Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Προσοχή στο τεχνικό και κερδοσκοπικό ράλι των τραπεζικών μετοχών - Το «arbitrage» που εκδηλώνεται μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αξίας που θα προκύψει από την τιμή των αμκ, των δικαιωμάτων και των warrants ισοσκελίζεται

 Προσοχή στο τεχνικό και κερδοσκοπικό ράλι των τραπεζικών μετοχών - Το «arbitrage» που εκδηλώνεται μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αξίας που θα προκύψει από την τιμή των αμκ, των δικαιωμάτων και των warrants ισοσκελίζεται
Το ακραίο κερδοσκοπικό ράλι, το ακραίο τεχνικό ράλι των τραπεζικών μετοχών, δεν σημειώνεται αναίτια στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ξαφνικά οι ξένοι επενδυτές, δεν διαπίστωσαν ότι οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν value απέκτησαν αξία, ούτε αποφάσισαν ως δια μαγείας να επενδύσουν στις αυξήσεις κεφαλαίου του ελληνικού banking.

Πέραν των αρνητικών καθαρών θέσεων, οι ξένοι δεν αρέσκονται να τοποθετούνται σε μετοχές με χαμηλό free float όπου βασικός μέτοχος με 80% ή 85% θα είναι το ΤΧΣ.
Τι ακριβώς έχει συμβεί και ξαφνικά σημειώνεται ένα εντυπωσιακό ράλι στις μετοχές των τραπεζών;
Αφορμές προφανώς είναι οι θετικές ειδήσεις που απορρέουν από το ΔΝΤ ή από θετικές εκθέσεις όπως της Morgan Stanley που προτείνει αγορές ελληνικών ομολόγων ή το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί διεθνώς ή ακόμη και την πλεονάζουσα ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς.
Αιτίες του ράλι των τραπεζικών μετοχών είναι μια απλή συλλογιστική.
Οι χρηματιστηριακές τιμές αντικατοπτρίζουν μια αξία.
Ταυτόχρονα οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου με ελάχιστες αποκλείσεις έχουν κλειδώσει πλην της Alpha bank που έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι στα 0,44 ευρώ.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Η άνοδος των χρηματιστηριακών τιμών δίνει αξία στα δικαιώματα των αυξήσεων κεφαλαίου και βεβαίως δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η κρυφή δύναμη των warrants.
Όπως εξηγεί έμπειρος τραπεζίτης «οι ξένοι επενδυτές αλλά και γενικώς οι επενδυτές θέλουν να έχουν warrants αυτό είναι το δέλεαρ.
Όμως αν μπορούσαμε θεωρητικά να αποτιμήσουμε από την μια πλευρά την χρηματιστηριακή τιμή που είναι επί καθημερινής βάσεως αποτιμημένη και από την άλλη την τιμή της αμκ που ουσιαστικά έχει κλειδώσει, των δικαιωμάτων που θα προκύψουν λόγω της αύξησης, της νέας τιμής στο χρηματιστήριο λόγω της αποκοπής του δικαιώματος και βεβαίως των warrants, προκύπτει ότι η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής μιας τράπεζας υπολείπεται από την αξία των 3 αυτών  συνδυαστικών παραμέτρων τιμής αμκ, δικαιωμάτων και νέας χρηματιστηριακής τιμής μετά την αποκοπή  και warrants.
Βέβαια αυτό είναι θεωρητικό καθώς, δεν υπάρχει κάποιος μαθηματικός τύπος ή μηχανισμός που να προσδιορίζει την συνολική αξία με βάση την τιμή της αμκ, των δικαιωμάτων προτίμησης και των warrants.
Κάθε επενδυτής προσπαθεί να αποτιμήσει την αξία που είναι υποκειμενική και αυτό γιατί ουδείς γνωρίζει την πραγματική αξία των warrants. Ταυτόχρονα αποκτούν αξία και τα δικαιώματα συμμετοχής στην αμκ. Ωστόσο η αλήθεια θα καταγραφεί μετά την αποκοπή του δικαιώματος στις αυξήσεις κεφαλαίου»
Η εξήγηση του τραπεζίτη είναι λογική μεν αλλά πως ένας επενδυτής λαμβάνει ένα ρίσκο υπερακοντίζοντας τις χρηματιστηριακές τιμές;
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα…συγκεκριμένο.
Η Alpha bank η καλύτερα αποτιμημένη τράπεζα με όρους P/BV έχει καθορίσει την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 0,44 ευρώ.
Η τρέχουσα τιμή με βάση το χθεσινό κλείσιμο είναι 1,43 ευρώ δηλαδή η χρηματιστηριακή τιμή είναι 225% υψηλότερα της τιμής της αμκ ή αν το αποτιμήσουμε αντίθετα και ορθά, η τιμή της αμκ είναι χαμηλότερα 70% σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.
Τι θέλουμε να πούμε ότι στην προσπάθεια η αγορά να αναζητήσει το fair value μπορεί να δημιουργήσει άλλες υπερβολές.
Πάντως σπεύδουμε να αναφέρουμε ότι το ράλι στις τράπεζες είναι τεχνικό, κερδοσκοπικό και χρήζει προσοχής.
Οι ξένοι πάντως χθες πρωτοστάτησαν. Επαναλαμβάνουμε τις κινήσεις των ξένων προς επιβεβαίωση της υπερκινητικότητας που επέδειξαν.

Επιθετικές αγορές ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τράπεζες

Πρώτη φορά μετά από μήνες που παρατηρούνται επιθετικές αγορές ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν διακινήσει κοντά 12 στα 14 εκατ μετοχές ένδειξη του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Στην Εθνική 500 χιλ μετοχές η Citigroup, 700 χιλ η Deutsche bank, 250 χιλ η Bank of America.
Επίσης στην Εθνική 250 χιλ μετοχές η Societe Generale και 100 χιλ η J P Morgan.
Στην Alpha 700 χιλ η UBS, 1 εκατ μετοχές η Societe Generale, 300 χιλ η Deutsche bank και 550 χιλ η Citigroup.
Στην Eurobank καμία συναλλαγή ξένων
Στην Πειραιώς 2,1 εκατ μετοχές η Citigroup και 500 χιλ η Deutsche bank
Στον ΟΤΕ υπήρξε κίνηση 700 χιλ μετοχών μεταξύ Bank of America και Goldman Sachs η μια τράπεζα ήταν πωλητής και η άλλη αγοραστής.
Στον ΟΤΕ επίσης, 150 χιλ η Deutsche bank, η UBS 150 χιλ ο Broker Kepler 150 χιλ και η Citigroup 200 χιλ μετοχές.
Στον ΟΠΑΠ Bank of America 300 χιλ μετοχές, Goldman Sachs 140 χιλ, Deutsche bank 75 χιλ, Societe Generale 70 χιλ, Morgan Stanley 70 χιλ.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης