Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Προειδοποίηση - Οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στις αμκ τραπεζών με αρνητική καθαρή θέση θα καταστραφούν – Η μόνη επένδυση που έχει αξία είναι τα warrants που θα αποκτηθούν από την ελεύθερη διαπραγμάτευση και όχι μέσω αμκ

tags :
  Προειδοποίηση - Οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στις αμκ τραπεζών με αρνητική καθαρή θέση θα καταστραφούν – Η μόνη επένδυση που έχει αξία είναι τα warrants που θα αποκτηθούν από την ελεύθερη διαπραγμάτευση και όχι μέσω αμκ
Δυστυχώς επικρατεί μια απίστευτη πλάνη στον επενδυτή, στο μέτοχο των τραπεζών που έχουν αρνητική καθαρή θέση.
Θυμάμαι 25-26-27 Ιουλίου του 2012 όταν προειδοποιούσαμε τους μετόχους της ΑΤΕ να πουλήσουν άρον άρον και να αποχωρήσουν από την μετοχή.

Προτρέπαμε να πουλήσουν μετοχές, κάτι που δεν επιτρέπεται, αλλά το κάναμε με ευσυνειδησία γιατί γνωρίζαμε ότι αργά το απόγευμα της Παρασκευής 27 Ιουλίου η ΑΤΕ θα σπάσει σε good και bad bank.
Την Πέμπτη και Παρασκευή 26 και 27 Ιουλίου του 2012 η μετοχή της ΑΤΕ σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο και ειδικά την Παρασκευή λίγες ώρες πριν σπάσει σε good και bad bank σημείωνε άνοδο 18-20%.
Στο τέλος οι μέτοχοι καταστράφηκαν.
Στην περίπτωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών εφιστούμε την προσοχή σε ορισμένες παραμέτρους που παρουσιάζουμε και ο κάθε επενδυτής ας αποτιμήσει και αξιολογήσει τα δεδομένα.
1)Οι τράπεζες με αρνητική καθαρή θέση όπως η Εθνική και η Eurobank πρέπει να καλύψουν πρώτα τις μαύρες τρύπες των αρνητικών κεφαλαίων.
Στο -2,82 δις ευρώ η Εθνική και -2 δις ευρώ η Eurobank.

Στις αμκ των 2 τραπεζών στην Εθνική 790 εκατ για το 10% των 7,9 δισ και στην Eurobank 410 εκατ για το 10% των 4,1 δισ ευρώ οι επενδυτές θα χάσουν συνολικά 482 εκατ ευρώ.
Τα 790 εκατ της Εθνικής θα έχουν αξία 510 εκατ και της Eurobank τα 410 εκατ θα έχουν αξία 210 εκατ ευρώ.
Με δεδομένη αυτή την ζημία που είναι αντικειμενική γιατί ένας επενδυτής να συμμετάσχει συνειδητά σε αμκ όταν γνωρίζει ότι θα χάσει 100%;
2)Η τιμή της αμκ π.χ. της Εθνικής τράπεζας θα υποστεί ένα discount 50% επί των 50 συνεδριάσεων στο χρηματιστήριο.
Θα είναι μεγάλη η πίεση στην μετοχή.

Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης το P/BV θα είναι περίπου 1,6 με 1,7 όταν οι καλές τράπεζες στην Ευρώπη αυτές που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια εμφανίζουν P/BV 0,7 δηλαδή η Εθνική με κρατικό κεφάλαιο θα έχει διπλάσια αξία από τις τράπεζες που έχουν ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η μετοχή θα καταρρεύσει μετά βεβαιότητας.
3)Η Εθνική και η Eurobank θα χρειαστεί να επιστρέψουν συνολικά 11,2 και 6,7 δις ευρώ αντίστοιχα σε ΤΧΣ και δημόσιο μαζί με τις προνομιούχες μετοχές.
Ποιοι επενδυτές θα καλύψουν αυτά τα τεράστια κεφαλαιακά ανοίγματα;
Ποιοι επενδυτές π.χ. στην Εθνική θα καταβάλλουν 790 εκατ και θα χρειαστούν να εισφέρουν στο μέλλον άλλα 10,3 δις ευρώ;

Το μόνο που έχει αξία στις τράπεζες με αρνητική καθαρή θέση είναι τα warrants

Στα warrants που θα εκδοθούν μαζί με τις κοινές μετοχές των αμκ θα παιχθεί το απόλυτο κερδοσκοπικό παιχνίδι.
Όμως προσοχή θα αξίζει περισσότερο να αγοραστούν τα warrants στην ελεύθερη διαπραγμάτευση έστω πληρώνοντας και ένα premium παρά να αποκτηθούν μέσω αμκ.
Προσοχή η προαναφερόμενη πρόταση δεν αφορά τράπεζες με θετική καθαρή θέση.

www.bankingnews.gr

Πρώτηγ ενημέρωση 23:10 14 Απριλίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης