Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μείζον θέμα για την Εθνική οι κεφαλαιακές ελλείψεις - Τα 9,75 δισ. του ΤΧΣ... κατέληξαν σε 5,13 δισεκ. – Στο νέο business plan του Ιουλίου θα πρέπει να παρουσιαστούν τρόποι αύξησης των κεφαλαίων για να περάσει τα stress tests του Οκτωβρίου

Μείζον θέμα για την Εθνική οι κεφαλαιακές ελλείψεις - Τα 9,75 δισ. του ΤΧΣ... κατέληξαν σε 5,13 δισεκ. – Στο νέο business plan του Ιουλίου θα  πρέπει να παρουσιαστούν τρόποι  αύξησης των κεφαλαίων για να περάσει τα stress tests του Οκτωβρίου
Μείζον θέμα ανακύπτει για την Εθνική τράπεζα λόγω των κεφαλαιακών ελλείψεων που εμφανίζει.
Μπορεί να έλαβε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 9,75 δισεκ ευρώ αλλά αφαιρώντας την αρνητική καθαρή θέση της τράπεζας λόγω του haircut των ομολόγων και το goodwill της Finansbank αλλά και τις ζημίες από τα προβληματικά δάνεια η πραγματική καθαρή θέση της Εθνικής μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα είναι 5,13 δισεκ ευρώ με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της τράπεζας.

Η ΤτΕ και η Τρόικα έχουν ζητήσει από την Εθνική να αυξήσει μετά την αύξηση κεφαλαίου που υλοποιεί εκ νέου τα κεφάλαια της για να μπορέσει να περάσει τα stress tests που θα διενεργήσει η ΤτΕ τον Οκτώβριο.
Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι η Εθνική μια τράπεζα με 104 δισεκ. ευρώ ενεργητικό να διαθέτει συνολικά κεφάλαια 5,13 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική είχε βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας -6,7% το χειρότερο δείκτη φερεγγυότητα στην ιστορία της.
Η τράπεζα είχε αρνητικά κεφάλαια.
Ωστόσο ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση η Εθνική τράπεζα έχει κεφάλαια μη επαρκή καθώς το core tier 1 είναι οριακά υψηλότερο του 9% στο 9,3% με λογιστικές προσεγγίσεις.
Είναι αδιανόητο να διαθέτει η Εθνική μόλις 5,13 δισεκ. ευρώ κεφάλαια και η  Πειραιώς με 100 δισεκ. ενεργητικό εμφανίζει 9,7 δισεκ. κεφάλαια και η Alpha 7,78 δισεκ. ευρώ σε core tier 1.
Το παράδοξο επίσης είναι ότι στο τέλος του 2012 η Εθνική είχε 8,5% core tier 1 και στο α΄ τρίμηνο του 2013 συνολικά 9,3%.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι στο τέλος του 2012 η Εθνική είχε σε απόλυτα μεγέθη core tier 1 στα 5,537 δισεκ. ευρώ που αναλογούσε σε core tier 1 στο 8,5%.
(σελίδα 164 του ενημερωτικού δελτίου)
Στο α΄ τρίμηνο του 2013 σε απόλυτα μεγέθη το core tier 1 ήταν 5,13 δισεκ. ευρώ λιγότερα δηλαδή από το τέλος του 2012 αλλά το core tier 1 ως ποσοστό έφθασε στο 9,3%.
(σελίδα 7 της παρουσίασης αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2013 στα αγγλικά)
Πως συμβαίνει αυτό;
Η Εθνική χρησιμοποίησε ένα ακραίο λογιστικό τρόπο απεικόνισης δανειακών χαρτοφυλακίων της Finansbank με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ τύπου IRB ενώ πέρασε και το goodwill της Finansbank.
Ουσιαστικά η τράπεζα εφάρμοσε ένα δικό της τρόπο καταμέτρησης και στάθμισης του πιστωτικού κινδύνου…αρκεί να εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές.
Με τον τρόπο αυτό μείωσε το σταθμισμένο ενεργητικό και αναλογικά αυξήθηκε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1.
Η Εθνική τράπεζα μπορεί τυπικά να βρίσκεται πάνω από το 9%, οριακά υψηλότερα αλλά όταν η Πειραιώς προσεγγίζει το 15% και η Alpha το 14% είναι ξεκάθαρο ότι η Εθνική βρίσκεται σε αδυναμία με αντικειμενικά κριτήρια έναντι των ανταγωνιστών της.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Εθνική χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια αν ληφθεί υπόψη ότι η ΤτΕ και η Τρόικα έχουν απαιτήσει από τις ελληνικές τράπεζες πολύ υψηλά capital buffers δηλαδή κεφαλαιακά μαξιλάρια ασφαλείας.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες η ΤτΕ και η Τρόικα ζητούν να αυξηθεί σημαντικά το capital buffer της Εθνικής που σημαίνει ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου θα υπάρξει νέος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής τράπεζας.
Στα αναθεωρημένα business plan που θα υποβάλλουν οι τράπεζες στα τέλη Ιουλίου η Εθνική θα πρέπει να αναφέρει τρόπους αύξησης του capital buffer και μεταξύ αυτών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η πώληση έως 28% της Finansbank.
Στα business plan πάντως που είχαν υποβληθεί στο παρελθόν η Εθνική δεν είχε συμπεριλάβει την Finansbank.
Θυγατρικές όπως το 28% της Finansbank, η Saba στην Νότια Αφρική και δραστηριότητες στην Ελλάδα θα τεθούν προς πώληση επίσης δεν αποκλείεται και νέα αύξηση κεφαλαίου στην Εθνική με καλύτερους όρους καθώς στην νέα αμκ δεν θα χρειαστεί να καλυφθεί η αρνητική καθαρή θέση.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης