Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τρόικα και ΤτΕ σχεδιάζουν την 3η και τελευταία φάση αναδιάταξης του banking – Πριμοδοτούν το deal Eurobank με ΤΤ αλλά θα το διεκδικήσουν ΕΤΕ και Alpha – Ενδιαφέρον MIG για Eurobank – ΤτΕ: Να αυξήσουν τα κεφάλαια τους Εθνική και Eurobank

Τρόικα και ΤτΕ σχεδιάζουν την 3η και τελευταία φάση αναδιάταξης του banking  – Πριμοδοτούν το deal Eurobank με ΤΤ αλλά θα το διεκδικήσουν ΕΤΕ και Alpha – Ενδιαφέρον MIG για Eurobank – ΤτΕ: Να αυξήσουν  τα κεφάλαια τους Εθνική και Eurobank
Η Τρόικα και η ΤτΕ συμφωνούν στο σχέδιο τελικής αναμόρφωσης του τραπεζικού χάρτη σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.
Προσεχώς θα λάβει χώρα η τελική φάση του σχεδίου αναδιάταξης του ελληνικού banking.
Η διαδικασία πώλησης του good TT έχει ξεκινήσει με την Goldman Sachs να αναλαμβάνει σύμβουλος του ΤΧΣ για την άμεση ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το σχέδιο της Τρόικα που φαίνεται ότι υποστηρίζει και η ΤτΕ είναι το good TT να ενσωματωθεί στην Eurobank, να ενισχυθεί η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια του νέου σχήματος και να ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο Φθινόπωρο.
Το σχέδιο αυτό χαρακτηρίζεται από πολλούς κύκλους βασικό σενάριο και προωθείται ως λύση στην λογική ότι μια επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα είναι βέλτιστη εξέλιξη για την οικονομία και το banking.
Η στρατηγική της Τρόικα είναι ο νέος στρατηγικός επενδυτής να είναι μια μεγάλη ξένη τράπεζα ή επιχειρηματικό σχήμα με όραμα και στρατηγική.
Ωστόσο ενδιαφέρον για την Eurobank επιδεικνύει και η MIG.
Να σημειωθεί ότι η βασική μέτοχος της MIG το IRF της Αγγελικής Φράγκου με ποσοστό 17,84% είναι ταυτόχρονα και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank και μάλιστα κρίθηκε ότι έπρεπε να ανανεωθεί η θητεία της.

Άρα ο βασικός μέτοχος της MIG και βασικός συνεργάτης του Ανδρέα Βγενόπουλου η Αγγελική Φράγκου είναι μέλος στο ΔΣ της Eurobank και προφανώς έχει αποκτήσει μια πολύ καλή εικόνα για την στρατηγική του ομίλου αλλά και την πραγματική του οικονομική κατάσταση.
Μετά την ολοκλήρωση δύο κρίσιμων σταδίων στο ελληνικό banking, το πρώτο ήταν οι μεγάλες αλλαγές συγχωνεύσεις και απορροφήσεις που έφεραν την Πειραιώς στην πρώτη θέση και την Alpha bank σημαντικά ενδυναμωμένη και το δεύτερο η ανακεφαλαιοποίηση σε εξέλιξη βρίσκεται η τρίτη φάση και εξίσου σημαντική.
Το βασικό σενάριο είναι να καταλήξει το good TT στην Eurobank αλλά τόσο η Alpha όσο και η Εθνική θα το διεκδικήσουν.
Η Εθνική έχει δηλώσει μέσω του CEO του ομίλου Αλέξανδρου Τουρκολιά ότι η Εθνική θα είναι παρούσα και θα διεκδικήσει ότι θα τεθεί προς πώληση.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο η Εθνική θα διεκδικήσει τόσο το ΤΤ όσο και άλλες τράπεζες αν τελικώς πωληθούν κάποιες εξ αυτών εφόσον δεν καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Alpha bank θα επιχειρήσει να διεκδικήσει το ΤΤ.

Όμως η διεκδίκηση του ΤΤ από την Εθνική και την Alpha προσκρούει σε μια ιδιαιτερότητα.
Τόσο η Εθνική στην οποία συμμετείχαν οι ιδιώτες επενδυτές με 10,8% όσο και στην Alpha με 12% και παρέμειναν οι δύο τράπεζες εν δυνάμει ιδιωτικές αν εξαγοράσουν το good TT θα χάσουν το όριο  του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής.
Τα 550 εκατ κεφάλαια του good TT εφόσον ενσωματωθούν σε μια τράπεζα θα προκαλέσουν πρόσθετο dilution στους ιδιώτες μετόχους ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς το ΤΤ ελέγχεται κατά 100% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τόσο η Εθνική όσο και η Alpha θα πρέπει να προσφύγουν εκ νέου στους μετόχους τους για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο.

Η ΤτΕ έχει ζητήσει από Εθνική και Eurobank να ενισχύσουν εκ νέου τα κεφάλαια τους

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ΤτΕ έχει ζητήσει τόσο από την Εθνική όσο και από την Eurobank να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαια τους καθώς καμία από τις δύο τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους δεν πληρεί τα κριτήρια του 9% σε core tier 1.
Η Εθνική έχει core tier 1 μετά την αμκ των 9,75 δισεκ. και την ιδιωτική συμμετοχή σε ποσοστό 10,8% ή 1,055 δισεκ. ευρώ 8,7% ή σε απόλυτα μεγέθη 5,055 δισεκ. ευρώ.
Χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση τα κεφάλαια της.
Η Eurobank μετά την αμκ των 5,8 δισεκ ευρώ από το ΤΧΣ θα διαθέτει core tier 1 ακριβώς 2,832 δισεκ. ευρώ ή σε ποσοστό 7,8%.
Η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank φθάνει το 8,9%.

Τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει να προχωρήσουν σε πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση.
Είναι γεγονός ότι τα 550 εκατ κεφάλαια του good TT βελτιώνουν σημαντικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκεια τόσο της Εθνικής όσο και της Eurobank…αλλά φαίνεται ότι η Eurobank χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια.
Η Eurobank υπολείπεται 357 εκατ για να φθάσει το core tier 1 στο 9% και οι ενέργειες επαναγοράς ομολογιακών και προνομιούχων θα βελτιώσει τους δείκτες.
Όμως αν δεν βελτιωθούν προσεχώς….υπάρχει ακόμη και ορατός ο κίνδυνος επιβολής επιτρόπου από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα πέραν του γεγονότος ότι η Τρόικα απορρίπτει το deal Εθνικής με την Eurobank οι κεφαλαιακή ανεπάρκεια των δυο τραπεζών επιδεινώνεται στην περίπτωση συγχώνευσης τους.
Ως εκ τούτου η Εθνική θα πρέπει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ακόμη και μέρος της Finansbank ενώ η Eurobank πρέπει γρήγορα να πωληθεί.
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της αμκ της Eurobank το ΤΧΣ θα κατέχει 98,56%, η Εθνική 1,21% από 84,38% οι ιδιώτες 0,17% και οι θεσμικοί 0,06%.
Το ΤΧΣ θα διορίσει όλα τα μέλη του ΔΣ της Eurobank και μέσα στις επόμενες 6-8 μέρες θα ανακοινώσει και την σύνθεση του νέου management.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης