Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ΤτΕ να αποτρέψει την επερχόμενη καταστροφή στις μικρές τράπεζες – Οι μέτοχοι των μικρών τραπεζών συγκεντρώνουν 550 εκατ σε σύνολο 920 εκατ – Αν δεν βρεθεί λύση ο έλληνας φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 1 δισ

 Η ΤτΕ να αποτρέψει την επερχόμενη καταστροφή στις μικρές τράπεζες – Οι μέτοχοι των μικρών τραπεζών συγκεντρώνουν  550 εκατ σε σύνολο 920 εκατ – Αν δεν βρεθεί λύση ο έλληνας φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 1 δισ
Η μεγάλη ανατροπή προς το χειρότερο έχει σημειωθεί καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται αν δεν υπάρξει άμεσα μέριμνα όχι μόνο να αποδεκατιστεί αλλά υποστεί ιστορική συρρίκνωση της μεγαλύτερη που έχει υποστεί εθνικό τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως.

Από 18 τράπεζες στην Ελλάδα κινδυνεύουν να μείνουν με τα βίας 5-6 και η εξέλιξη αυτή δεν είναι θετική για την συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού που πρέπει να υπάρχουν στην αγορά.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν μικρό χρονικό διάστημα διαπραγματεύονταν στο ελληνικό χρηματιστήριο συνολικά 15 τράπεζες και έχουν απομείνει 5-6 τράπεζες μαζί με την μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο μεγάλος κίνδυνος όμως που προβάλλει και η ΤτΕ πρέπει να παρέμβει και α διαπραγματευτεί με την Τρόικα είναι ο αφανισμός των μικρών τραπεζών.
Πλειστάκις φορές έχουμε αναφερθεί στην απόλυτα άδικη και άνιση μεταχείριση των μικρών τραπεζών σε σχέση με τις μεγάλες τράπεζες.
Είναι προκλητικό να ζητείται από τις μεγάλες το 10% της ελάχιστης συμμετοχής  και από τις μικρές το 100% της ανακεφαλαιοποίησης.
Είναι προκλητικό να ζητείται π.χ. από την Eurobank να καταβάλλει 410 εκατ για να παραμείνει εν δυνάμει ιδιωτική και από την Attica bank 396 εκατ ευρώ που αντιστοιχεί στο 100% των κεφαλαιακών απαιτήσεων της.
Είναι προκλητικό να ζητείται από την Εθνική να καλύψει 790 εκατ όσα θα χρειαστούν δηλαδή μαζί η Attica bank και η Probank.
Είναι προκλητικός και άδικος ο τρόπος μεταχείρισης των μικρών τραπεζών.
Σε αυτό το περιβάλλον της άνισης μεταχείρισης οι μέτοχοι των μικρών τραπεζών καλούνται να συγκεντρώσουν 920 εκατ ευρώ και με βάση ενδείξεις είναι πιθανό να συγκεντρώσουν τελικά 550 εκατ ευρώ.
Το ελληνικό κράτος και η ΤτΕ αλλά και το ΤΧΣ καλούνται να απαντήσουν στο εξής ερώτημα, δέχονται τα 550 εκατ των μετόχων των μικρών τραπεζών ώστε με συμπλήρωμα 370 εκατ από το ΤΧΣ να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ή το ΤΧΣ θα επωμιστεί όλο το βάρος των 920 εκατ ευρώ;
Ο φορολογούμενος πολίτης που έχει επωμιστεί τόσα βάρη είναι προτιμότερο να πληρώσει για τις μικρές τράπεζες 370 εκατ ή 920 εκατ ευρώ;
Επειδή θα είναι σκάνδαλο αν το ελληνικό κράτος δεν κοιτάξει να διασφαλίσει το συμφέρον της κοινωνίας και όχι της Τρόικας θα πρέπει η ΤτΕ που είναι η αρμόδια αρχή να πάρει πάνω της τη όλη υπόθεση με τις μικρές τράπεζες.
Με βάση πληροφορίες οι διοικήσεις και οι μέτοχοι των μικρών τραπεζών έχουν ζητήσει την παρέμβαση της κυβέρνησης.
Δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να κωφεύει όταν μέτοχοι προσφέρουν 550 εκατ.
Το www.bankingnews.gr έχει λάβει μια πολύ ξεκάθαρη θέση.
Να επανέλθει η παρελθούσα πρόταση που προσδιορίζει ότι αν μια μικρή τράπεζα έχει καλύψει το 67% των κεφαλαιακών της αναγκών την διαφορά του 33% σε κεφάλαια να καλύπτει το ΤΧΣ χωρίς η τράπεζα να χάνει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.
Δηλαδή αν μια τράπεζα χρειάζεται 100 εκατ ευρώ και συγκεντρώσει τα 67 εκατ τα υπόλοιπα 33 εκατ να τα καταβάλλει το ΤΧΣ.
Η λύση αυτή διασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή των μετόχων των μικρών τραπεζών αφού συγκεντρώνονται 550 εκατ και ταυτόχρονα μειώνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των μικρών τραπεζών.
Οι περισσότερες αν όχι όλες οι μικρές τράπεζες εμφανίζουν θετική καθαρή θέση με βάση τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών τους.
Ως εκ τούτου η Κυβέρνηση και η ΤτΕ αλλά και το ΤΧΣ πρέπει να βρουν μια λύση ουσίας για την διάσωση των μικρών τραπεζών που οδηγούνται στην καταστροφή.
Οποιαδήποτε αδιαφορία θα οδηγήσει στον αφανισμό τις μικρές τράπεζες στην Ελλάδα.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:13)

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης