Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μπορεί να απαντήσει η διοίκηση της Εθνικής πως ενώ το ΤΧΣ θα επενδύσει 9,75 δισεκ. ευρώ τελικώς καταλήγουν σε 5,13 δισεκ. ευρώ με όρους core tier 1;

  Μπορεί να απαντήσει η διοίκηση της Εθνικής πως ενώ το ΤΧΣ θα επενδύσει 9,75 δισεκ. ευρώ τελικώς καταλήγουν σε 5,13 δισεκ. ευρώ με όρους core tier 1;
(upd2)Μπορεί να απαντήσει η διοίκηση της Εθνικής πως ενώ το ΤΧΣ θα επενδύσει 9,75 δισεκ. ευρώ τελικώς καταλήγουν σε 5,13 δισεκ. ευρώ σε όρους core tier 1;  
Θα ήταν πολύ σημαντικό η Εθνική τράπεζα να δώσει επίσημα τέτοιες πληροφορίες ώστε το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας να έχει πλήρη γνώση για τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.
Περίπου το 50% των κεφαλαίων του ΤΧΣ χάνεται.
Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι η Εθνική μια τράπεζα με 104 δισεκ. ευρώ ενεργητικό να διαθέτει συνολικά κεφάλαια 5,13 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική είχε βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας -6,7% το χειρότερο δείκτη φερεγγυότητα στην ιστορία της στο τέλος του 2012.  
Η τράπεζα είχε αρνητικά κεφάλαια.
Ωστόσο ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση η Εθνική τράπεζα έχει κεφάλαια μη επαρκή καθώς το core tier 1 είναι οριακά υψηλότερο του 9% στο 9,3% με λογιστικές προσεγγίσεις.
Είναι αδιανόητο να διαθέτει η Εθνική μόλις 5,13 δισεκ. ευρώ κεφάλαια σε core tier 1 ή συνολικά 5,6 δισεκ. ευρώ  και η  Πειραιώς με 100 δισεκ. ενεργητικό εμφανίζει 9,7 δισεκ. κεφάλαια και η Alpha 7,78 δισεκ. ευρώ.
Το παράδοξο επίσης είναι ότι στο τέλος του 2012 η Εθνική είχε 8,5% core tier 1 και στο α΄ τρίμηνο του 2013 συνολικά 9,3%.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι στο τέλος του 2012 η Εθνική είχε σε απόλυτα μεγέθη core tier 1 στα 5,537 δισεκ. ευρώ που αναλογούσε σε core tier 1 στο 8,5%.
(σελίδα 164 του ενημερωτικού δελτίου)
Στο α΄ τρίμηνο του 2013 σε απόλυτα μεγέθη το core tier 1 ήταν 5,13 δισεκ. ευρώ λιγότερα δηλαδή από το τέλος του 2012 αλλά το core tier 1 ως ποσοστό έφθασε στο 9,3%.
(σελίδα 7 της παρουσίασης αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2013 στα αγγλικά)
Πως συμβαίνει αυτό;
Η Εθνική χρησιμοποίησε ένα ακραίο λογιστικό τρόπο απεικόνισης δανειακών χαρτοφυλακίων της Finansbank με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ τύπου IRB ενώ πέρασε και το goodwill της Finansbank.
Ουσιαστικά η τράπεζα εφάρμοσε ένα δικό της τρόπο καταμέτρησης και στάθμισης του πιστωτικού κινδύνου…αρκεί να εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές.
Με τον τρόπο αυτό μείωσε το σταθμισμένο ενεργητικό και αναλογικά αυξήθηκε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1.
Η Εθνική τράπεζα μπορεί τυπικά να βρίσκεται πάνω από το 9%, οριακά υψηλότερα αλλά όταν η Πειραιώς προσεγγίζει το 15% και η Alpha το 14% είναι ξεκάθαρο ότι η Εθνική βρίσκεται σε αδυναμία με αντικειμενικά κριτήρια έναντι των ανταγωνιστών της.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Εθνική χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια αν ληφθεί υπόψη ότι η ΤτΕ και η Τρόικα έχουν απαιτήσει από τις ελληνικές τράπεζες πολύ υψηλά capital buffers δηλαδή κεφαλαιακά μαξιλάρια ασφαλείας.

(Πρώτη ενημέρωση 12:25)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης