Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Νέο «πακέτο» μέτρων και έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων για να πληρωθούν ομόλογα 5,6 δισ. ευρώ προωθεί η κυβέρνηση - Εξετάζεται μετάθεση της λήξης ομολόγων ύψους 1,6 δισ. ευρώ που έχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες

tags :
Νέο «πακέτο» μέτρων και έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων για να πληρωθούν ομόλογα 5,6 δισ. ευρώ προωθεί η κυβέρνηση - Εξετάζεται μετάθεση της λήξης ομολόγων ύψους 1,6 δισ. ευρώ  που έχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες
Έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων σε περίπτωση που το Eurogroup της προσεχής Δευτέρας δεν ανάψει το «πράσινο φως» για  την ενοποιημένη δόση των 7,5 δισ. ευρώ, ετοιμάζει η κυβέρνηση για να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Βέβαια από τα ομόλογα των 5,6 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαΐου και για τα οποία «κόπτεται» το οικονομικό επιτελείο για να μπορέσει να τα πληρώσει, «βαρίδι» αποτελούν μόνο τα 4 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το υπόλοιπο ποσό των 1,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ελληνικούς τίτλους τους οποίους είχαν αγοράσει  Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες δεν αποκλείεται να εξοφληθεί αργότερα από την χώρα μας με την επόμενη δόση που θα αποδεσμεύσει η τρόικα.
Οι τίτλοι που έχουν στην κατοχή τους τα εποπτικά ιδρύματα μπορεί να μετατεθεί η λήξη τους, σύμφωνα με απόφαση του Eurogroup η οποία έχει ληφθεί από τον Δεκέμβριο του 2012 με την έγκριση της «σούπερ» δόσης για την χώρα μας.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μένει τώρα να ενεργοποιηθεί εφόσον οι υπουργοί οικονομικών των «16» πούνε «όχι» στην διπλή δόση. Όπως είπε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας το θέμα συζητείται σε τεχνοκρατικό -και όχι επίσημο- επίπεδο και θα ήταν «ευχής έργο» αν το Eurogroup εγκρίνει όχι μόνο τα 4,2 δισ. ευρώ αλλά και τα 3,3 δισ. ευρώ -την δόση  του δευτέρου τριμήνου του 2013 και άνευ ελέγχου.
Την ίδια ώρα στην προκρούστεια κλίνη ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση τις συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών, για να κλείσει η τρύπα 400 εκατ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στον ΟΑΕΕ.
Το ενδεχόμενο  άφησε ανοικτό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είπε ότι η «τρύπα» προέρχεται από την μη ενεργοποίηση της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων που είχε επιβληθεί για την κάλυψη των αυξημένων ασφαλιστικών αναγκών του Ταμείου.
«Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει φόρο 2 τοις χιλίοις σε επιχειρήσεις,  ώστε να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων. Μέτρο που το πήραμε, αλλά δεν το εφαρμόσαμε. Φέτος τα καταφέραμε με άλλους τρόπους. Καλύψαμε το κενό και δεν μειώσαμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και του χρόνου» είπε  ο υπουργός.        
Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο για την κάλυψη του κενού είναι μεταξύ άλλων η οριζόντια μείωση κατά 25 ευρώ μηνιαίως και στα τρία ταμεία ΤΕΒΕ-ΤΣΑ και ΤΑΕ.  
Η «καρατόμηση»  των συντάξεων είναι η αρχή της νέας βαρυχειμωνιάς που έρχεται αν υπάρξει απόκλιση στους  δημοσιονομικούς στόχους και η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι της τρόικας.  
Η μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα δείχνει ότι  τα νέα μέτρα είναι «προ των πυλών» δεδομένου και του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Αν συμβεί αυτό η κυβέρνηση θα ζητήσει νέα ελάφρυνση του χρέους από τους δανειστές, είτε μέσω της μείωσης των επιτοκίων είτε με νέο «κούρεμα», καθώς έχει ήδη φθάσει στα 305,5 δισ. ευρώ.
Το πρώτο PSI, πάντως, έχει δημιουργήσει μπερδέματα, καθώς η σλοβακική τράπεζα Postova Bank θα πάει την Ελλάδα στο διεθνές δικαστήριο διαιτησίας, λόγω παραβίασης διεθνών συμφωνιών περί επενδύσεων.
Το πρωτογενές πλεόνασμα θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να βγει στις αγορές τέλη του 2014, με τον υπουργό Οικονομικών να εύχεται να έχει μία καλή τύχη στα επιτόκια δανεισμού - σαν της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας που δανείζονται κάτω από 6%.
Τα άδεια κρατικά ταμεία έχουν «παγώσει» κάθε σενάριο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, αλλά και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο κι εφόσον τα «έσοδα πάνε καλά και ο προϋπολογισμός είναι εντός στόχων».
Ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτή σε αυτή τη φάση, δεν την επιτρέπει η πορεία των εσόδων». Επισήμανε ότι «κάθε απόκλιση έχει κόστος, για κάθε μέτρο μείωσης φόρων θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο ισοδύναμο».

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης