Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Καταθέτες δείξτε ψυχραιμία – Το deal Εθνικής – Eurobank ναυάγησε αλλά οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες – Τι συμβαίνει με τις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων;

 Καταθέτες δείξτε ψυχραιμία – Το  deal Εθνικής – Eurobank ναυάγησε αλλά  οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες – Τι συμβαίνει με τις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων;
Καταθέτες δείξτε ψυχραιμία.
Ανεξαρτήτως της έκβασης του deal Εθνικής και Eurobank - που ναυάγησε - οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
Το αναφέρουμε αυτό γιατί επικρατεί ένα χάος φημών ότι μετά το ναυάγιο του  deal η Eurobank θα σπάσει σε good και bad bank και ελλείψει κεφαλαίων θα κληθεί ο καταθέτης να καλύψει κεφάλαια και funding gap.

Η Eurobank μετά το ναυάγιο του  deal με την Εθνική,  θα κρατικοποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες ίσως να την συγχωνεύσουν με το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά δεν θα σπάσει σε good και bad bank.
Θα κρατικοποιηθεί άμεσα και η Εθνική τράπεζα.
Ωστόσο οι καταθέτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.
Η Eurobank χρειαζόταν 5,8 δις ευρώ και τα έχει ήδη λάβει αλλά απομένει μόνο ο καταμερισμός πόσα δηλαδή κεφάλαια θα έχουν την μορφή των κοινών μετοχών και πόσα θα είναι ομολογιακά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καταθέτες αυτές τις στιγμές πρέπει να φανούν ψύχραιμοι.
Βέβαια ειδικά στο δίκτυο και όχι στο private banking παρατηρούνται περίεργες κινήσεις, εκροές προς την Alpha που δεν θεωρούνται ακραίες και ταυτόχρονα σπάνε καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε ποσά κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Ειδικά τις 2-3 τελευταίες ημέρες αυτό προσλαμβάνει μορφή όχι χιονοστιβάδας αλλά σίγουρα παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση.
Δηλαδή οι καταθέτες δεν ρευστοποιούν και αποχωρούν αλλά σπάνε τις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε μικρότερα ποσά ή και με άλλους συνδικαιούχους.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες που διαθέτουν τους περισσότερους καταθέτες άνω των 100 χιλιάδων ευρώ είναι η Eurobank και η Alpha bank και ως εκ τούτου είναι εύλογο να παρατηρείται σε αυτές τις δύο τράπεζες αυτό το φαινόμενο.
Ας δείξουμε όλοι ψυχραιμία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης