Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα σχέδια ξεπουλήματος των κρατικοποιημένων ελληνικών τραπεζών προσεχώς σε ξένους είναι επικίνδυνα και επιζήμια για το εθνικό συμφέρον και ταυτόχρονα αποθαρρύνουν τους επενδυτές να επενδύσουν στις τρέχουσες αμκ

 Τα σχέδια ξεπουλήματος  των κρατικοποιημένων ελληνικών τραπεζών προσεχώς σε ξένους είναι επικίνδυνα και επιζήμια για το εθνικό συμφέρον και ταυτόχρονα αποθαρρύνουν τους επενδυτές να επενδύσουν στις τρέχουσες αμκ
Τα σχέδια πώλησης των κρατικοποιημένων ελληνικών τραπεζών όπως σχεδιάζει η Τρόικα είναι τουλάχιστον επικίνδυνα και επιζήμια για το εθνικό συμφέρον.
Με βάση τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει, όσες τράπεζες κρατικοποιηθούν με κυριότερη περίπτωση την Εθνική, η Τρόικα θα απαιτήσει με σύντομες διαδικασίες να πωληθούν εντός των επόμενων 4-6 μηνών, στρατηγικά τους ποσοστά 20-25% σε ξένες και ειδικά ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο σχεδιασμός αυτό είναι όχι μόνο προκλητικός αλλά και επικίνδυνος και κυρίως επιζήμιος για το εθνικό συμφέρον.
Τέτοιοι σχεδιασμοί, αποδεικνύουν ότι
1)Η Τρόικα δεν επιθυμεί την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες
2)Υπάρχει σχέδιο να ξεπουλήσουν τις ελληνικές τράπεζες σε ξένους ώστε να ελέγξουν μέσω των κρατικοποιημένων τραπεζών την Εθνική οικονομία.
3)Θα τεθεί τεράστιο θέμα νομικής, ποινικής  και ηθικής τάξης αν πωλήσει το ΤΧΣ σε τιμές που θα ζημιωθεί καθώς ο μελλοντικός στρατηγικός επενδυτής, σε καμία περίπτωση δεν θα πληρώσει την μαύρη τρύπα της αρνητικής καθαρής θέσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρνητικές καθαρές θέσεις είναι 100% ζημία για τον μέτοχο που επενδύει.
Έτσι εξηγείται γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τις αμκ και περιορίζονται μόνο στο 10%.
Η αρνητική καθαρή θέση είναι μια μαύρη τρύπα που θα καλύψει αποκλειστικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος που δανείστηκε τα 50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αν επιβεβαιωθούν τα σχέδια, οι κρατικοποιημένες τράπεζες, να πωληθούν σύντομα αυτό σημαίνει ότι ο ξένος στρατηγικός επενδυτής η ξένη τράπεζα δεν θα πληρώσει την αρνητική καθαρή θέση και το ΤΧΣ θα υποστεί ζημία.
Ο έλληνας φορολογούμενος θα επιδοτήσει την πώληση σε ξένη τράπεζα.
Μια τέτοια διαδικασία είναι προκλητικά παράνομη, επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον και θα αποτελεί προδοτική στάση κατά της εθνικής οικονομίας.
Όμως τα σχέδια αυτά της Τρόικα έχουν και άλλο στόχο.
Τι σημαίνει ότι στην επόμενη φάση οι ξένες τράπεζες θα επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες;
Δηλαδή γιατί οι ξένες τράπεζες δεν συμμετέχουν στις αμκ τώρα να αποκτήσουν τον έλεγχο με νόμιμο τρόπο;
Οι ξένες τράπεζες δεν θέλουν να επωμιστούν την ζημία των αρνητικών καθαρών θέσεων και προφανώς αφήνουν την βρώμικη δουλειά στο ΤΧΣ.
Όμως περνούν ένα μήνυμα, ότι οι τράπεζες τώρα, σε αυτές τις αμκ δεν έχουν καμία αξία αλλά θα αποκτήσουν όταν το ΤΧΣ δηλαδή ο φορολογούμενος πολίτης θα καλύψει την μαύρη τρύπα των αρνητικών καθαρών θέσεων.
Η προσέγγιση αυτή της Τρόικα είναι επικίνδυνη και προκλητική.
Όποια κυβέρνηση συναινέσει σε μια τέτοια πολιτική θα έχει λειτουργήσει εις βάρος του εθνικού συμφέροντος συνειδητά.
Θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί το ξεπούλημα των ελληνικών κρατικοποιημένων τραπεζών σε εξευτελιστικές τιμές.
Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος θα πρέπει να προστατέψει την περιουσία του και να μην πωλήσει αν οι τιμές δεν συμπεριλαμβάνουν και ένα μεγάλο premium το οποίο θα καλύπτει την ζημία της αρνητικής καθαρής θέσης.
Στην αντίθετη περίπτωση θα πρόκειται για ξεπούλημα εθνικής περιουσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης