Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ποια είναι η ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου; - Πόσο πιθανό είναι οι τράπεζες να ξεπεράσουν τον στόχο του 12% στις αμκ; - Αγορά δικαιωμάτων, πώληση μετοχών, αγορά warrants ή αποχή;

 Ποια είναι η ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου; - Πόσο πιθανό είναι οι τράπεζες να ξεπεράσουν τον στόχο του 12% στις αμκ; - Αγορά δικαιωμάτων, πώληση μετοχών, αγορά warrants ή αποχή;
Οι καλλιεργηθείσες προσδοκίες από την υπερβολή και ακραία κερδοσκοπία των ξένων hedge funds αλλά και η ιστορικών διαστάσεων ανακατάταξη των μετοχικών συνθέσεων των τραπεζών καθώς σε 19 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις διακινήθηκαν 1,3 δισεκατομμύρια τραπεζικές μετοχές, έχουν δημιουργήσει, momentum υπέρ των αυξήσεων κεφαλαίου.

Το εύλογο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν τελικώς η ζήτηση  είναι μεγαλύτερη από τους στόχους που έχουν τεθεί, δηλαδή αν προσφερθούν μέτοχοι περισσότεροι από ότι είχαν υπολογιστεί να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να τονιστεί ότι η διαδικασία είναι προκαθορισμένη γιατί π.χ. στην Alpha bank θα εκδοθούν 1,25 δισεκατομμύρια μετοχές στην τιμή των 0,44 ευρώ που θα κληθούν να καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι και την διαφορά θα καλύψει το ΤΧΣ το υπόλοιπο 85% της έκδοσης.
Οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει την διαδικασία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χαθεί το κίνητρο των warrants.
Να σημειωθεί ότι για κάθε 1% κάλυψης της αμκ μειώνονται δυσανάλογα τα warrants.
Π.χ. κάλυψη της αμκ κατά 10% αντιστοιχούν warrants 9 ενώ κάλυψη 12% δηλαδή διαφορά μόλις 2% από το προηγούμενο παράδειγμα τα warrants μειώνονται στο 7,33 δικαιώματα warrants.
H τράπεζα Πειραιώς ωστόσο μελετά το ενδεχόμενο στην περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον και πάνω από 12% να το καλύψει.
Να σημειωθεί ότι στην Πειραιώς διακινούνται οι μεγαλύτεροι όγκοι και δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες 19 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις διακινήθηκαν συνολικά 535 εκατ μετοχές που αντιστοιχεί στο 47% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας στο 47% του συνόλου των μετοχών στα 1,14 δισεκατομμύρια μετοχές.
Να σημειωθεί ότι ειδικά στην Πειραιώς κατά πληροφορίες ότι το PPF Group και το ICT πούλησαν τις μετοχές τους που έφθαναν τα 100 εκατ ενώ συνολικά πωλητές βγήκαν πάνω από 170 εκατ.
Μεγάλο μέρος των όγκων είναι αγοραπωλησίες για trading και πωλήσεις μετόχων για να ανακτήσουν ρευστότητα και αγορές από hedge funds.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν
Ποια είναι η ενδεδειγμένη επενδυτική στρατηγική στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου; -
Πόσο πιθανό είναι οι τράπεζες να ξεπεράσουν τον στόχο του 12% στις αμκ; -
Αγορά δικαιωμάτων, αγορά μετοχών ή αποχή;

Δεν θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ούτε να επηρεάσουμε κανένα επενδυτή για το πώς θα επιλέξει να χαράξει την επενδυτική του στρατηγική.
Πριν παρουσιάσουμε ορισμένες σκέψεις θα αναφέρουμε ότι στο τέλος της ημέρας ότι και να συμβεί αυτό που θα προσμετρήσει στις αποτιμήσεις θα είναι τα P/BV.
Τώρα ορισμένοι τα υποτιμούν αλλά στο τέλος της ημέρας θα πρυτανέψει η μαθηματική λογική.
Το 2007 η Εθνική είχε καθαρά κεφάλαια 8 δις ευρώ και κεφαλαιοποίηση στα 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με όρους καθαρού κεφαλαίου η Εθνική διαπραγματευόταν με P/BV στο 2,8 ενώ είχαν φθάσει άλλες τράπεζες και στο 3,4 P/BV.
Αυτό δεν θα συμβεί όχι μόνο γιατί π.χ. η BNP Paribas βρίσκεται στο 0,62 αλλά κυρίως γιατί το 2007 οι τράπεζες κορύφωναν ειδικά σε κερδοφορία ενώ το 2013 θα εμφανίσουν ακόμη ζημίες όπως και το 2014 τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Το εύλογο ερώτημα που πολλοί αναγνώστες μας θέτουν είναι αγορά δικαιωμάτων, αγορά μετοχών ή αποχή από τις αυξήσεις κεφαλαίου;
Να σημειωθεί ότι θέμα κάλυψης ειδικά για την Alpha και Πειραιώς δεν τίθεται καθώς το 10% και το 12% θα καλυφθεί στις αμκ.
Σημειώνουμε ότι το σημείο κλειδί για το αν ο επενδυτής δικαιούται να κρατήσει τις μετοχές που απέκτησε από την αμκ ή να του επιστραφούν τα χρήματα που επένδυσε είναι το 6%.
Κάτω από 6% και να το επιθυμεί τα χρήματα του θα επιστραφούν καθώς ο στόχος του 10% δεν θα έχει επιτευχθεί.
Όμως αν καλυφθεί ποσοστό άνω του 6% μπορεί ο επενδυτής να ζητήσει να λάβει τις μετοχές που του αναλογούν.
Η διαδικασία αυτή είναι θεωρητική καθώς οι αμκ θα καλυφθούν, οι στόχοι θα επιτευχθούν.
Το εύλογο ερώτημα που πολλοί αναγνώστες μας θέτουν είναι αγορά δικαιωμάτων, αγορά μετοχών ή αποχή από τις αυξήσεις κεφαλαίου;
Οι παλαιοί ψαράδες, έλεγαν τα μικρά ψάρια πρέπει να ακολουθούν τα μεγάλα γιατί αυτά ξέρουν καλά που είναι η καλύτερη τροφή.
Όταν ο Κωστόπουλος και συνολικά τα μέλη του ΔΣ της Alpha  πωλούν όλες τους τιμές μετοχές τους περίπου 15 εκατ, όταν ο Σάλλας της Πειραιώς πουλάει όλες τις μετοχές του περίπου 5,5 εκατ για να αντλήσουν ρευστότητα και να συμμετάσχουν στις αμκ μέσω της αγοράς δικαιωμάτων…μάλλον δείχνουν τον δρόμο και στον μικρό επενδυτή.
Η πώληση μετοχών με στόχο την συμμετοχή στην αμκ εξαγοράζοντας δικαιώματα είναι η προτεινόμενη λύση.
Όμως μετράει πότε θα πρέπει να πωληθούν οι μετοχές.
Τα δικαιώματα ή τα warrants.
Για να αποκτήσει κανείς warrants έχει δύο τρόπους συμμετέχει στην αμκ και έτσι αποκτά νέες μετοχές άρα και warrants, ή αγοράζει warrants δευτερογενώς.
Διαφωνούμε ότι δεν θα βρεθούν warrants για να αγοραστούν, εκτιμάται ότι το πρώτο καιρό θα πωληθούν πολλά warrants από άλλους επενδυτές που θα θέλουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στα μελλοντικά δικαιώματα αγοράς μετοχών.

Πως προσδιορίζεται η Τιμή Εκκίνησης Δικαιώματος Προτίμησης μετοχών (Right)

Είναι η θεωρητική τιμή με βάση την οποία ξεκινά η πρώτη συνεδρίαση διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης επί μετοχών σε ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.
Υπολογίζεται από το γινόμενο της διαφοράς μεταξύ (ΤΕRP μείον Τιμή Διάθεσης μετοχής) επί το λόγο του δικαιώματος (δηλαδή το λόγο νέων προς παλαιών μετοχών).
Η τιμή TERP ισούται με την [(κεφαλαιοποίηση των μετοχών εισηγμένης εταιρείας πριν την αποκοπή δικαιωμάτων προτίμησης) + (αντληθέντα κεφάλαια)] προς το σύνολο των μετοχών μετά την αποκοπή των δικαιωμάτων (παλαιές εισηγμένες + νέες μετοχές)
Σε αυτή την περίπτωση προκύπτει διαφορετική τιμή δικαιώματος.....

(Πρώτη ενημέρωση: 08:15)

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης