Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η μεταβατική κρατικοποίηση της Εθνικής θα ήταν καλύτερη λύση από την imitation «ιδιωτικοποίηση» της με την στήριξη υπερχρεωμένων επιχειρηματιών – Η κυβέρνηση στηρίζει το εγχείρημα για να μην χαλάσει το κλίμα, ρισκάροντας πολλά

Η μεταβατική κρατικοποίηση της Εθνικής θα ήταν καλύτερη λύση από την imitation «ιδιωτικοποίηση» της με την στήριξη υπερχρεωμένων επιχειρηματιών – Η κυβέρνηση στηρίζει το εγχείρημα για να μην χαλάσει το κλίμα, ρισκάροντας πολλά
Η μεταβατική κρατικοποίηση της Εθνικής θα ήταν καλύτερη λύση από την imitation «ιδιωτικοποίηση» της με την στήριξη υπερχρεωμένων επιχειρηματιών.
Θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μια επιχειρηματολογία πάνω σε αυτό το σκεπτικό.

Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας βαίνει προς το τέλος της.
Σήμερα ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων όπου στην κυριολεξία κατέρρευσαν καθώς από 4,45 ευρώ καθώς σε 5 μέρες υποχώρησαν στα 0,1330 ευρώ ή πτώση 97%. Δεν υπήρξε και είναι αμφίβολο αν υπάρξει τέτοιο τραγικό προηγούμενο.
Τα ασφαλιστικά Ταμεία κατά τρόπο απαράδεκτο, δεν συμμετείχαν έγκαιρα στην διαδικασία ξεφορτώματος των δικαιωμάτων και τα διαφυγόντα κέρδη είναι τουλάχιστον 40-55 εκατ ευρώ.
Όμως εμπρός στον εθνικό στόχο τι είναι οι ζημίες των ασφαλιστικών Ταμείων;

Γιατί η  μεταβατική κρατικοποίηση της Εθνικής θα ήταν καλύτερη λύση από την imitation «ιδιωτικοποίηση» της με την στήριξη υπερχρεωμένων επιχειρηματιών;
Καταρχήν είμαστε απόλυτα κατά του κρατισμού, κατά της κρατικής συμμετοχής στο επιχειρείν και ειδικά στο banking.
Είμαστε κατά της παρέμβασης του κράτους στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Η Εθνική τράπεζα δεν έχει πλέον την αίγλη του παρελθόντος.
Δυστυχώς αυτή είναι μια πραγματικότητα.
Η πρακτική της χρεοκοπία, απόρροια του haircut των ομολόγων, η κεφαλαιακής της κατάπτωση και η πλήρης εξάρτηση της από τα κεφάλαια του κράτους, αποδυνάμωσαν βασικά ισχυρά πλεονεκτήματα που είχε η Εθνική.
Η Εθνική του Αράπογλου ήταν πολύ πιο ισχυρή τράπεζα σημειολογικά και στρατηγικά από την Εθνική του Τουρκολιά και Χριστοδούλου.
Οι άλλες τράπεζες ακολουθούσαν και η Εθνική έδινε τον τόνο των εξελίξεων.
Η Εθνική δεν έχει αυτό τον ρόλο και δεν είναι τυχαίο ότι το κράτος αποδέχθηκε την ισχυροποίηση των ιδιωτικών τραπεζών ειδικά της Πειραιώς και Alpha bank, έχοντας προηγουμένως «οπλίσει» την Εθνική με το deal της Eurobank.
Η δικαιολογημένη, η απόλυτα δικαιολογημένη κατάρρευση του deal Εθνικής με την Eurobank, σόκαρε την κυβέρνηση που πόνταρε σε αυτό το σχήμα αφενός για να εξυπηρετήσει τα σχέδια επανεκκίνησης της οικονομίας αφετέρου για να ικανοποιήσει τον Λάτση που έφυγε από την Eurobank χωρίς να πληρώσει τα 2,5 δισεκ. που οφείλει και μεταπήδησε στην Εθνική ποντάροντας ότι θα είναι ο μέτοχος μιας κολοσσιαίας για τα ελληνικά δεδομένα τράπεζας.
Όταν το κράτος συνειδητοποίησε ότι η Τρόικα είναι άτεγκτη αποφάσισε να αναδιπλωθεί στηρίζοντας την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας.
Η στήριξη στην Εθνική με  δηλώσεις, Παπούλια προέδρου της Δημοκρατίας, του Σαμαρά πρωθυπουργού της Ελλάδος, υπουργών και ιεραρχών και κάθε λογής παραγόντων είναι τρανή απόδειξη της εθνικής σημασίας που απέκτησε η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής.
Η Κυβέρνηση, διαβλέποντας ότι οι άλλες τράπεζες θα πετύχουν στις αμκ, φοβήθηκε ότι αν αποτύχει η Εθνική θα χαλάσει το κλίμα, θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα αποδομήσει την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.
Κορυφαίος υπουργός της κυβερνήσεως μας επισημαίνει τα εξής αφοπλιστικά «είναι λάθος να καλλιεργείται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση στηρίζει την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, γιατί θέλει να στηρίξει την διοίκηση. Η ώρα της κριτικής για την διοίκηση δεν είναι της παρούσης. Ο στόχος είναι ότι η Εθνική δεν θα πρέπει να κρατικοποιηθεί γιατί αφενός η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει με την θετική έννοια την τράπεζα για την ανάταξη της οικονομίας αφετέρου γιατί αν κρατικοποιηθεί μπορεί αυτή η αρνητική εξέλιξη να συνεπάρει όλη την προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι άλλες τράπεζες θέλουν να μην κρατικοποιηθεί η Εθνική γιατί απλά κανένα δεν συμφέρει»
Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, όπως και των υπολοίπων τραπεζών, θέλουν να πετύχει η Εθνική για να μην επιδεινωθεί το κλίμα και γυρίσει μπούμερανγκ και η δική τους προσπάθεια να αλλάξουν το κλίμα σε θετικότερο.
Αυτή η προσέγγιση είναι η μια πλευρά του νομίσματος, που είναι πραγματική και καταγεγραμμένη.
Υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, που πολύ γλαφυρά παρουσίασε ο Στέφανος Μάνος ο πρώην υπουργός «Η  Εθνική Τράπεζα «πείθει» υπερχρεωμένους πελάτες της να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ παρά τη λογική που θα υπαγόρευε να μη συμμετάσχουν.  Είναι πραγματικά περίεργα όσα συμβαίνουν στην ΕΤΕ και μάλλον θα έχουν κακό τέλος».
Δυστυχώς αυτό που τονίζει ο Στέφανος Μάνος είναι μια πικρή πραγματικότητα.
Οι επιχειρηματίες που έχουν συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, δεν είναι η δύναμη του μέλλοντος αλλά οι καρικατούρες του παρελθόντος.
Οι περισσότεροι εξ αυτών – για να μην αδικήσουμε ορισμένους αξιόλογους και ακόμη λιγότερους αξιολογότατους – είναι υπερχρεωμένοι στο banking και ειδικά στην Εθνική.
Η Εθνική δεν χρειάζεται υπερχρεωμένους επιχειρηματίες – μετόχους για να στηρίξει την οικονομία αλλά χρειάζεται νέο κεφάλαιο της ισχυρής ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όχι της χρεοκοπημένης παλαιάς καλοβολεμένης αστικής τάξης που δημιούργησε το διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος και η ανίσχυρη 3χρωματική κυβέρνηση της ΝΔ του παρόντος.
Η Εθνική στους κόλπους της διαθέτει ένα πυρήνα στελεχών και εργαζομένων ικανότατων, στην κυριολεξία ικανότατων, αλλά και στελέχη και εργαζομένους κομματικά διορισμένους από τους μηχανισμούς που είχαν ρόλο και παρέμβαση στην Εθνική.
Η κυβέρνηση δεν θέλει την λύση της κρατικοποίησης γιατί φοβάται ότι θα χάσει κάθε παρέμβαση στην Εθνική.
Πάντα οι κυβερνήσεις είχαν μια τράπεζα για να ασκούν οικονομική εξουσία και τον ρόλο αυτό τον είχε η Εθνική υποστηριζόμενη στο παρελθόν από την ΑΤΕ και δευτερευόντως από το ΤΤ.
Το παλαιό παρηκμασμένο και άσχημο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ακόμη στην Εθνική.
Το παλαιό καλοβολεμένο κομμάτι της ΝΔ επίσης βρίσκεται στην Εθνική και βεβαίως ποτέ η Αριστερά που πάντα διαμαρτύρεται αλλά πως τυχαίνει να διαθέτει ισχυρά ποσοστά στο banking είναι απορίας άξιον.
Δυστυχώς οι κρατικές τράπεζες ήταν κέντρα ανορθόδοξων πολιτικών, το αλισβερίσι κυβερνήσεων, κομμάτων πάντα ήταν έντονο αμφίπλευρο.
Στην δική μας επιχειρηματολογία η μεταβατική κρατικοποίηση της Εθνικής θα ήταν και παραμένει η καλύτερη λύση.
Μεταβατική κρατικοποίηση σημαίνει ότι η Τρόικα με όρους αυστηρά τεχνοκρατικούς θα απόκοπτε τον ομφάλιο λώρο του κράτους του πάντα ομιχλώδους κράτους με την Εθνική και με θεραπεία σοκ η τράπεζα θα αποκτούσε δυναμική, momentum και προοπτική.
Δυστυχώς η εξέλιξη αυτή δεν θα επιβεβαιωθεί.
Η δύναμη του κράτους και η παρέμβαση του στα κέντρα εξουσίας των επιχειρηματιών υπερνικά την λογική.
Η Εθνική θα συγκεντρώσει το 10% της αύξησης κεφαλαίου δηλαδή 1 δισεκ. ευρώ.
Η επιχειρηματολογίας μας ως www.bankingnews.gr δεν θα δικαιωθεί σε αυτή την φάση. Αντιθέτως θα διαψευστεί.
Δυστυχώς όμως σύντομα όλοι, θα είναι αργά τότε, θα καταλάβουν το λάθος τους.
Η Εθνική χρειάζεται θεραπεία σοκ, την οποία ούτε η διοίκηση θα τολμήσει, ούτε το κράτος επιθυμεί, σε αντίθεση με την Τρόικα που έχει καθαρή άποψη και θέση.
Δυστυχώς εν καιρώ θα φανεί ότι οι επιχειρηματίες του παρελθόντος, οι υπερδανεισμένοι, χρεοκοπημένοι αποτελούν το στήριγμα της Εθνικής.
Οι στυλοβάτες του σήμερα θα είναι η αδυναμία του αύριο της Εθνικής καθώς η εξάρτηση θα διαφανεί, πολύ σύντομα.
Αποτελεί παράνοια, μια τράπεζα να στηρίζεται σε επιχειρηματίες που έχει δανείσει ή θα δανείσει.
Δεν υπάρχει τέτοιο παρανοϊκό προηγούμενο.
Δυστυχώς στις 13 Ιουνίου την άλλη Πέμπτη που ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου, οι διθυραμβικοί τίτλοι σε μέσα ενημέρωσης έντυπα και ηλεκτρονικά θα είναι, επιτυχία, νίκη, θρίαμβος και άλλα τέτοια ανόητα.
Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος η επιχειρηματολογία μας θα δικαιωθεί αλλά τότε θα είναι αργά για δάκρυα αργά για κριτική από τους υπόλοιπους.
Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια σταθερή άποψη.

Υπενθύμιση

Μπορεί να εξηγηθεί πως η Εθνική εμφανίζει 10,6  δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση (είχε φθάσει και 12,7 δισεκ) που σημαίνει P/BV 2;
Μπορεί να εξηγηθεί πως η Alpha bank εμφανίζει P/BV 0,8 που θεωρείται επαρκώς κεφαλαιοποιημένη καθώς διαθέτει core tier 1 στο 13,9% ή 7,77 δισεκ κεφάλαιο όταν η Εθνική θα διαθέτει 5,4 δισεκ και να βρίσκεται στις παρυφές του 9%;
Μπορεί να εξηγηθεί πως τα 9,75 δισεκ. γίνονται 5,13 δισεκ. με όρους core tier 1;
Τώρα κανείς δεν μιλάει, όμως η Εθνική οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση και η συρρίκνωση θα είναι επώδυνη.
Θα είναι δεύτερη ή τρίτη τράπεζα στο ελληνικό banking.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης