Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ας δείξουμε αυτοσυγκράτηση, τα hedge funds παίζουν το παιχνίδι τους στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αλλά το παράδειγμα της BNP Paribas πρέπει να μας προβληματίσει όλους

 Ας δείξουμε αυτοσυγκράτηση, τα hedge funds παίζουν το παιχνίδι τους στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών  αλλά το παράδειγμα της BNP Paribas πρέπει να μας προβληματίσει όλους
Η BNP Paribas η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας και μια από τις 5 καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες του πλανήτη εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 54,8 δις ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο 13 Μαΐου του 2013 και P/BV δηλαδή κεφαλαιοποίηση  προς λογιστική αξία 0,62.

Το παράδειγμα αυτό το αναφέρουμε για να καταδείξουμε ότι χτίζεται μια υπερβολή εκ του μηδενός στο ελληνικό banking.
Όταν θα ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα εμφανίζει κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο περίπου 17-20 δις αν το κερδοσκοπικό ράλι συνεχιστεί.
Δηλαδή ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος με πραγματικούς όρους P/BV θα εμφανίζει αποτίμηση περί το 1,2 δηλαδή σχεδόν διπλάσια από την καλύτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα την BNP Paribas.
Βέβαια και οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ωστόσο παύει να υπάρχει λογική όταν συγκριθεί η BNP Paribas με 87 δις ιδιωτικό κεφάλαιο και των ελληνικών τραπεζών το οποίο το 85% θα είναι κρατικό κεφάλαιο.
Τα hedge funds έχουν συνειδητοποιήσει ότι σε μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική μπορούν να χειραγωγούν και να καθοδηγούν την αγορά δημιουργώντας υπερβολικές προσδοκίες.
Δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο θα κρατήσει το ράλι στις τραπεζικές μετοχές αλλά η ταχύτητα με την οποία αυξάνεται η αξία των τραπεζών δημιουργεί πλασματικές αποδόσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως το ελληνικό banking αποκτά αξία και μεταξύ άλλων και χρηματιστηριακή αξία λόγω της ανακεφαλαιοποίησης αλλά το σίγουρο είναι ότι η αξία αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να λάβει τα χαρακτηριστικά της φούσκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης