Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

ΔΝΤ: Στο τελευταίο στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης το ελληνικό τραπεζικό σύστημα - Δεν αποκλείονται περαιτέρω συγχωνεύσεις - Σοβαρές ανησυχίες για τη διοίκηση του ΤΧΣ

tags :
ΔΝΤ: Στο τελευταίο στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης το ελληνικό τραπεζικό σύστημα - Δεν αποκλείονται περαιτέρω συγχωνεύσεις - Σοβαρές ανησυχίες για τη διοίκηση του ΤΧΣ
Στο τελευταίο στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που είδε χτες τη νύχτα το φως της δημοσιότητας, αναφέροντας παράλληλα ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία περαιτέρω συγχωνεύσεων, εξέλιξη που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνος Κοτσάμπας.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε η απόκτηση της ελληνικής Millennium από την Πειραιώς, η οποία απέκτησε και τα ελληνικά υποκαταστήματα της Τρ. Κύπρου, της Λαίκής και της Ελληνικής Τράπεζας. Νωρίτερα είχε απορροφήσει την Γενική και το υγιές μέρος της ΑΤΕ, ενώ έγινε και η μεγαλύτερη τράπεζα σε καταθέσεις στην Ελλάδα.
Η Alpha Bank απέκτησε την Εμπορική, ενώ οι τέσσερις τράπεζες κατέχουν το 90% των καταθέσεων στο ελληνικό σύστημα.



Η συγχώνευση των δύο συστημικών τραπεζών, Εθνικής και Eurobank έχει ανασταλεί, αναφέρει το ΔΝΤ. Ο λόγος είναι ότι το σχήμα δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για καλύψει την ελάχιστη συμμετοχή του 10% στην ανακεφαλαιοποίηση του, γι' αυτό και η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αναστείλει τη διαδικασία.
Δεδομένου του ότι στις τέσσερις βασικές τράπεζες το δημόσιο έχει πλέον την πλειοψηφία, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο για την εξισορρόπηση των ανησυχιών η διασφάλιση των δημόσιων πόρων με την ανάγκη να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη πολιτική παρέμβαση στη διαχείριση των εν λόγω τραπεζών. Η τοποθέτηση των επιτρόπων παρακολούθησης των τεσσάρων τραπεζών ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο.
Το πρώτο σχέδιο της έκθεσης από τους επιτρόπους έγινε τον Απρίλιο, προσδιορίζοντας διάφορους τομείς για τη βελτίωση (συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών κινδύνων, των πολιτικών κινδύνων, τον εσωτερικό έλεγχο, την παρακολούθηση δανειοληπτών, και τη διαχείριση των κινδύνων). Ωστόσο, η ολοκλήρωση της σχέσης μεταξύ του ΤΧΣ και των τραπεζών έχει καθυστερήσει και τώρα αναμένεται τον Ιούνιο.
Επιπλέον, τα πρόσφατα γεγονότα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη διακυβέρνηση του ΤΧΣ: Στις 19 Μαρτίου, το έκτακτο Γενική Συμβούλιο (ΔΣ) του ΤΧΣ έπρεπε μέσε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα να εξετάσει ένα καίριο στρατηγικό ζήτημα, ουσιαστικά αποκλείοντας τη συμμετοχή ενός εκ των τριών ανεξάρτητων μελών του ΔΣ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης