Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το καυτό παρασκήνιο πίσω από τις κρίσιμες αποφάσεις στις μικρές τράπεζες; – Γιατί άλλαξε η διοίκηση Δαμανάκη στην Probank και ποιο είναι το νέο team; - Γιατί ο Ρέστης δεν επένδυσε στην FBBank; – Γιατί η ΤτΕ έδωσε παράταση 1 μήνα στην Attica bank;

Το καυτό παρασκήνιο πίσω από τις κρίσιμες αποφάσεις στις μικρές τράπεζες; – Γιατί άλλαξε η διοίκηση Δαμανάκη στην Probank και ποιο είναι το νέο team; - Γιατί ο Ρέστης δεν επένδυσε στην FBBank; – Γιατί η ΤτΕ έδωσε παράταση 1 μήνα στην Attica bank;
(upd3)Εντονότατο είναι το παρασκήνιο στις μικρές τράπεζες όπου σημειώθηκαν σημαντικότατες εξελίξεις.  
Η FBBank διασπάστηκε σε good και bad και πωλήθηκε η καλή  τράπεζα στην Εθνική, άλλαξε η διοίκηση  Δαμανάκη στην Probank εμφανίστηκε ένα νέο σχήμα μετόχων που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να στηρίξουν την τράπεζα ενώ η διοίκηση Γαμβρίλη στην Attica bank έλαβε παράταση ενός μήνα έως τις αρχές Ιουνίου να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση της.


Probank άλλαξε η διοίκηση Δαμανάκη, χρειάζεται επιπλέον 132 εκατ

Η ΤτΕ έλαβε την πρωτοβουλία άπαξ και δεν είχαν συγκεντρωθεί τα 282 εκατ που αφορούσαν το συνολικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης της, να αντικαταστήσει την διοίκηση Δαμανάκη στην Probank και να τοποθετήσει Επίτροπο τον πρώην στέλεχος της Εθνικής τράπεζας Πέτρου Φρονίστα δίνοντας προθεσμία ενός μήνα στην τράπεζα για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Η Probank έχει συγκεντρώσει 150 εκατ και χρειάζεται άλλα 132 εκατ ευρώ για να καλύψει τον ελάχιστο στόχο ανακεφαλαιοποίησης της στα 282 εκατ ευρώ.
Το παρασκήνιο στην Probank είναι ότι συγκροτήθηκε ειδική ομάδα κρούσης από παλαιούς μετόχους, που συμμετείχαν ορισμένων εξ αυτών και στο ΔΣ και απαρτίζεται από τους εφοπλιστές Φαφαλιός, Παρασκευόπουλος, Λύρας και τους επιχειρηματίες, Σεπετάς, Παράβαλος και Καψάσκης και οι οποίοι σε συναντήσεις που είχαν με την ΤτΕ είχαν παρουσιάσει εναλλακτικό πλάνο για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Η ομάδα μετόχων έχει δεσμευθεί στην ΤτΕ ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα 132 εκατ ευρώ.
Η αντικατάσταση Δαμανάκη από το management της Probank πραγματοποιήθηκε κυρίως γιατί έπρεπε να υπάρξει μια αλλαγή σελίδας άπαξ και η ομάδα μετόχων το έθεσε ως προαπαιτούμενο.
Η διοίκηση Δαμανάκη, μπορεί να μην κατάφερε να επιτύχει τους στόχους ανακεφαλαιοποίησης αλλά ήταν επιτυχημένη κατά την διάρκεια της θητείας της.
Η ομάδα των μετόχων εφοπλιστών και επιχειρηματιών παρουσίασε στην ΤτΕ ένα πειστικό plan B το οποίο αποδέχθηκε η θεσμική αρχή.
Η Probank πρέπει να παραμείνει ιδιωτική και η δεύτερη ευκαιρία που έδωσε η ΤτΕ αυτό αποδεικνύει.
Το Σάββατο και την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν δύο πολύ κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ της ομάδας των μετόχων και των στελεχών και των εργαζομένων της τράπεζας.
Σημειώνεται ότι διαχρονικά οι εργαζόμενοι έχουν συνάψει 30 εκατ ευρώ σε δάνεια με τα οποία συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου της τράπεζας.
Ένας εκ των λόγων που δόθηκε δεύτερη ευκαιρία στην Probank ήταν να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν επενδύσει χρήματα στην ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.
Η νέα ομάδα μετόχων που έχει αναλάβει πρωτοβουλίες να στηρίξει την Probank έχει την αποδοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και πλέον σε διάστημα ενός μήνα έως τις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να έχουν βρεθεί τα 132 εκατ ευρώ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση της Probank.
Αν τα χρήματα βρεθούν τότε θα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία.
Αν δεν βρεθούν η τράπεζα χωρίς να διασπαστεί θα πωληθεί στην Εθνική τράπεζα κατά κύριο λόγο.
Η διοίκηση Δαμανάκη που αντικαταστάθηκε είναι γεγονός ότι είχε ευκαιρίες να επιτύχει στην ανακεφαλαιοποίηση όταν το PPF Group το Τσέχικο fund που συμμετέχει στην Πειραιώς και είναι ο στρατηγικός επενδυτής στον ΟΠΑΠ είχε υποβάλλει προσφορά ζητώντας όμως και την διοίκηση ή συνδιοίκηση.
Η ομάδα μετόχων των εφοπλιστών και των επιχειρηματιών αποτελούν την μεγάλη αλλά και τελευταία ελπίδα για την Probank.
Οι πιθανότητες πάντως είναι να επιτευχθεί ο στόχος ανακεφαλαιοποίησης.

Ο Ρέστης, έκρινε ότι είναι σκόπιμο να μεταφέρει τα δάνεια του στην Εθνική και να τοποθετηθεί στην αμκ της Εθνικής

Η FBBank στην οποία συμμετείχε η οικογένεια Ρέστη με ποσοστό 64,79% δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια των 168 εκατ ευρώ και η ΤτΕ έλαβε την απόφαση να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του resolution να διασπαστεί η τράπεζα σε good και bad bank και η καλή τράπεζα να πωληθεί στην Εθνική τράπεζα.
Ο Βίκτωρ Ρέστης είχε επενδύσει κεφάλαια και καταθέσεις στην FBBank. Η προσπάθεια του να βρει στρατηγικούς επενδυτές δεν απέδωσαν ενώ προτάσεις όπως ο επιχειρηματίας Σώρρας απορρίφθηκαν από την ΤτΕ.
Στον Ρέστη προτάθηκε μια δεύτερη εναλλακτική πρόταση, να μεταφέρει δάνεια και καταθέσεις στην Εθνική να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής τράπεζας με 20 έως 40 εκατ ευρώ.
Η πρόταση αυτή είχε το πλεονέκτημα ότι επέτρεπε στον Ρέστη να αποφύγει να επενδύσει τα 168 εκατ ευρώ που ήταν η συνολική κεφαλαιακή υποχρέωση της τράπεζας.
Η Εθνική εξαγόρασε 1,403 δισ στοιχεία παθητικού, εκ των οποίων 1,241 δισ. καταθέσεις και 162 εκατ. λοιπές υποχρεώσεις.
Επίσης εξαγόρασε και 1,382 δισ. στοιχεία ενεργητικού, εκ των οποίων 1,230 δισ. χορηγήσεις προ προβλέψεων και 152 εκατ. λοιπά στοιχεία ενεργητικού.
Οι εργαζόμενοι και οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες εντασσόμενες στην Εθνική τράπεζα.

Έλαβε παράταση ενός μήνα η Attica bank

Η Attica bank έπεισε την ΤτΕ ότι μπορεί να συγκεντρώσει τα 400 εκατ για την ανακεφαλαιοποίηση της και για τον λόγο αυτό έλαβε το πράσινο φως από την εποπτική αρχή.
Η διοίκηση της Attica bank υπό τον Γιάννη Γαμβρίλη εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη τονίζοντας ότι «θα τα καταφέρουμε, έχουμε προχωρήσει σε πολύ σοβαρές κινήσεις που μας δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξούμε».
Η Attica bank θα υλοποιήσει αμκ 200 εκατ και ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές επίσης 200 εκατ ευρώ.
Το ΤΣΜΕΔΕ είναι ο βασικός μέτοχος της Attica bank και είναι το μόνο Ταμείο που έχει πάρει το πράσινο φως να συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου τράπεζας χωρίς να θεωρείται κρατική ενίσχυση.
Στο επιτελείο της Attica bank και η διοίκηση θεωρούν ότι η τράπεζα μπορεί να τα καταφέρει και σίγουρα θα είναι πολύ θετική εξέλιξη αν ο στόχος επιτευχθεί.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Άτυπη παράταση και για την Πανελλήνια τράπεζα ώστε να συγκεντρώσει τα 78 εκατ

Η Πανελλήνια τράπεζα έχει ενημερώσει τις εποπτικές αρχές ότι θα συγκεντρώσει τα 78 εκατ ευρώ.
Ωστόσο η ΤτΕ τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Να σημειωθεί ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες που συνθέτουν την Πανελλήνια τράπεζα έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την ανακεφαλαιοποίηση της.
Να σημειωθεί ότι το 43,6% της Πανελλήνιας τράπεζας το κατέχει η Παγκρήτρια συνεταιριστική τράπεζα, το 15% η συνεταιριστική τράπεζα Χανίων, το 12% η Γερμανική τράπεζα DZ Bank και το 7% η συνεταιριστική τράπεζα Δωδεκανήσου.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:23 12 Μαίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης