Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ΤτΕ και η διοίκηση Προβόπουλου διασφάλισαν την συστημική σταθερότητα για μια ακόμη φορά, προστάτεψαν τις καταθέσεις και απέτρεψαν οποιαδήποτε επικίνδυνη εκτροπή

 Η ΤτΕ και η διοίκηση Προβόπουλου διασφάλισαν την συστημική σταθερότητα για μια ακόμη φορά, προστάτεψαν  τις καταθέσεις και απέτρεψαν οποιαδήποτε επικίνδυνη εκτροπή
Η Τράπεζα της Ελλάδος και η διοίκηση του Γιώργου Προβόπουλου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή συστημικής αποσταθεροποίησης στο ελληνικό banking.
Η ελληνική οικονομική χρεοκοπία, δεν συνοδεύτηκε από χρεοκοπία τράπεζας αποτελώντας παγκόσμιο παράδοξο μεν αλλά αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς της ομάδας κρούσης 36 εργαζομένων της ΤτΕ που καλούνται να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα στις πλέον κρίσιμες καταστάσεις.

Έτσι λοιπόν ενώ έχουν συμβεί απίστευτα παράδοξα στην Ελλάδα και η χώρα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον ως οικονομικό πειραματόζωο το τραπεζικό σύστημα άλλαξε μέσα σε ένα πλαίσιο επιλογών που επέλεξε η ΤτΕ και δεν υποχρεώθηκε εξωθεσμικά.
Προτάθηκαν λύσεις όπως η διάσπαση σε good και bad bank της ΑΤΕ και του ΤΤ καθώς ο βασικός μέτοχος τους το ελληνικό κράτος αδυνατούσε να εισφέρει ακόμη και το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην ανακεφαλαιποίησης τους.
Η ΤτΕ ως εποπτική αρχή και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές δεν επιθυμεί την κρατικοποίηση καμίας τράπεζας, ούτε καν την συρρίκνωση του κλάδου.
Η ΤτΕ υπάρχει για να εποπτεύει τράπεζες ωστόσο οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία υποχρέωσαν και την ΤτΕ να δημιουργήσει εναλλακτικά plan B.
Σε κάθε περίπτωση υπήρχε plan B ώστε να διασφαλιστεί ότι αν κάτι δεν πάει καλά αμέσως να υπάρχει εναλλακτικό σενάριο ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη που θα είχε επιπτώσεις ειδικά στις καταθέσεις.
Ο Γ. Προβόπουλος έδωσε μεγάλη μάχη ώστε να διασφαλιστούν οι καταθέσεις και να μην προκληθεί αποσταθεροποίηση ακόμη και την περίοδο των μεγάλων εκροών.
Η ΤτΕ κατηγορήθηκε ωστόσο πλειστάκις φορές από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους γιατί επέλεξε εκείνη και όχι την άλλη λύση.
Η κριτική προφανώς και πρέπει να γίνεται αλλά από την άλλη θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι π.χ. όταν η ΕΚΤ είχε θέσει ημερομηνία λήξεως στο ELA του ΤΤ η ΤτΕ ήταν υποχρεωμένη να βρει μα βιώσιμη λύση που να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τις καταθέσεις. Αυτό συνέβη.
Δυστυχώς έχασαν οι μέτοχοι του ΤΤ όπως και στην ΑΤΕ, προφανώς αυτό είναι μεγάλο λάθος αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή.
Αν υπήρχε άλλη επιλογή η ΤτΕ θα την είχε εφαρμόσει.
Η ΤτΕ βοήθησε ώστε να προχωρήσει η μετεξέλιξη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου σε πιο βιώσιμα σχήματα.
Το deal Εθνικής – Eurobank δεν προχώρησε καθώς κρίθηκε από την Τρόικα ότι δεν μπορεί μια νέα τράπεζα να έχει περιουσία όσο το ΑΕΠ της Ελλάδος αυξάνοντας τους συστημικούς κινδύνους.
Η ΤτΕ εφόσον δεν μπορούσε να μεταβάλλει τις αποφάσεις έπρεπε να διασφαλίσει την συνέχεια των τραπεζών και να δώσει ευκαιρία….ανακεφαλαιοποίησης.
Η διοίκηση Προβόπουλου εκ των πραγμάτων κρίθηκε και κρίνεται ικανή και αποτελεσματική.
Οι επιλογές θα δικαιώσουν πλήρως την πολιτική Προβόπουλου για την μετεξέλιξη του banking.  
Ας μας συγχωρέσει ο Πανίκος Δημητριάδης ο Κύπριος Κεντρικός τραπεζίτης όπου λόγω λανθασμένων αποφάσεων είδε τις τράπεζες του να καταστρέφονται αλλά αν η Ελλάδα είχε τον Πανίκο στην Ελλάδα θα είχαν απομείνει απολιθώματα τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης