Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

H υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την MSCI ήταν σκληρό χτύπημα και πισωγύρισμα 12 ετών, ωστόσο η HSBC δίνει μια ενδιαφέρουσα εκδοχή για το τι πρόκειται να συμβεί έως τον Νοέμβριο του 2013 που θα ισχύσουν οι αλλαγές στους δείκτες

 H υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την MSCI ήταν σκληρό χτύπημα και πισωγύρισμα 12 ετών, ωστόσο η HSBC δίνει μια ενδιαφέρουσα εκδοχή για το τι πρόκειται να συμβεί έως τον Νοέμβριο του 2013 που θα ισχύσουν οι αλλαγές στους δείκτες
Η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την Morgan Stanley Capital International χωρίς καμία αμφιβολία ήταν ισχυρό πλήγμα για την εγχώρια αγορά.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το πρώτο διεθνώς που υποβαθμίζεται από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά.

Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι από το 2001 έως το 2013 το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν ενταγμένη στις ανεπτυγμένες αγορές.
Είχε προηγηθεί προσπάθεια ετών για να μπορέσει η Ελλάδα να ενταχθεί στις ώριμες αγορές και το 2013 με όσα δεινά και τραγικά έχουν συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο επέστρεψε στο παρελθόν 12 χρόνια πίσω.
Η εξέλιξη αυτή είναι ξεκάθαρα αρνητική και δεν επιδέχεται παρερμηνείας.
Όμως σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της η HSBC αναφέρει ότι η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου είχε συντελεστεί με πρακτικούς όρους λόγω της απαξίωσης της που προκάλεσε η βαθειά οικονομική κρίση στην χώρα.
Η απόφαση υποβάθμισης δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Ως ώριμη αγορά το ελληνικό χρηματιστήριο είχε πολύ χαμηλή στάθμιση στους αντίστοιχους δείκτες της MSCI.
Είναι γεγονός ότι ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών των funds κατ΄ ουσία η καθολική τους πλειοψηφία είναι index funds παρακολουθούν δηλαδή δείκτες και ειδικά της Morgan Stanley Capital International.
H Ελλάδα είχε υπερβολικά χαμηλή στάθμιση στις ώριμες αγορές και γενικώς δεν προσέλκυε τους ξένους επενδυτές.
Τον Νοέμβριο του 2013 το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποβαθμιστεί επίσημα σε emerging market δηλαδή αναδυόμενη αγορά.
Στους δείκτες των αναδυομένων αγορών το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει υψηλότερη στάθμιση και ως εκ τούτου τα index funds των αναδυομένων αγορών θα ρίξουν το βάρος τους στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Με βάση την HSBC από αυτή την υποβάθμιση αναμένονται εισροές κεφαλαίων περίπου 830 εκατ ευρώ από funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές και εκροές από funds ύψους 150 εκατ ευρώ.
Με βάση την Nomura οι εισροές – σε πραγματικούς όρους - θα είναι 600 εκατ ευρώ.
Όμως και ενώ αναμένονται εισροές είναι γεγονός ότι η απώλεια σε κεφάλαια και κύρος για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μεγάλη και η υποβάθμιση είναι πλήγμα στην αξιοπιστίας της αγοράς και για ένα ακόμη λόγο.
Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, το free float δραστικά μειώθηκε  αλλά κατ΄ ουσία δεν συμπεριλήφθηκε στα θετικά αλλά στα αρνητικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης