Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αναδιπλώνεται διεθνώς το ελληνικό banking, το βαλκανικό Ελντοράντο πεθαίνει – Σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από τα Βαλκάνια - Η ΤτΕ έκανε το χρέος της δημιούργησε 4 ισοδύναμες τράπεζες με επαρκή κεφάλαια, με εθνικά χαρακτηριστικά

Αναδιπλώνεται διεθνώς το ελληνικό banking, το βαλκανικό Ελντοράντο πεθαίνει – Σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από τα Βαλκάνια - Η ΤτΕ έκανε το χρέος της δημιούργησε 4 ισοδύναμες τράπεζες με επαρκή κεφάλαια, με εθνικά χαρακτηριστικά
Σε αναδίπλωση από ορισμένες βαλκανικές αγορές οδηγούνται οι τράπεζες στο πλαίσιο επανασχεδιασμού του ελληνικού banking εντός και εκτός Ελλάδος.
Το βαλκανικό Ελντοράντο έχει πεθάνει, μακροχρόνιες επενδύσεις στα Βαλκάνια έχουν αποτύχει και μια από τις πρώτες χώρες που σχεδιάζουν να αποχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι η Ρουμανία.

Με εξαίρεση την Τουρκία και την Finansbank που αποτελεί την πιο επικερδή ελληνική τραπεζική επένδυση στο εξωτερικό στις υπόλοιπες αγορές οι αποδόσεις είναι ισχνές και θα παραμείνουν ισχνές.
Το ελληνικό πείραμα στα Βαλκάνια έχει σχεδόν αποτύχει και αναφέρεται η λέξη σχεδόν γιατί σε κάποιες χώρες η αποτυχία είναι δεδομένη ενώ σε άλλες χώρες υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν κάποιες ικανοποιητικές αποδόσεις.
Στα Βαλκάνια οι τράπεζες, δεσμεύουν ρευστότητα, καταγράφουν ζημίες και επί της ουσίας δεν κατάφεραν να αυτονομηθούν δημιουργώντας ισχυρούς πόλους εσόδων.
Τα Βαλκάνια ως το ελληνικό πείραμα απέτυχε καθώς δεν βοήθησε μεταξύ άλλων και η συγκυρία, ελληνική κρίση, βαλκανική κρίση.
Η αναδίπλωση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια, αρχικά από την Ρουμανία και ακολούθως και από άλλες αγορές, αποτελεί μια παράμετρο που έχει θέσει και η Τρόικα.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στην Ελλάδα, η ελληνική οικονομία έχει την ανάγκη στήριξης και όχι οι περιφερειακές αγορές.
Κατά την Τρόικα και με βάση τα διαχρονικά στοιχεία των επιδόσεων των τραπεζών κατά χώρα προκύπτει ότι οι επενδύσεις στο εξωτερικό σχεδόν έχουν αποτύχει.
Τα αποτελέσματα μετά το 2008 και έως το 2013 είναι απογοητευτικά.
Πριν το 2007 οι επιδόσεις ήταν πολύ καλές αλλά τα τελευταία 5-6 χρόνια η κατάσταση έχει δραματικά μεταβληθεί προς το χειρότερο.

Δημιουργήθηκαν 4 σχεδόν ισότιμες τράπεζες στην Ελλάδα

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιτέλεσε στο ακέραιο το χρέος της σχεδίασε πριν 2,5 χρόνια με μεγάλη ακρίβεια το νέο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ο στόχος ήταν να δημιουργηθούν 4 σχεδόν ισότιμες ελληνικές τράπεζες.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική εμφανίζει ενεργητικό 104 δισεκ. ευρώ η Πειραιώς 100 δισεκ. ευρώ η Alpha bank 72 δισεκ και η Eurobank 79,4 δισεκ. ευρώ.
Αφαιρώντας τις προβλέψεις η Εθνική εμφανίζει καθαρό ενεργητικό 96 δισεκ. ευρώ η Πειραιώς 88 δισεκ. ευρώ η Eurobank 72 δισεκ. ευρώ και η Alpha bank 61 δισεκ. ευρώ.
Πριν 2,5 χρόνια επανασχεδιάστηκε το ελληνικό banking με βασική στρατηγική, να δημιουργηθούν σχετικά ισοδύναμες τράπεζες, εξέλιξη που αποδέχθηκε πλήρως η Τρόικα και τα νέα τραπεζικά σχήματα που θα δημιουργηθούν να αποτελέσουν τον νέο πυλώνα του banking στην Ελλάδα.
Η ΤτΕ επιτέλεσε άριστα αυτό το έργο, η ΤτΕ έκανε την δουλειά της να δημιουργήσει 4 σχεδόν ισότιμες τράπεζες.
Πλέον το βάρος πέφτει αποκλειστικά στις διοικήσεις με τις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν, για να ξεχωρίσουν και να επιτύχουν υψηλές αποδόσεις στο μέλλον.
Οι τράπεζες ξεκινούν από την ίδια την αφετηρία.
Η επανεκκίνηση του τραπεζικού κλάδου δεν ξεκινάει με πριμοδοτούμενους και μη.
Η επανεκκίνηση του τραπεζικού κλάδου ξεκινάει με τις 4 συστημικές τράπεζες σχεδόν από το ίδιο σημείο εκκίνησης και πλέον οι ικανότητες των managements θα κάνουν την διαφορά από τούδε και στο εξής.

Συγκρίνοντας τις συστημικές τράπεζες

Ποσά δισεκ. ευρώ

Τράπεζα

Ενεργητικό

Προβλέψεις

Κεφάλαια

Εθνική

104

7,8

5,3

Πειραιώς

99,1

11,7

8,8

Eurobank

79,4

6

4

Alpha

71,8

10

7,7


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης