Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Όσοι προσπαθούν να νεκραναστήσουν το deal Εθνικής – Eurobank δεν προσφέρουν υπηρεσίες στο banking και στο εθνικό συμφέρον – Ο Thomsen εκθέτει την κυβέρνηση και αποδεικνύει ότι το deal εξυπηρετούσε σκοπιμότητες και συμφέροντα

 Όσοι προσπαθούν να νεκραναστήσουν το deal Εθνικής – Eurobank δεν προσφέρουν υπηρεσίες στο banking και στο εθνικό συμφέρον – Ο Thomsen εκθέτει την κυβέρνηση και αποδεικνύει ότι το deal εξυπηρετούσε σκοπιμότητες και συμφέροντα
Όσοι προσπαθούν να νεκραναστήσουν το deal Εθνικής και Eurobank και αναφερόμαστε ευθέως, στην Κυβέρνηση, στην διοίκηση της Εθνικής, στον Τίμο Χριστοδούλου της Eurobank και στον Λάτση δεν προσφέρουν υπηρεσίες στο banking και στο εθνικό συμφέρον.

Είναι προς το εθνικό συμφέρον να μην υλοποιηθεί το deal.
Η δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος με μεγάλη συστημική βαρύτητα ενέχει τεράστιους κινδύνους θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια και το κυριότερο όλων το ΤΧΣ δεν θα μπορέσει να το πουλήσει.
Η διοίκηση της Εθνικής δίνει ένα υπέρ πάντων αγώνα για την αμκ της των 790 εκατ ευρώ για 2 λόγους
1)ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι αν καταφέρει να συγκεντρώσει τα 790 εκατ θα μπορέσει να επαναφέρει στο τραπέζι το deal με την Eurobank.
2)ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τα συμφέροντα Λάτση που συνεχίζει να επιθυμεί το deal.
Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο ο Λάτσης να αποχωρεί από την Eurobank και να εμφανίζεται στην Εθνική εισφέροντας 100-150 εκατ στην αμκ ως μέτοχος πλέον μετά την δημόσια πρόταση.
Το deal Εθνικής – Eurobank δεν έχει να προσφέρει στην εθνική οικονομία, θα ζημιώσει τον φορολογούμενο πολίτη.
Απόδειξη αυτού οι δηλώσεις Thomsen του ΔΝΤ ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Τρόικα δεν είχε εγκρίνει το deal ενώ αναφέρθηκε σε μια παράμετρο καθοριστική.
Το νέο σχήμα θα χρειαζόταν περισσότερα κεφάλαια.
Το ορθό είναι οι τράπεζες Εθνική και Eurobank να παραμείνουν αυτόνομες, να κρατικοποιηθούν και να πωληθούν.
Ποιο εύκολα πωλούνται ξεχωριστά παρά μαζί.
O Thomsen όμως με τις δηλώσεις του εκθέτει την κυβέρνηση η οποία πόνταρε πολιτικά σε αυτό το deal.
Το deal Εθνικής με Eurobank ήταν μια άκρως αποτυχημένη ιδέα που δεν βοηθάει την εθνική οικονομία αλλά εξυπηρετεί συμφέροντα επιχειρηματιών και ημετέρων.
Εμείς θα επαναλάβουμε ότι η ορθότερη λύση είναι η κρατικοποίηση της Εθνικής και η πώληση της εν συνεχεία.
Η καλύτερη λύση για την Eurobank είναι η κρατικοποίηση εν συνεχεία ενσωμάτωση του good ΤΤ και μετά η πώληση σε στρατηγικούς επενδυτές.
Είναι πολύ προτιμότερο να κρατικοποιηθούν οι 2 τράπεζες ξεχωριστά για ένα μικρό μεταβατικό διάστημα και να πωληθούν ξεχωριστά.
Το θέμα δεν είναι στα συμφέροντα των ολίγων αλλά τα συμφέροντα των πολλών.
Για το ΤΧΣ η καλύτερη λύση είναι η ξεχωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις, η προσωρινή κρατικοποίηση και εν συνεχεία η πώληση.
Ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρει πίσω μέρος των χρημάτων του παρά να εμπλακεί σε επικίνδυνους πειραματισμούς.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης