Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι κρύβεται πίσω από τον αγώνα να καλυφθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών; - Αυξάνεται το capital buffer του ΤΧΣ κατά 2,5 δισ στα 7,5 δισ μέσω της επιστροφής προκαταβολών, ώστε να αποτραπεί το 2014 το haircut στις καταθέσεις

Τι κρύβεται πίσω από τον αγώνα να καλυφθούν οι  αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών; - Αυξάνεται το capital buffer  του ΤΧΣ κατά 2,5 δισ στα 7,5 δισ μέσω της επιστροφής προκαταβολών, ώστε να αποτραπεί το 2014 το haircut στις καταθέσεις
Τι κρύβεται πίσω από την υπερπροσπάθεια να καλυφθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών;
Προφανώς ισχύουν και οι εταιρικοί λόγοι κάθε τράπεζα θέλει την μετοχική και διοικητική της αυτονομία κάθε τράπεζα θέλει να αποτρέψει την κρατικοποίηση αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ένα ευρύτερος στόχος που ξεπερνά την κάθε τράπεζα ξεχωριστά και αφορά το σύνολο του banking και το σύνολο των καταθετών.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, πρέπει να προστατευθεί και να αυξηθεί το κεφαλαιακό απόθεμα capital buffer του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το κεφαλαιακό απόθεμα, όσο υφίσταται αποτελεί ξεκάθαρη δικλείδα ασφαλείας για τις καταθέσεις.
Αν το κεφαλαιακό απόθεμα εξαντληθεί και οι τράπεζες χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, τότε είναι βέβαιο ότι οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν είτε με τα κεφάλαια των ιδιωτών μετόχων είτε με τα κεφάλαια των καταθετών δηλαδή bail in η εμπλοκή δηλαδή των καταθετών στην διάσωση των τραπεζών κατά τα πρότυπα της Κύπρου.
Σε ερώτηση που θέσαμε ως  www.bankingnews.gr στην Τρόικα – και ειδικά σε εκπροσώπους που ασχολούνται με το banking - και στο κατά πόσο το capital buffer του ΤΧΣ αποτελεί δικλείδα ασφαλείας, η απάντηση που λάβαμε είναι η εξής «για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών υπήρξε ειδική μέριμνα. Δόθηκαν 50 δις ευρώ κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση τους και ήδη το ΤΧΣ στην Ελλάδα διαθέτει ένα απόθεμα το οποίο σίγουρα λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός».
Στην ερώτηση αν εξαντληθεί το capital buffer υπάρχει ενδεχόμενο εμπλοκής των καταθετών σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις το στέλεχος της Τρόικα απέφυγε να απαντήσει τονίζοντας ότι «αυτή την στιγμή υπάρχει αξιόπιστο κεφαλαιακό απόθεμα».

Η συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών αυξάνουν το capital buffer του ΤΧΣ

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνολικά 27,5 δισ ευρώ.
Υπό την μορφή προκαταβολών οι τράπεζες έχουν λάβει τα εξής ποσά η Εθνική 9,75 δις ευρώ, η Alpha 4,57 δις ευρώ, η Eurobank 5,83 δις ευρώ και η Πειραιώς 7,33 δις ευρώ.
Δηλαδή το ΤΧΣ έχει προκαταβάλλει όλο το ποσό των ανακεφαλαιοποιήσεων.
Αν υποθέσουμε ότι η Εθνική θα συγκεντρώσει 1,17 δις ευρώ αυτό σημαίνει ότι από τα 9,75 δις ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 1,17 δις ευρώ δηλαδή το ΤΧΣ θα έχει καταβάλλει 8,58 δις ευρώ.
Στην Πειραιώς που θα συγκεντρώσει π.χ. 733 εκατ και έχει ήδη λάβει 7,33 δις ευρώ από το ΤΧΣ, η τράπεζα θα επιστρέψει στο ΤΧΣ τα 733 εκατ άρα το Ταμείο θα έχει καταβάλλει στην Πειραιώς 6,6 δις ευρώ κ.ο.κ.
Το ίδιο προφανώς ισχύει και για την Alpha bank το ΤΧΣ θα έχει καταβάλλει όχι 4,57 δις ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση αλλά 4 δις ευρώ περίπου καθώς η τράπεζα θα συγκεντρώσει με ιδιωτικά κεφάλαια 550 εκατ ευρώ.
Εξαίρεση αποτελεί η Eurobank που κρατικοποιείται και τα 5,83 δις ευρώ που έχει καταβάλλει το ΤΧΣ θα παραμείνουν ως έχουν.
Συνολικά θα επιστραφούν στο ΤΧΣ 2,5 δις ευρώ από τις τράπεζες καθώς τόσα θα συγκεντρωθούν από τους ιδιώτες μετόχους και θα αφαιρεθούν από τις προκαταβολές.
Αυτά τα 2,5 δις ευρώ ωστόσο πρέπει να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα 5 δις ευρώ που είναι το κεφαλαιακό απόθεμα όπερ σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα διαθέτει capital buffer περίπου 7,5 δισ ευρώ.
Όσο αυξάνεται το capital buffer τόσο αυξάνεται και η ασφάλεια και αντίστοιχα μειώνεται ο κίνδυνος για τις καταθέσεις.
Στον επόμενο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου που θα έρθει το 2014, θα πρέπει να υπάρχουν κεφάλαια στο Ταμείο ώστε να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες.
Ωστόσο σπεύδουμε να αναφέρουμε ότι λίαν συντόμως θα αποδειχθεί ότι «υπάρχουν τράπεζες που χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια από αυτά που έχουν υπολογιστεί από την ΤτΕ και το ΤΧΣ και το capital buffer θα μειωθεί εκ νέου»

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης