Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Βασικοί μέτοχοι τραπεζών, επενδυτικοί οίκοι και hedge funds ωραίο το κερδοσκοπικό παιχνίδι που στήσατε στις τράπεζες, αλλά τα όρια ξεπεράστηκαν – Μην γίνουν ακριβότερες από ότι πρέπει οι τράπεζες και την πληρώσει ο μικρομέτοχος

Βασικοί μέτοχοι  τραπεζών, επενδυτικοί οίκοι και hedge funds ωραίο το κερδοσκοπικό παιχνίδι που στήσατε στις τράπεζες, αλλά τα όρια ξεπεράστηκαν – Μην γίνουν ακριβότερες από ότι πρέπει οι τράπεζες  και την πληρώσει ο μικρομέτοχος
(upd3)Τα διαδραματιζόμενα στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες, δεν έχουν κανένα ιστορικό προηγούμενο. Είναι ρεκόρ όλων των εποχών το γεγονός ότι σε 26 συνεδριάσεις διακινήθηκαν συνολικά 2 δισεκατομμύρια μετοχές τραπεζών.
Αποτελούν το απόλυτο colpo grosso.

Με αφορμή τις αυξήσεις κεφαλαίου και με δέλεαρ τα warrants που θα λάβουν οι επενδυτές στήθηκε το πιο ακραίο κερδοσκοπικό παιχνίδι, επιτρέποντας
1)στους βασικούς μετόχους των τραπεζών να πωλήσουν για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις αμκ.
Ουδέποτε στην ιστορία έστω και στιγμιαία που οι βασικοί μέτοχοι…δεν είναι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών γιατί πούλησαν τις μετοχές τους.
2)Οι επενδυτικοί οίκοι ανέλαβαν να οδηγήσουν σε αποσυμπίεση το ήδη υπερβολικά συμπιεσμένο ελατήριο των αποτιμήσεων των τραπεζών – δικαιολογημένο σε μεγάλο βαθμό ελλείψει κεφαλαίων- δελεάζοντας τα hedge funds στις παρουσιάσεις που έχουν ξεκινήσει και μαζικά υλοποιούν.
Οι επενδυτικοί οίκοι, ανάδοχοι των αμκ των τραπεζών έχουν αναλάβει αυτό τον ρόλο, χρησιμοποιώντας τα ψήγματα σταθεροποίησης της οικονομίας να δημιουργήσουν βραχυχρόνια μια εικονική πραγματικότητα, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μαζικών αγορών.
3)Τα hedge funds δελεάστηκαν με τα warrants καθώς όντας οι μετοχές των τραπεζών σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποκτούν δικαιώματα για μετοχές έως 7,33 στο μέλλον.
Δημιουργήθηκε πρόσφορο έδαφος για την απόλυτη κερδοσκοπία.
Το ελληνικό σύστημα στην προσπάθεια του να επιτύχει τον στόχο που είναι η κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου και η Ελλάδα ως οικονομία δέχθηκε αυτούς που πριν λίγα χρόνια λεηλάτησαν την χώρα διασύροντας το οικονομικό κουφάρι της Ελλάδος να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές.
Αυτοί που κατέστρεψαν την χώρα πριν 2-3 χρόνια η Ελλάδα τους έδωσε την ευκαιρία να επιτύχουν τεράστια κέρδη.
Οι αιμοσταγείς οικονομικοί δολοφόνοι όπως αποκαλούνταν τα hedge funds, οι επικίνδυνοι κερδοσκόποι, οι εχθροί της Ελλάδος τώρα χαρακτηρίζονται επενδυτές.
Τα hedge funds είναι όντως επενδυτές και οι χαρακτηρισμοί του παρελθόντος ήταν απαράδεκτοι αλλά το πολιτικό σύστημα ήθελε να δημιουργήσει ένα φανταστικό εχθρό τα hedge funds που χτυπούν τα CDS και τα spreads στα ομόλογα και καταστρέφουν την καλή Ελλάδα.
Ο τότε φανταστικός εχθρός έγινε επενδυτής σήμερα και λεηλατεί την αγορά.
Τα διαδραματιζόμενα στις ελληνικές τράπεζες είναι κωμικοτραγικά.
Πολλοί θα σπεύσουν τυφλωμένοι από το κέρδος των ημερών να κατακρίνουν την προσέγγιση αυτή αλλά είναι κωμικοτραγικά.
Ακριβαίνοντας τις τράπεζες δεν προσφέρονται οι σωστές υπηρεσίες για την συνέχεια.
Τις τελευταίες 26 μέρες έχουν διακινηθεί περίπου 2 δισεκατομμύρια μετοχές τραπεζών.
Στην Πειραιώς 818 εκατ μετοχές σε σύνολο 1,14 δισεκατομμυρίων μετοχών ή 71% του συνόλου των μετοχών.
Στην Alpha 610 εκατ σε σύνολο 2,32 δισεκατομμυρίων μετοχών ή 26%.
Στην Εθνική 404 εκατ μετοχές σε σύνολο 1,22 δισεκατομμύρια μετοχές που διαθέτει η τράπεζα ή 33% του συνόλου των μετοχών.
Στην Eurobank έχουν διακινηθεί 93 εκατ μετοχές σε σύνολο 552 εκατ μετοχών της τράπεζας.
Αν δεχθούμε ότι το 84% το ελέγχει η Εθνική και δεν το έχει διακινήσει το free float είναι 88 εκατ μετοχές.
Σε 26 μέρες έχει διακινηθεί πάνω από μια φορά το free float της τράπεζας.
Την ίδια στιγμή η Alpha bank με πραγματικούς όρους αποτιμάται 6,3 δισεκ. ευρώ ενώ η αξία της μετοχής είναι 0,5750 ευρώ  + 1,86 ευρώ το δικαίωμα δηλαδή 2,43 ευρώ.
Η Εθνική αποτιμάται περίπου στα 14 δισεκατομμύρια σε τρέχουσες τιμές.
Η διοίκηση έχει προβλέψει ότι θα αποτιμάται 11 δισεκατομμύρια που αυτό μεταφράζεται σε P/BV 1,4.
Η Πειραιώς αποτιμάται κοντά στα 10-11 δισεκ. επίσης σε τρέχουσες τιμές που σημαίνει P/BV 1,3.
Το κατασκευασμένο ράλι εξυπηρέτησε σκοπιμότητες.
Οι παλαιοί μέτοχοι βρήκαν τρόπο να συμμετάσχουν στις αμκ πουλώντας όλες τις μετοχές τους.
Δεν υπήρξε άλλη φορά ανάλογο προηγούμενο από αυτό.
Οι ξένοι άδραξαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν επιθετικά στις μετοχές των τραπεζών.
Ήδη αποκαλύψαμε ότι στην Πειραιώς έχει τοποθετηθεί αμερικανικό fund αποκτώντας πολύ σημαντικό ποσοστό.
Η ανακοίνωση της Πειραιώς ήταν πολύ διακριτική.
Έχουν αλλάξει άρδην οι μετοχικές συνθέσεις των τραπεζών, έφυγαν παλαιοί ήρθαν νέοι γενικώς υπήρξε μια ριζική ανανέωση των μετοχικών συνθέσεων των τραπεζών.
Η ουσία όμως παραμένει.
Οι τράπεζες ακρίβυναν πολύ γρήγορα με στόχο να δελεάσουν τους επενδυτές ξένους και μικρομετόχους αλλά αν δούμε, αν αξιολογήσουμε τις τράπεζες με τρόπο αντικειμενικό θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ακρίβυναν πολύ γρήγορα.
Ο κλάδος λοιπόν έδωσε εντυπωσιακά κέρδη π.χ. η Πειραιώς από 0,10 ευρώ στα 0,6550 ευρώ ή άνοδος 555% από τα ιστορικά χαμηλά ωστόσο ακρίβυνε πολύ γρήγορα εξυπηρετώντας ένα ευρύτερο σχέδιο.
Καλά κέρδη στους μικρομετόχους αλλά να θυμούνται δεν θα είναι κάθε μέρα καλή μέρα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης