Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μετά τις αμκ θα διαπιστώσουν όλοι έκπληκτοι ότι «κεφάλαια έχουμε αλλά ρευστότητα δεν έχουμε» – Το χάσμα ρευστότητας στα 65 δισ. – Συγκυριακή η μείωση κατά 1,5 δισ. των καταθέσεων τον Απρίλιο – Οι τράπεζες έχουν δώσει ως εγγύηση assets 190 δισ.

  Μετά τις αμκ θα διαπιστώσουν όλοι έκπληκτοι ότι «κεφάλαια έχουμε αλλά ρευστότητα δεν έχουμε» – Το χάσμα ρευστότητας στα 65 δισ. – Συγκυριακή η μείωση κατά 1,5 δισ. των καταθέσεων τον Απρίλιο – Οι τράπεζες  έχουν δώσει ως εγγύηση assets 190 δισ.
Μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών που αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο έως 28 Ιουνίου το banking στην Ελλάδα θα διαθέτει συνολικά 27,5 δισεκ. ευρώ ενώ το core tier 1 ο κυριότερος και βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφώνεται στο 12,1%.

Η Τρόικα και το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει επενδύσει στην επιτυχή ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων αλλά είναι γεγονός ότι μόνο η ύπαρξη κεφαλαίων δεν είναι αρκετή.
Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου όλοι έκπληκτοι θα διαπιστώσουν ότι οι ελληνικές τράπεζες «κεφάλαια έχουν αλλά ρευστότητα δεν έχουν».
Ας δώσουμε ορισμένα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα ρευστότητας είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό.
Ίσως όχι τόσο έκρυθμο όσο στην περίοδο των μαζικών εκροών καταθέσεων αλλά σίγουρα είναι υπαρκτό πρόβλημα που δεν έχει λυθεί.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα χάσμα δανείων προς καταθέσεις περίπου 65 δισεκ. ευρώ.
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα τον Απρίλιο με βάση πληροφορίες διαμορφώνονται στα 162,5 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τα 164 δισεκ. ευρώ του Μαρτίου.
Η μείωση κατά 1,5 δισεκ. ευρώ αποδίδεται σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αποκλειστικά στις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο και δεν είναι τυχαίο ότι σημειώθηκαν στο πρώτο 10ημερο του Απριλίου.
Για τον Μάιο έχει επανέλθει η σταθεροποίηση.
Ωστόσο από τον Ιούνιο του 2012 οπότε και σημειώθηκε το ιστορικό χαμηλό των 150 δισεκ. στις καταθέσεις έως τα 162,5 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου ισοδυναμεί με αύξηση 12,5 δισεκ. ευρώ στις καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ενώ οι καταθέσεις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη όσο η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και δεν παράγεται νέος πλούτος, τα δάνεια διαμορφώνονται στα 227,9 δισεκ. ευρώ και παρουσιάζουν μια αύξηση σε σχέση με τους παρελθόντες μήνες που είχαν υποχωρήσει έως τα 224 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες λοιπόν καλούνται να καλύψουν ένα χάσμα χρηματοδότησης 65 δισεκ. ευρώ από την ΕΚΤ και βεβαίως το ELA της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα ΕΚΤ και ELA της ΤτΕ είναι 93,6 δισεκ. ευρώ. (ELA 33,4 δισεκ. και 60,9 δισεκ. από την ΕΚΤ).
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα 93,6 δισεκ. από το ευρωσύστημα έχουν καταβάλλει ως collaterals ως εγγύηση 190 δισεκ. ευρώ.
Τα 190 δισεκ ευρώ αναλύονται ως εξής, εγγυήσεις στην ΕΚΤ 78 δισεκ. ευρώ, εγγυήσεις στην ΤτΕ για το ELA 106 δισεκ. ευρώ και 10 δισεκ. από τους λοιπούς λογαριασμούς  στα εκτός στοιχεία ισολογισμού.

Το συμπέρασμα

Οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν κεφάλαια αλλά δεν θα διαθέτουν ρευστότητα επαρκή ώστε να στηρίξουν την οικονομία.
Για να καλυφθεί αυτό το χάσμα των 65 δισεκ. στις καταθέσεις ως προς τα δάνεια χρειάζεται μόνο αύξηση του ΑΕΠ και έξοδος των τραπεζών στις αγορές.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ τα οποία έχουν καταβληθεί σε είδος δηλαδή ομόλογα EFSF για repos.
Διαθέτουν άριστη πιστοληπτική διαβάθμιση μεν αλλά είναι γεγονός ότι δεν μπορούν να δοθούν 25 δισεκ. κεφάλαια και 11,5 δισεκ. funding gap ρευστότητα που είναι επίσης ομόλογα EFSF για να καλύψουν την τρύπα ρευστότητας του ελληνικού banking.
Συν τοις άλλοις τα collaterals είναι υπερβολικά πολλά και πρέπει να απελευθερωθούν από το ευρωσύστημα για να μπορέσουν να επιτρέψουν στις τράπεζες να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις.
Το πρόβλημα ρευστότητας θα είναι υπαρκτό και σοβαρό για όλο το 2013 και τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η κεφαλαιακή διάρθρωση των ελληνικών τραπεζών μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις

Τράπεζες

Κεφάλαια που θα επενδυθούν

Κεφάλαια που θα απομείνουν

Core tier 1

Πειραιώς

7,33 δισεκ.

9,7 δισεκ.

14,8%

Alpha

4,57 δισεκ.

7,77 δισεκ.

13,9%

Εθνική

9,75 δισεκ.

5,69 δισεκ.

9,3%

Eurobank

5,83 δισεκ.

4,1 δισεκ.

10,7%

Σύνολο

27,5 δισεκ.

27,26 δισεκ.

12,1%


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης