Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το νέο status quo στο ελληνικό banking – Ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι η Πειραιώς, η Alpha σταθερή αξία, ενώ η Εθνική θα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία – Η Eurobank να ενσωματώσει το ΤΤ και να ιδιωτικοποιηθεί άμεσα αποκτώντας εκ νέου «αξία»

 Το νέο status quo στο ελληνικό banking – Ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι η Πειραιώς, η Alpha σταθερή αξία, ενώ η Εθνική θα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία – Η Eurobank να ενσωματώσει το ΤΤ και να ιδιωτικοποιηθεί άμεσα αποκτώντας εκ νέου «αξία»
Το νέο status quo στο ελληνικό banking έχει ήδη σχηματοποιηθεί.
Το εντυπωσιακό της υποθέσεως είναι ότι οι παλαιοί έσχατοι έχουν έρθει πρώτοι και οι πρώτοι κυρίως γιατί ενεπλάκησαν σε ένα αποτυχημένο deal απορυθμίστηκαν.
Χωρίς καμία αμφιβολία η μεγάλη ανατροπή στο ελληνικό banking λέγεται τράπεζα Πειραιώς, είναι η μεγαλύτερη τράπεζα βάση κεφαλαίων και μεριδίων αγοράς σε δάνεια και καταθέσεις στην Ελλάδα και όλα αυτά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Με Tangible Book Value 8,8 δισεκ. ευρώ και με 56 δισεκ. καταθέσεις η τράπεζα Πειραιώς αποτελεί την ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα.
Διαθέτει ταυτόχρονα το ισχυρότερο δείκτη core tier 1 στο 14,5% και το μεγαλύτερο capital buffer μεταξύ του συνόλου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η τράπεζα Πειραιώς στηριζόμενη στην ικανή διοίκηση της κατάφερε να μετεξελιχθεί στο καλύτερο banking stories στην Ελλάδα.
Μόνο οι κρυφές υπεραξίες που μπορεί να προκύψουν από τις μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων, σε ένα τόσο μεγάλο χαρτοφυλάκιο καταθέσεων καθώς και από το γεγονός ότι έχει εξαγοράσει με discount μεγάλο μέρος των δανειακών χαρτοφυλακίων η τράπεζα Πειραιώς αποτελεί πλέον τον νούμερο ένα στόχο των διεθνών επενδυτών.
Πρόσφατα είχαμε τονίσει ότι θα εκπλαγούν πολλοί όταν ανακοινωθούν οι νέοι μέτοχοι στην τράπεζα Πειραιώς.
Οι πληροφορίες μας που είναι 100% διασταυρωμένες επιβεβαιώνουν ότι από τα ισχυρότερα funds στο κόσμο έχουν χτίσει θέσεις στην Πειραιώς.
Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση της Πειραιώς βρίσκεται στην Νέα Υόρκη αυτές τις μέρες και οι συναντήσεις με στελέχη εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών είναι συνεχείς.
Πριν χρόνια, στις καλές εποχές του banking, δεν υπήρχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον ξένων για την τράπεζα Πειραιώς όσο αυτή την περίοδο.

Οι ξένοι επενδυτές, έχουν καθαρή κρίση και δεν είναι τυχαίο ότι προετοιμάζονται εκθέσεις άκρως ενδιαφέρουσες για την τράπεζα Πειραιώς.
Η Πειραιώς με μεθοδικές στρατηγικές κινήσεις βρέθηκε στην κορυφή των εξελίξεων, ωστόσο μεγάλος νικητής από τις σημειούμενες αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη είναι και η Alpha bank που αποτελεί διαχρονικά σταθερή αξία στο ελληνικό banking.
Με 7,7 δισεκ. ευρώ κεφάλαια 13,9% core tier 1, ισχυροποιημένο ισολογισμό και έχοντας διασφαλίσει το 12% της αμκ ή 550 εκατ βρίσκεται ήδη στην επόμενη φάση.
Η ζήτηση των 1,7 δισεκ. ευρώ από ξένους επενδυτές είναι κυρίως επιβράβευση του management σε μια περίοδο γενικής αμφισβήτησης.
Η Alpha bank μαζί με την τράπεζα Πειραιώς θα εμφανίζουν P/BV περίπου 0,8 με 0,9 που σημαίνει ότι θα είναι ορθά αποτιμημένες.
Και ενώ η Πειραιώς και η Alpha bank εξήλθαν οι μεγάλοι κερδισμένοι στο ελληνικό banking, η Εθνική τράπεζα έχασε πολλά από τα πρωτεία της.
Δεν είναι μόνο ότι βρίσκεται στην δεύτερη θέση σε βασικά μερίδια αγοράς αλλά κεφαλαιακά δεν θα είναι θωρακισμένη και παρά την ανακεφαλαιοποίηση των 9,75 δισεκ. ευρώ.
Τα 9,75 δισεκ. μετατρέπονται σε 5,13 δισεκ. ευρώ με όρους core tier 1 και μεγάλο μερίδιο σε αυτή την αρνητική εξέλιξη έχει η αρνητική καθαρή θέση -2,1 δισεκ. ευρώ λόγω της ζημίας που υπέστη από το υπερβολικά μεγάλο χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών ομολόγων που διέθετε.
Η Εθνική δέχθηκε ένα χτύπημα μετά το ναυάγιο του deal με την Eurobank.
Με βάση όλες τις ενδείξεις η Εθνική θα χρειαστεί να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της με στόχο να δημιουργήσει σοβαρό capital buffer άμεσα καθώς αν δεν το πράξει δεν θα περάσει τα stress tests.
Να σημειωθεί ότι η ΕΕ σε συνεργασία με την ΕΚΤ και την EBA  έχουν  ζητήσει να αλλάξουν οι όροι και οι μεθοδολογίες για τα stress tests εστιαζόμενα πλέον στα προβληματικά δάνεια.
Η Εθνική μπορεί να ενισχύεται με 9,75 δισεκ. αλλά αυτά δεν είναι επαρκή. Αυτό είναι 100% δεδομένο.
Η πώληση περιουσιακών στοιχείων θα είναι μονόδρομος και ως εκ τούτου ο ισολογισμός σε ενοποιημένη βάση θα συρρικνωθεί.
Η συρρίκνωση της Εθνικής, περαιτέρω θα είναι βασική εξέλιξη το επόμενο διάστημα.
Να σημειωθεί ότι αν οι μικρές τράπεζες Attica bank και Probank καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν, τότε είναι ξεκάθαρο ότι η Εθνική δεν θα ενσωματώσει πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία.
Λόγω του ορίου του 10% της συμμετοχής των ιδιωτών στην αμκ μάλλον είναι αδύνατη και η ενσωμάτωση  του ΤΤ το οποίο θα πρέπει να καταλήξει στην Eurobank ώστε να πωληθεί με καλύτερους όρους.
Η Eurobank ζημιώθηκε από τις επιλογές του πρώην βασικού της μετόχου και κρατικοποιημένη πλέον μετράει αντίστροφα για την ιδιωτικοποίηση της.
Η Eurobank διαθέτει εσωτερικές υπεραξίες με κυριότερη την τεχνογνωσία και τους εργαζομένους της, ωστόσο όσο παραμένει στο κράτος οι αξίες αυτές μειώνονται.
Βασική προϋπόθεση του ΤΧΣ μετά την ολοκλήρωση της αμκ μέσα Ιουλίου πλέον και με την Εθνική από το 84% στο 2% θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες ισχυροποίησης του ισολογισμού της Eurobank ενσωματώνοντας TT και Proton bank και μέσα στο Φθινόπωρο να πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή.
Η Eurobank δεν θα πρέπει να μείνει πάνω από 3-5 μήνες υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ, είναι μια αμιγώς ιδιωτική τράπεζα που θα πρέπει να βρεθεί πάλι στον φυσικό της χώρο το ιδιωτικό περιβάλλον πολύ σύντομα.
Ο νέος τραπεζικός χάρτης έχει σχεδόν σχηματοποιηθεί.
Υπάρχουν νέοι νικητές και ορισμένοι χαμένοι.
Ωστόσο θα σπεύδουμε να αναφέρουμε για πολλοστή φορά αυτές οι αλλαγές που σημειώθηκαν στο status quo στο ελληνικό banking έχουν μεγάλη αξία.
Μην αμαυρωθούν από λάθη και κυρίως χρηματιστηριακά λάθη.

Όσοι πιστέψουν ότι φουσκώνοντας σε εξωπραγματικά επίπεδα τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν θα προσφέρουν ορθό έργο.
Ήδη η Εθνική αποτιμάται σε επίπεδα, που προκαλούν, οι στρεβλώσεις αυτές, όσο παραμένουν θα ζημιώσουν τους μετόχους.
Να υπάρξει σύνεση και εναρμονισμός μεταξύ της πραγματικής αξίας με την χρηματιστηριακή αξία.

(Πρώτη ενημέρωση: 06/06 22:30)

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης