση αν οι ιδιώτες μέτοχοι είναι κατεστραμμένοι  ποιοι θα κληθούν να εισφέρουν στην πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση αν χρειαστεί;
Καλά υποψιάζεστε…..οι καταθέτες…..

Η άποψη μας

Το www.bankingnews.gr έχει λάβει πρωτοβουλία εδώ και 2 μήνες  ενημερώνοντας  με επιστολή τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ ώστε να μελετήσουν με προσοχή την στρατηγική που ακολουθούν για τις μικρές τράπεζες στην Ελλάδα.
Μάλιστα αναφέραμε ότι θα πρέπει να επανέλθει η πρόταση που έλεγε αν μια μικρή τράπεζα καλύψει το 67% των κεφαλαιακών αναγκών της, την διαφορά να την καλύπτει το ΤΧΣ και βεβαίως να μην σπάσει σε good και bad bank αλλά να παραμένει εν δυνάμει ιδιωτική.
Θεωρούμε αδιανόητο και άδικο, οι μέτοχοι των μικρών τραπεζών να υποχρεώνονται να καλύψουν το 100% της κεφαλαιακής υποχρέωσης μιας τράπεζας π.χ. 400 εκατ της Attica bank ή 168 εκατ της FBBank και ταυτόχρονα οι μέτοχοι των μεγάλων τραπεζών να χρειάζεται να καλύψουν το 10% της ανακεφαλαιοποίησης και αυτές οι 2 παράμετροι να θεωρούνται ισότιμες.  
Δεν μπορεί ο μέτοχος μιας μεγάλης τράπεζας καλύπτοντας το 10% της ανακεφαλαιοποίησης να διατηρεί τον έλεγχο της τράπεζας και ο μέτοχος της μικρής αν καλύψει το 85% και όχι το 100% των κεφαλαιακών αναγκών να χάνει την τράπεζα η οποία θα οδηγείται βάση μνημονίου σε εκκαθάριση και good και bad bank.
Είναι όχι μόνο λανθασμένη επιλογή αλλά και προκλητικά άδικη εξέλιξη για τους μετόχους των μικρών τραπεζών.
Οι νεότερες εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές.
Η ΤτΕ και ο Γ. Προβόπουλος έχουν λάβει ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες και στηρίξει ενεργά και ουσιαστικά το ελληνικό banking με αντικειμενικά κριτήρια.
Επαναφέροντας στο προσκήνιο τις μικρές τράπεζες και ξεκινώντας η ΤτΕ διαβουλεύσεις με την Τρόικα ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή για  να μπορέσουν να παραμείνουν στην αγορά ως βιώσιμες, γεννάται η ελπίδα ότι μπορεί να αποτραπεί η καταστροφή των μικρών τραπεζών.
Το κακό σενάριο για τις μικρές τράπεζες είναι να αποτύχουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια να σπάσουν όλες σε good και bad bank και ταυτόχρονα να συγχωνευθούν με το good ΤΤ ή άλλη τράπεζα.
Το καλό σενάριο είναι να βρεθεί μια λύση και αυτή η λύση αναζητείται και υπάρχει βούληση να βρεθεί.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης