Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η διοίκηση της Εθνικής να ενημερώσει τους μετόχους της για το τι θα συμβεί με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στο ΧΑ – Δεν έχει απαντηθεί, πως τα 9,75 δισ. καταλήγουν σε 5,13 δισ. - Γιατί τα Ταμεία πούλησαν δικαιώματα στις χαμηλότερες τιμές;

Η διοίκηση της Εθνικής να ενημερώσει τους μετόχους της για το τι θα συμβεί με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στο ΧΑ – Δεν έχει απαντηθεί, πως τα 9,75 δισ. καταλήγουν σε 5,13 δισ. - Γιατί τα Ταμεία πούλησαν δικαιώματα στις χαμηλότερες τιμές;
(upd)«Οι μέτοχοι της Εθνικής τράπεζα να μελετήσουν προσεκτικά το ενημερωτικό δελτίο για να λάβουν τις αποφάσεις τους για την αύξηση κεφαλαίου» δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς.
Η διοίκηση της Εθνικής θα πρέπει να ενημερώσει έγκαιρα τους μετόχους της για το τι θα συμβεί με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας καθώς με βάση όρους P/BV είναι μακράν η πλέον υπερτιμημένη τράπεζα στο ελληνικό banking.
Η Alpha bank αποτιμάται με τιμή προς λογιστική αξία 0,85 , η συνολική της κεφαλαιοποίηση φθάνει τα 6,4 δισεκ. ευρώ ενώ διαθέτει συνολικά 7,7 δισεκ. ευρώ κεφάλαια tier 1.
H Εθνική κατά παράδοξο τρόπο ενώ διαθέτει 5,135 δισεκ. ευρώ κεφάλαια core tier 1 η κεφαλαιοποίηση της φθάνει τα 10,8 δισεκ. ευρώ όπως αποτυπώνεται στο χρηματιστήριο με ημερομηνία 4 Ιουνίου 2013.
Το P/BV σε καθαρούς όρους προσμετρώντας το TBV θα έπρεπε να ήταν κοντά στις Alpha ή και χαμηλότερα λόγω της αρχικής αρνητικής καθαρής θέσης.
Όμως κατά παράδοξο τρόπο η Εθνική αποτιμάται 2 με 2,1 P/BV εξέλιξη που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα οικονομικό όρο.
Υπό συνθήκες αυστηρής συγκρισιμότητας η Εθνική θα έπρεπε να είχε P/BV 0,8 που αυτό σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση της θα έπρεπε να ήταν 4,2 δισεκ. ευρώ και όχι 10,8 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή η τιμή της μετοχής θα έπρεπε να ήταν όχι 4,52 ευρώ αλλά 1,75 ευρώ που σημαίνει πτώση περίπου 60% σε σχέση με τις τιμές της 4η Ιουνίου 2013.
Μπορεί η διοίκηση της Εθνικής να απαντήσει ποια θεωρεί δίκαιη αποτίμηση για την Εθνική τράπεζα;
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επενδύσουν επενδυτές τα χρήματα τους και η μετοχή να υποχωρήσει δραματικά χάνοντας το 50% με 50% της αρχικής τους επένδυσης.
Το ερώτημα είναι ποια είναι η εύλογη και δίκαιη αποτίμηση της Εθνικής τράπεζας;
Η διοίκηση της Εθνικής οφείλει να απαντήσει, καθώς οι προτροπές και παραπομπές στο ενημερωτικό δελτίο δεν βοηθούν καθώς δεν δίδονται απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα.

Γιατί πούλησαν τα ασφαλιστικά Ταμεία σε τόσο χαμηλές τιμές δικαιώματα;

Τα ασφαλιστικά Ταμεία γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην αμκ της Εθνικής τράπεζας.
Το παράδοξο λοιπόν είναι το εξής γιατί ενώ το δικαίωμα ξεκίνησε στα 4,47 ευρώ στις 30 Μαΐου τα ασφαλιστικά Ταμεία αποφάσισαν να πωλήσουν 4 μέρες αργότερα όταν το δικαίωμα είχε καταρρεύσει στα 0,23 ευρώ;
Εγείρεται ή όχι θέμα για τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων;
Προστάτεψαν ή όχι το συμφέρον των ασφαλισμένων τους πουλώντας δικαιώματα της Εθνικής στα 0,23 ή 0,30 ευρώ;    
Πολύ έγκαιρα είχαν τονίσει ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην αμκ ενώ ο σύλλογος εργαζομένων της Εθνικής προέτρεπε με επιστολές τους σχεδόν τους πάντες να συμμετάσχουν.
Έστειλε η ΟΤΟΕ και εξώδικο στο ΙΚΑ να συμμετάσχει στην αμκ της Εθνικής ενώ έχει απαγορευθεί στο ΙΚΑ και σε όλα τα Ταμεία να συμμετάσχουν.
Ποιοι θα δώσουν εξηγήσεις για όλα αυτά που διαδραματίζονται εις βάρος των φορολογουμένων πολιτών και των ασφαλιζομένων;

Το ερώτημα που ζητάει επίμονα επίσημη απάντηση

Ουδείς έχει απαντήσει επίσημα πως τα 9,75 δισεκ ευρώ καταλήγουν 5,135 δισεκ. ευρώ με όρους core tier 1.
Επίσης κάτι άκρως σημαντικό είναι ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση της η Εθνική θα διαθέτει core tier 1 κάτω από 9% όπως αναφέρεται στις σελίδες 164 και 165 του ενημερωτικού.
Πως όμως μετατρέπονται τα 9,75 δισεκ. σε 5,135 δισεκ. ευρώ με όρους core tier 1;
Η απάντηση είναι προφανής αρνητική καθαρή θέση -2,1 δισεκ. goodwill Finansbank και ζημίες από δάνεια ουσιαστικά δαπανούν 4,6 δισεκ ευρώ με όρους core tier 1 ή 4,1 δισεκ ευρώ σε επίπεδο συνολικών κεφαλαίων.
Το ΤΧΣ επενδύει 9,75 δισεκ. τα οποία μετατρέπονται αυτομάτως σε 5,69 δισεκ. ευρώ σε όρους συνολικών κεφαλαίων ή 5,135 δισεκ. σε όρους core tier 1.
Αυτό σημαίνει ότι αν οι ιδιώτες μέτοχοι επενδύσουν 1 δισεκ. ευρώ η αξία του θα είναι 583 εκατ ευρώ.

Πρέπει να απαντήσει η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας

Μπορεί να απαντήσει η διοίκηση της Εθνικής πως ενώ το ΤΧΣ θα επενδύσει 9,75 δισεκ. ευρώ τελικώς καταλήγουν σε 5,13 δισεκ. ευρώ σε όρους core tier 1;  
Θα ήταν πολύ σημαντικό η Εθνική τράπεζα να δώσει επίσημα τέτοιες πληροφορίες ώστε το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας να έχει πλήρη γνώση για τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.
Περίπου το 50% των κεφαλαίων του ΤΧΣ χάνεται.
Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι η Εθνική μια τράπεζα με 104 δισεκ. ευρώ ενεργητικό να διαθέτει συνολικά κεφάλαια 5,13 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική είχε βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας -6,7% το χειρότερο δείκτη φερεγγυότητα στην ιστορία της στο τέλος του 2012.  
Η τράπεζα είχε αρνητικά κεφάλαια.
Ωστόσο ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση η Εθνική τράπεζα έχει κεφάλαια μη επαρκή καθώς το core tier 1 είναι οριακά υψηλότερο του 9% στο 9,3% με λογιστικές προσεγγίσεις.
Είναι αδιανόητο να διαθέτει η Εθνική μόλις 5,13 δισεκ. ευρώ κεφάλαια σε core tier 1 ή συνολικά 5,6 δισεκ. ευρώ  και η  Πειραιώς με 100 δισεκ. ενεργητικό εμφανίζει 9,7 δισεκ. κεφάλαια και η Alpha 7,78 δισεκ. ευρώ.
Το παράδοξο επίσης είναι ότι στο τέλος του 2012 η Εθνική είχε 8,5% core tier 1 και στο α΄ τρίμηνο του 2013 συνολικά 9,3%.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι στο τέλος του 2012 η Εθνική είχε σε απόλυτα μεγέθη core tier 1 στα 5,537 δισεκ. ευρώ που αναλογούσε σε core tier 1 στο 8,5%.
(σελίδα 164 του ενημερωτικού δελτίου)
Στο α΄ τρίμηνο του 2013 σε απόλυτα μεγέθη το core tier 1 ήταν 5,13 δισεκ. ευρώ λιγότερα δηλαδή από το τέλος του 2012 αλλά το core tier 1 ως ποσοστό έφθασε στο 9,3%.
(σελίδα 7 της παρουσίασης αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2013 στα αγγλικά)
Πως συμβαίνει αυτό;
Η Εθνική χρησιμοποίησε ένα ακραίο λογιστικό τρόπο απεικόνισης δανειακών χαρτοφυλακίων της Finansbank με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ τύπου IRB ενώ πέρασε και το goodwill της Finansbank.
Ουσιαστικά η τράπεζα εφάρμοσε ένα δικό της τρόπο καταμέτρησης και στάθμισης του πιστωτικού κινδύνου…αρκεί να εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές.
Με τον τρόπο αυτό μείωσε το σταθμισμένο ενεργητικό και αναλογικά αυξήθηκε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1.
Η Εθνική τράπεζα μπορεί τυπικά να βρίσκεται πάνω από το 9%, πρακτικά είναι κάτω από 9%,  αλλά όταν η Πειραιώς προσεγγίζει το 15% και η Alpha το 14% είναι ξεκάθαρο ότι η Εθνική βρίσκεται σε αδυναμία με αντικειμενικά κριτήρια έναντι των ανταγωνιστών της.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Εθνική χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια αν ληφθεί υπόψη ότι η ΤτΕ και η Τρόικα έχουν απαιτήσει από τις ελληνικές τράπεζες πολύ υψηλά capital buffers δηλαδή κεφαλαιακά μαξιλάρια ασφαλείας.

(Πρώτη ενημέρωση 07:16)


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης