Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εconomist: Ορατός ο κίνδυνος νέων πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο - Ασθενική και δυσλειτουργική η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας - Οι Ευρωπαίοι δεν αρκεί να βάλουν φρένο στην ανεργία - Nα στηριχθεί η ανάπτυξη

Εconomist: Ορατός ο κίνδυνος νέων πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο - Ασθενική και δυσλειτουργική η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας - Οι Ευρωπαίοι δεν αρκεί να βάλουν φρένο στην ανεργία - Nα στηριχθεί η ανάπτυξη
(upd)Τουλάχιστον... ασθενική χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας ο Economist, στη σκιά της ραγδαίας ανόδου της ανεργίας στις χώρες της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει το βρετανικό περιοδικό σε νέο δημοσίευμά του - σχολιάζοντας τη χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ για την ανεργία στην Ευρωζώνη - οι τελευταίες εκτιμήσεις κρίνονται βαθιά καταθλιπτικές...
"Την ώρα που οι προβλέψεις θέλουν την ανεργία στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο να μειώνεται, ο ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα άνοδο στην Ευρωζώνη", σχολιάζει το περιοδικό. Όπως προσθέτει, τα καμπανάκια αυτά για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους, αναιρούν αυτόματα όλους εκείνους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που βιάστηκαν να μιλήσουν για το τέλος της κρίσης.
Πράγματι, αναγνωρίζει ο Economist, o πανικός που επικρατούσε πριν από έναν χρόνο στις αγορές για την τύχη του ευρώ, δεν υπάρχει πια... Αλλά μετά βεβαιότητας, η κατάσταση για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι εύκολη.
Όπως αναφέρει στη συνέχεια το περιοδικό, τα στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα είναι πλήρως αποκαρδιωτικά... Πριν την κρίση η ανεργία στην Ελλάδα κυμαινόταν στα επίπεδα του 8,7%, ενώ για το 2014 οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ κάνουν λόγο για εκτόξευσή της σε επίπεδα άνω του 28%.
Όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν πως η αγορά εργασίας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι βαθιά δυσλειτουργικές.
"Υπάρχει άραγε ένα θετικό στοιχείο μέσα στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους;" διερωτάται ο Economist. "Ναι υπάρχει. Η κρίση γέννησε την ανάγκη για εφαρμογή σειράς διαρθρωτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων", τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Αλλά η θέση του βρετανικού περιοδικού είναι σαφής: Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να ξεπεράσει την κρίση η Ευρωζώνη. Βασική προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους ηγέτες πρέπει να είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων, με στόχο την τόνωση της παραγωγικότητας και την ανάπτυξη.
Η Ευρωζώνη πρέπει να αντιληφθεί το εξής, διαμηνύει το βρετανικό περιοδικό. Δεν αρκεί να βάλει τέλος στην ύφεση της οικονομίας που μετρά ήδη 6 τρίμηνα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επιδιώξουν την πραγματική, τη βιώσιμη ανάπτυξη.
"Δυστυχώς, οι πιθανότητες για μια ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώζωνη είναι πολύ μικρές. Τούτο αυξάνει τον κίνδυνο για νέες πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου", καταλήγει ο Economist.

(πρώτη ενημέρωση 07:17)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης