Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ποιοι επενδυτές των τραπεζών θα πετύχουν κέρδη; Όχι το ΤΧΣ καθώς θα υποστεί ζημία κοντά στα 4,5 με 5 δισ ούτε οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στις αμκ λόγω αρνητικών καθαρών θέσεων και P/BV – Οι κερδισμένοι θα είναι οι επόμενοι

 Ποιοι επενδυτές των τραπεζών θα πετύχουν κέρδη; Όχι το ΤΧΣ καθώς θα υποστεί ζημία κοντά στα 4,5 με 5 δισ ούτε οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στις αμκ λόγω αρνητικών καθαρών θέσεων και P/BV – Οι κερδισμένοι θα είναι οι επόμενοι
Ποιοι επενδυτές των τραπεζών θα πετύχουν κέρδη;
Το ερώτημα αυτό τίθεται από πολλούς επενδυτές.

Θα επιτύχουν κέρδη οι στρατηγικοί μέτοχοι όπως το ΤΧΣ;
Θα επιτύχουν κέρδη όσοι επενδυτές συμμετάσχουν στις αμκ των τραπεζών με αρνητικές καθαρές θέσεις;
Θα προσπαθήσουμε απλά και κατανοητά να παρουσιάσουμε μια προσέγγιση για το ποιοι επενδυτές θα κερδίσουν και πότε.
Το ΤΧΣ θα λειτουργήσει ως επενδυτής που συνειδητά θα υποστεί ζημία για να καλύψει τις μαύρες τρύπες των αρνητικών καθαρών θέσεων.
Π.χ. στην Εθνική τράπεζα το ΤΧΣ θα καλύψει σε συντριπτικό βαθμό την αρνητική καθαρή θέση όπως και στην Eurobank.
Η Πειραιώς πλέον έχει θετική καθαρή θέση και δεν θα υποστεί κάποια επίπτωση ο μέτοχος.
Το ΤΧΣ που καλύπτει τις αρνητικές καθαρές θέσεις ζημιώνεται καθώς δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα κεφάλαια που επένδυσε για να καλύψει τις μαύρες τρύπες των αρνητικών κεφαλαίων.
Οι μέτοχοι – επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αμκ της Εθνικής π.χ. θα κερδίσουν;
Ακόμη και στην περίπτωση που συγκεντρώσει τα 790 εκατ ευρώ το 10% της αμκ οι μέτοχοι που θα συμμετάσχουν με χρηματιστηριακούς όρους θα χάσουν.
Γιατί;
Τα 790 εκατ ευρώ αξίζουν 510 εκατ ευρώ καθώς η αρνητική καθαρή θέση είναι -2,8 δις ευρώ άρα το 10% της αρνητικής καθαρής θέσης που θα καλυφθεί από την συμμετοχή των ιδιωτών είναι 280 εκατ ευρώ.
Άρα επενδύοντας 790 εκατ ευρώ η αξία τους αυτομάτως θα είναι 510 εκατ λόγω αρνητικής καθαρής θέσης.
Επίσης η Εθνική μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα αποτιμάται 1,8 φορές το P/BV που σημαίνει ότι θα αξίζει περίπου 60-70% υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Ακόμη και στο καλό σενάριο της κάλυψης του 10% μιας τράπεζας με αρνητική καθαρή θέση η μετοχή θα καταρρεύσει ούτως ή άλλως και λόγω του P/BV.
Άρα ο επενδυτής θα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο.
Ποιος όμως επενδυτής θα κερδίσει;
Από τους τωρινούς όσοι διαθέτουν warrants.
Ωστόσο ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο μελλοντικός επενδυτής αυτός που θα αγοράσει μια μετοχή ή θα τοποθετηθεί στρατηγική ή επενδυτικά σε μια τράπεζα που δεν θα έχει αρνητικά κεφάλαια και θα έχει ξεφουσκώσει χρηματιστηριακά καθώς θα εμφανίζεται με υπερτίμημα μεταξύ 60% και 70%.
Στρατηγικά λοιπόν όποιος επενδυτής έχει την υπομονή να περιμένει θα είναι κερδισμένος στο banking.
Προσοχή όμως το κέρδος θα έρθει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανατιμολόγησης του πραγματικού fair value των τραπεζών ειδικά αυτών που είχαν αρνητικές καθαρές θέσεις.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης