Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε ρόλο μπαλαντέρ το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – Το plan A περιλαμβάνει ενσωμάτωση στην Eurobank και το plan B πώληση στην Εθνική αν αποτύχει η αμκ της – Παρασκηνιακές διεργασίες μηχανισμών για να μην πάρει το ΤΤ η Eurobank

 Σε ρόλο μπαλαντέρ το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – Το plan A περιλαμβάνει ενσωμάτωση στην Eurobank και το plan B πώληση στην Εθνική αν αποτύχει η αμκ της – Παρασκηνιακές διεργασίες μηχανισμών για να μην πάρει το ΤΤ η Eurobank
(upd2)Τα διαδραματιζόμενα σε ορισμένους μηχανισμούς στο παρασκήνιο του banking αποδεικνύουν ότι το παιχνίδι δεν είναι τόσο καθαρό όσο παρουσιάζεται, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα επιχειρηθεί απαξίωση της Eurobank.....

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν όχι μόνο επικίνδυνη αλλά πολύ σοβαρή και αρνητική εξέλιξη.
Προειδοποιούμε την Eurobank, την διοίκηση της αλλά και τους εργαζομένους να βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση και ετοιμότητα, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται.

Η Τρόικα είναι αλήθεια ότι έχει διατυπωμένη πολύ καθαρή άποψη και θέση για το μέλλον της Eurobank επιδιώκει να έχει μια επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση σε βάθος λίγων μηνών και πριν ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης της να έχει ενσωματώσει το good TT και την Νέα Proton bank.
Με βάση τους σχεδιασμούς τον Ιούλιο πλέον θα ανοίξει το θέμα του ΤΤ αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν…να καταλήξουμε στον Σεπτέμβριο.
Η Τρόικα είναι από τους ελάχιστους μηχανισμούς με καθαρές θέσεις επί του banking.
Επιδιώκουν η Eurobank να είναι το επιτυχημένο πείραμα ιδιωτικοποίησης στο ελληνικό banking και αυτός θα έπρεπε να είναι ο στόχος κάθε καλόπιστου μηχανισμού.
Το βασικό σχέδιο ωστόσο περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του good TT και της Proton bank στην Eurobank.
Τα 4 δισεκ. funding gap του ΤΤ είναι ομόλογα EFSF που κάλλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για repos στην διατραπεζική αγορά.
Θα αποτελέσουν μια μεγάλη ένεση ρευστότητας μαζί με τα 11 δισεκ. ευρώ καταθέσεις που η πλειοψηφία τους καλύπτει την χρηματοδότηση υπαρχόντων assets κυρίως δανείων.
Και ενώ αυτό φαίνεται να είναι το plan A για το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εσχάτως κύκλοι στην Κυβέρνηση που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τραπεζικές εξελίξεις μας αναφέρουν ότι «η ενσωμάτωση του TT στην Eurobank θα ήταν μια ενδιαφέρουσα ιδέα αλλά θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί με την Εθνική τράπεζα.
Αν δεν καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου θα χρειαστεί στήριξη η Εθνική τράπεζα και επειδή θα είναι διαγωνισμός όποια τράπεζα προσφέρει τα περισσότερα θα εξαγοράσει το ΤΤ».
Ωστόσο γεννάται το ερώτημα τι τίμημα μπορούν να προσφέρουν δύο τράπεζες που θα είναι κρατικοποιημένες αν τελικώς και η Εθνική κρατικοποιηθεί;
Η πώληση του ΤΤ στην Eurobank ή στην Εθνική δεν θα είναι επιχειρηματική απόφαση αλλά καθαρά πολιτική.
Τα πράγματα έχουν ως εξής.
Αν η Εθνική επιτύχει στην αύξηση κεφαλαίου και συγκεντρώσει ακόμη και τα 800 εκατ ευρώ ή το μέγιστο τα 1,17 δισεκ. ευρώ δεν θα μπορέσει να αγοράσει το ΤΤ.
Με βάση την νομοθεσία αν ενσωματωθεί περιουσιακό στοιχείο που ανήκει στο κράτος π.χ. ΤΤ και Proton bank που σημαίνει τουλάχιστον 850 εκατ ευρώ κεφάλαιο του ΤΧΣ το 10% ή 12% που θα έχουν καλύψει οι ιδιώτες μέτοχοι στην Εθνική – αν το καλύψουν τελικώς – θα υποστούν dilution που σημαίνει ότι θα πέσει το ποσοστό κάτω από 10%.
Μια τέτοια εξέλιξη αναιρεί την αύξηση κεφαλαίου καθώς ο στόχος είναι να διατηρείται το ελάχιστο 10% στην ιδιωτική συμμετοχή.
Η Εθνική σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υλοποιήσει και νέα αμκ.
Επειδή η διαδικασία είναι περίπλοκη, είναι ξεκάθαρο ότι εκ των πραγμάτων θα τεθούν αντικειμενικά εμπόδια.
Στην περίπτωση λοιπόν που η Εθνική καλύψει την αμκ το ελάχιστο 10% ή 12% το ΤΤ θα καταλήξει στην Eurobank γιατί η διαδικασία εμπλοκής της Εθνικής στην διεκδίκηση του ΤΤ θα είναι περίπλοκη.
Αν όμως δεν πετύχει η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας – σενάριο που παραμένει υπαρκτό αν δεχθούμε και τις τελευταίες διαρροές – τότε η κυβέρνηση για να στηρίξει την κρατικοποιημένη Εθνική θα πρέπει να της ενσωματώσει το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Μπορεί η διοίκηση της Εθνικής σε αυτή την περίπτωση να αντικατασταθεί αλλά η Εθνική είναι ένας μεγάλος οργανισμός που είναι υπέρτερη των προσώπων.
Άρα λοιπόν δεν είναι ξεκάθαρο που θα καταλήξει το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Ταυτόχρονα ορισμένοι μηχανισμοί που έχουν παρέμβαση προσπαθούν να σαμποτάρουν το ενδεχόμενο η Eurobank να αποκτήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οι εξελίξεις των πραγμάτων θα μας καταδείξουν όχι μόνο αν ενεργοποιηθεί το plan A ή plan B αλλά κυρίως θα μας φανερώσει τις πραγματικές προθέσεις των παρασκηνιακών δυνάμενων που διαδραματίζουν…ακόμη ενεργό ρόλο στο ελληνικό banking.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης