Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Προμήθειες της τάξης των 745 εκατ ευρώ ή το 3% των κεφαλαίων που έχει επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες θα λάβει το ΤΧΣ – Οι συνολικές δαπάνες των αμκ των 4 συστημικών τραπεζών φθάνουν τα 899 εκατ

Προμήθειες της τάξης των 745 εκατ ευρώ ή το 3% των κεφαλαίων που έχει επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες θα λάβει το ΤΧΣ – Οι συνολικές δαπάνες των αμκ των 4 συστημικών τραπεζών φθάνουν τα 899 εκατ
Προμήθειες της τάξης των 745 εκατ ευρώ ή το 3% των κεφαλαίων που έχει επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες θα λάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών λόγω τη παροχής εγγυήσεων που παράσχει και των κεφαλαίων που καταβάλλει.

Οι συνολικές δαπάνες των 4 συστημικών τραπεζών φθάνουν τα 899 εκατ ευρώ δηλαδή πλησίασαν το 1 δισεκ. ευρώ.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι προμήθειες αυτές είναι πρέπουσες;
Είναι γεγονός ότι με βάση την παρελθούσα εμπειρία των αυξήσεων κεφαλαίου αλλά και την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να βρουν εγγυητές αναδόχους για το σύνολο των αυξήσεων κεφαλαίου οι προμήθειες που λαμβάνει το ΤΧΣ δηλαδή στο 3% των συνολικών επενδεδυμένων κεφαλαίων, κρίνονται ικανοποιητικές και λογικές.
Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, αν μπορούσε ελληνική τράπεζα να βρει εγγυητή ανάδοχο για το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου της θα πλήρωνε προμήθεια ίσως και 15% με 20% του συνολικού ποσού της αύξησης εξέλιξη αντικειμενικά ασύμφορη.
Μπορεί τα 745 εκατ που θα λάβει το ΤΧΣ να φαίνονται και να είναι πολλά αλλά αντιστοιχούν στα 24,5 με 25 δισεκ. που καταβάλλει στις ελληνικές τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση ούτε ακόμη και το συνολικό ύψος της δαπάνης για τις εκδόσεις των αμκ δεν είναι υπερβολικό που φθάνει τα 899 εκατ ευρώ.
Βέβαια η μόνη ίσως παρατήρηση που θα μπορούσε να υπάρξει είναι πως η Alpha bank με 4,5 δισεκ. ευρώ αμκ θα πληρώσει 225 εκατ συνολικά έξοδα έκδοσης και 176 εκατ προμήθεια στο ΤΧΣ και η Εθνική με αμκ 9,75 δισεκ. ευρώ θα πληρώσει 229 εκατ και προμήθεια 205 εκατ στο ΤΧΣ.

Δαπάνες αυξήσεων κεφαλαίου των 4 συστημικών τραπεζών

Ποσά σε εκατ ευρώ

Τράπεζες

Προμήθεια ΤΧΣ

Συνολικό κόστος έκδοσης

Εθνική

205

229

Alpha

176

225

Πειραιώς

193,9

245

Eurobank Ε

170

200

Σύνολο

745

899

Επίσημα στοιχεία – Πλην της Eurobank που αποτελεί εκτίμηση

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης