Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο - Αβέβαιη ακόμη η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής - Η ΤτΕ ζητάει χρηματοδοτικά πλάνα για την ρευστότητα - Αλλάζουν οι παράμετροι των stress tests

Τι προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο - Αβέβαιη ακόμη η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής - Η ΤτΕ ζητάει χρηματοδοτικά πλάνα για την ρευστότητα - Αλλάζουν οι παράμετροι των stress tests
(upd2)Tις 9 δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, έναντι της τρόικας, που αφορούν στις επόμενες κινήσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι κατά την Τρόικα η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής είναι ακόμη αβέβαιη ενώ αναφέρεται ότι η ΤτΕ θα ζητήσει από τις τράπεζες να συντάξουν χρηματοδοτικά πλάνα για να παρακολουθεί πως θα μειώσουν την εξάρτηση τους από την ρευστότητα του ευρωσυστήματος.
Επίσης αποκαλύπεται ότι αλλάζει η μεθοδολογία για τα stress tests και θα είναι επικεντρωμένη στις επισφάλειες των δανείων.
Πρόκειται για το αναθεωρημένο Μνημόνιο που υπέγραψε ξεχωριστά με το ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.
Τα 9 βήματα για την αναδιοργάνωση και ισχυροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως αποτυπώνονται στο Μνημόνιο, είναι τα εξής:

1.               Για να οριστικοποιήσουμε το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση έχουμε ευθυγραμμίσει τα απαραίτητα κεφάλαια  με ένα ελάχιστο core tier I που ανέρχεται σε ποσοστό 9 τοις εκατό των σταθμισμένων ως προς το ρίσκο στοιχείων του ενεργητικού, πράγμα που έχει καταστεί δεσμευτικό από το τέλος Μαρτίου 2013. Στο πλαίσιο της άσκησης ανακεφαλαιοποίησης, το ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (το οποίο μπορεί να λογιστεί ως βασικό κεφάλαιο στη βάση των αναμενόμενων μελλοντικών κερδών) θα περιορίζεται στο 20 τοις εκατό των CT1 όπως υπολογίζεται με μεθοδολογία EBA. Οι τράπεζες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2013 ένα νέο γύρο ασκήσεων διαχείρισης υποχρεώσεων που διεξάγεται σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα μειωμένης εξασφάλισης, όπως έχουμε δεσμευτεί τον περασμένο Νοέμβριο στο Eurogroup. Μέσω αυτών των μέσων θα επιδιώξουμε την παροχή πρόσθετων ιδιωτικών κεφαλαίων, τα οποία δεν θα υπολογίζονται ως μέρος του ελάχιστου 10 τοις εκατό εγγραφής κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα που απαιτείται για να διατηρηθεί ο ιδιωτικός έλεγχος.

2.               Είμαστε κοντά στο στάδιο της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθεροποιημένο γύρω από τέσσερις τράπεζες πυλώνες, που έχουν αξιολογηθεί ως βιώσιμες από την Τράπεζα της Ελλάδος:
·         Κάθε μία από τις τέσσερις βασικές τράπεζες έστειλε μια πρόσκληση τον Απρίλιο για τους μετόχους της να συμμετάσχουν σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις, σκοπός της οποίας ήταν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους ξεχωριστά στο ποσό που κοινοποιήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2012 και εντός των άλλων παραμέτρων του υφιστάμενου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης. Και οι τέσσερις συναντήσεις με απαρτία των παρόντων μετόχων έχουν λάβει χώρα. Μετά τις σχετικές εγκρίσεις, η περίοδος άσκησης των 15 ημερολογιακών ημερών, όπως προβλέπεται από το νόμο θα ξεκινήσει.
·         Δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ενημέρωσαν την ΤτΕ ότι αναμένουν να είναι σε θέση να αυξηθεί 10 τοις εκατό του κεφαλαίου, με τη μορφή των κοινών μετοχών από ιδιωτικές πηγές, η οποία θα τους επιτρέψει να παραμείνουν υπό ιδιωτική διαχείριση σύμφωνα με το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης .
Μία Τρίτη, ενημέρωσε τις αρχές που θα απαιτούσε από το ΕΤΧΣ να εγγραφεί πλήρως στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τέταρτης τράπεζας πυρήνα παραμένει αβέβαιη μέχρι την περίοδο που ολοκληρώνεται η εγγραφή.
Η διαχείριση όλων των τραπεζών του πυρήνα έχει ενημερωθεί από την ΤτΕ ότι θα πρέπει πλέον να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, και στην ημέρα με την ημέρα διαχείριση, μέχρι να ολοκληρωθεί η  ανακεφαλαιοποίηση τους.

3.      Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν με βάση μια ολοκληρωμένη στρατηγική του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τις 15 Ιουλίου, μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα (διαρθρωτικό ορόσημο) θα αναπτυχθεί από το ΤΧΣ, την ΤτΕ και το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την ΕΚ / ΕΚΤ / ΔΝΤ. Εν τω μεταξύ, οι τέσσερις τράπεζες πυλώνα θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να ενεργεί ως ενσωματωτές των μικρότερων εγχώριων τραπεζών ανάλογα με την περίπτωση. Μόνο μετά την ολοκλήρωση αυτής της στρατηγικής στον τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να εξεταστεί κάποια ενοποίηση με τη μορφή της συγχώνευσης μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών πυλώνα. Η στρατηγική θα περιλαμβάνει επιλογές και επιχειρησιακά μέτρα για το ΤΧΣ για να προχωρήσει στην άμεση διάθεση των μετοχών προς τον ιδιωτικό τομέα από τις τράπεζες πυρήνα που δεν θα ήταν σε θέση να παραμείνει υπό ιδιωτικό έλεγχο.

4.    Η εξυγίανση των μη συστημικών, κεφαλαιακά μη επαρκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προχωρεί όπως προβλέπεται στα πλαίσια του προγράμματος:
·         «Ενδιάμεσες» Τράπεζες ελεγχόμενες από το ΕΤΧΣ. Τον Ιανουάριο του 2013, ιδρύσαμε μια δεύτερη ενδιάμεση τράπεζα, το Νέα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με το ΕΤΧΣ να είναι ο μοναδικός μέτοχος της. Το ΕΤΧΣ αυτή τη στιγμή προβαίνει σε δράσεις για να γίνουν σημαντικές μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα της τράπεζας, μεταξύ άλλων μέσω σημαντικής μείωσης του αριθμού των εργαζομένων και της αναδιάρθρωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου της, με στόχο να καταστεί η τράπεζα ελκυστική σε πιθανούς αγοραστές και τη σύναψη της πώλησης μέχρι τις 15 Ιουλίου 2013 (επανεισαχθέν διαρθρωτικό ορόσημο από τα τέλη Ιανουαρίου 2013). Όσον αφορά την πώληση της Νέας Proton Bank, με τις συστημικές τράπεζες επί του παρόντος να επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης τους, μετατοπίζουμε την προθεσμία προς πώληση από τον Μάιο, στις 15 Ιουλίου, 2013 προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες να εξαγοραστεί μέσα από μια ανοικτή διαδικασία προσφορών.
·         Άλλες κεφαλαιακά μη επαρκείς, μη συστημικές τράπεζες. Το χρονοδιάγραμμά μας για την εξυγίανση κεφαλαιακά μη επαρκών, μη συστημικών τραπεζών παραμένει ως έχει. Ειδικότερα, για τις μη συστημικές τράπεζες που δεν ανταποκρίθηκαν στις κεφαλαιακές απαιτήσεις τους, η Τράπεζα της Ελλάδα θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε συντονισμό με το ΤΧΣ. Θα αξιολογηθούν οι εναλλακτικές δυνατότητες για την ελαχιστοποίηση του κόστους για τους φορολογούμενους, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς και της ανάληψης των συναλλαγών από οποιαδήποτε από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των καταθετών.
·         Συνεταιριστικές τράπεζες. Για να υποστηρίξουμε την στρατηγική μας σε αυτό τον τομέα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 θα αναθεωρήσουμε τα νομικά και κανονιστικά μας πλαίσια περί Συνεταιριστικών Τραπεζών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

5.     Δεν θα πάρουμε τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη φερεγγυότητα των τραπεζών. Ο Νόμος 3723/2008 έχει τροποποιηθεί για να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεν θα είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν μερίσματα επί των προνομιούχων μετοχών, ή τέλη, αντ 'αυτών, εκτός αν οι τράπεζες είναι κερδοφόρες.

6.   Η ΤτΕ θα συνεχίσει την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών. Αυτό θα ισχύει τόσο για τις τράπεζες που έχουν εξυγιανθεί όσο και για εκείνες που έχουν τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων των συστημικών τραπεζών που αποτυγχάνουν να αποδείξουν την ικανότητά τους να συλλέξουν επαρκή κεφάλαια προκειμένου να παραμείνουν υπό ιδιωτικό έλεγχο. Επιπλέον, θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες δεν θα προβούν σε καμία διακριτική εταιρική πράξη που θα αυξήσει τις ανάγκες τους σε κεφάλαια.

7.   Προετοιμαζόμαστε για τις προσομοιώσεις σεναρίων ακραίων καταστάσεων (stress tests) που πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2013 σύμφωνα με το πρόγραμμα. Για το σκοπό αυτό θα ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος Ιουλίου μια νέα μεθοδολογία για τα stress tests, η οποία καθορίζεται σε διαβούλευση με την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, με ιδιαίτερη έμφαση στην επάρκεια των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

8.   Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε επαρκή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωσυστήματος:
·         Η ΤτΕ, ακολουθώντας τις διαδικασίες και τους κανόνες του Ευρωσυστήματος, είναι έτοιμη να συνεχίσει να εκταμιεύει έγκαιρα επαρκή και κατάλληλη υποστήριξη έκτακτης ρευστότητας , αν χρειαστεί.
·         Η ΤτΕ θα ζητήσει από τις τράπεζες να υποβάλουν τριμηνιαίες τυποποιημένες προβλέψεις ισολογισμού (χρηματοδοτικά πλάνα). Τα χρηματοδοτικά πλάνα των τραπεζών θα είναι βασισμένα στις μακροοικονομικές προβλέψεις του προγράμματος. Οι τράπεζες θα πρέπει να καθορίσουν μια πορεία για την επίτευξη ενός μοντέλου βιώσιμης χρηματοδότησης μέσω της διεύρυνσης της χρηματοδοτικής τους βάσης και της σταδιακής μείωσης της εξάρτησής τους από την έκτακτη ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα. Τα χρηματοδοτικά πλάνα θα αποτελέσουν ένα εργαλείο για την ΤτΕ  ώστε να παρακολουθεί την διαδικασία αυτή και να αξιολογήσει εάν τα πλάνα του τραπεζικού συστήματος στο σύνολό τους είναι συνεπή με το μακροοικονομικό πλαίσιο του προγράμματος.

9.   Θα βελτιώσουμε τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων υπό ρευστοποίηση. Για την διευκόλυνση της αποτελεσματικής διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, θα αναθεωρήσουμε μέχρι το Μάιο του 2013 το ρυθμιστικό πλαίσιο και θα απαλείψουμε τους επιχειρησιακούς περιορισμούς όπως αυτοί προσδιορίστηκαν στο τέλος Φεβρουαρίου 2013 από την έκθεση αξιολόγησης της Bain&Company η οποία εκδόθηκε από την ΤτΕ. Για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, θα υιοθετήσουμε μέχρι το τέλος του 2013 τροποποιήσεις στους υπάρχοντες ειδικούς νόμους ρευστοποίησης, μετά από διαβούλευση με την ΕΕ/EKT/ΔΝΤ. Θα διευρύνουμε τις επιλογές οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν την έγκαιρη, αποτελεσματική από άποψη κόστους διάθεση και/η την αναδιάρθρωση των περιουσιακών αυτών στοιχείων. Για την αξιολόγηση της προόδου σε αυτόν τον τομέα, η ΤτΕ θα υιοθετήσει ένα πλαίσιο αναφοράς με τριμηνιαίες επικαιροποίησεις της προόδου, ξεκινώντας από τον Ιούνιο 2013.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ημέρωση 23:20 4 Ιουνίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης