Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Περίπου 37 δισεκ κεφάλαια και funding gap του ΤΧΣ είναι ομόλογα EFSF και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως repos δηλαδή άντληση ρευστότητας από διατραπεζικές συναλλαγές – Φθάνουν για να μειωθεί η εξάρτηση των 94 δισεκ από ΕΚΤ και ELA;

Περίπου 37 δισεκ κεφάλαια και funding gap του ΤΧΣ είναι ομόλογα EFSF και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως repos δηλαδή άντληση ρευστότητας από  διατραπεζικές συναλλαγές – Φθάνουν για να μειωθεί η εξάρτηση των 94 δισεκ από ΕΚΤ και ELA;
Περίπου 37 δισεκ κεφάλαια και funding gap του ΤΧΣ είναι ομόλογα EFSF και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως repos δηλαδή άντληση ρευστότητας από  διατραπεζικές συναλλαγές.
Το ερώτημα είναι φθάνουν για να μειωθεί η εξάρτηση των 94 δισεκ από ΕΚΤ και ELA των ελληνικών τραπεζών;

Οι ελληνικές τράπεζες θα επιλύσουν τεχνικά το κεφαλαιακό τους ζήτημα καθώς θα διαθέτουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Τα κεφάλαια βεβαίως θα είναι δανειακά καθώς το ΤΧΣ θα καταβάλλει το 85% της ανακεφαλαιοποίησης αλλά με τεχνικούς όρους οι τράπεζες θα είναι αντικειμενικά φερέγγυες.
Το ζητούμενο είναι η ρευστότητα.
Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών πάσχει για τον εξής απλό λόγο.
Υπάρχουν 223 δισεκ ευρώ δάνεια και 165 δισεκ. ευρώ καταθέσεις δηλαδή χάσμα 58 εκατ ευρώ.
Ωστόσο οι τράπεζες έχουν δανειστεί 94 δισεκ από το ELA και την ΕΚΤ η διαφορά των 36 δισεκ. καλύπτει πρόσθετες υποχρεώσεις, στοιχεία του ενεργητικού που χρειάζονται funding.
Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα 25 δισεκ ευρώ κεφάλαια του ΤΧΣ και 12 δισεκ ευρώ της ρευστότητα που έχει δοθεί ως funding gap στις τράπεζες Πειραιώς και ΤΤ κυρίως για να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα.
Αυτά τα 37 δισεκ. ευρώ είναι ομόλογα EFSF ΑΑΑ πιστοληπτικής διαβάθμισης και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσω της διαδικασίας των repos για άντληση ρευστότητας από την διατραπεζική αγορά όχι την εγχώρια αλλά την Ευρωπαϊκή.
Το δομικό πρόβλημα της ρευστότητας ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί και θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για ρτις ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι το ELA σημείωσε άλμα στα 33,427 δισεκ. ευρώ τον Απρίλιο από 21,223 δισεκ. ευρώ τον Μάρτιο.
Η άνοδος αυτή είναι τεχνική καθώς η ΕΚΤ έθεσε ένα τεχνικό ζήτημα για collaterals που έληγαν.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ELA του Μαΐου θα είναι εκ νέου μειωμένο.
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών τον Απρίλιο από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 60,911 δισεκ. ευρώ από 70,732 δισεκ. ευρώ τον Μάρτιο.
Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο είχαν δανειστεί από το ευρωσύστημα δηλαδή ΕΚΤ και ELA 94,3 δισεκ. ευρώ ενώ τον Μάρτιο είχαν δανειστεί 92 δισεκ. ευρώ.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης