Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Με τεχνικές παρεμβάσεις επιχειρείται η διάσωση των ευρωπαϊκών χωρών

  Με τεχνικές παρεμβάσεις επιχειρείται η διάσωση των ευρωπαϊκών χωρών
Η ΕΚΤ και η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης από κοινού όπως αποδείχθηκε επιχειρούν να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα και με τις παρεμβάσεις της Κεντρικής τράπεζας στα ομόλογα αλλά και την εξαγγελία δημιουργίας μηχανισμού στήριξης για την Πορτογαλία και την Ελλάδα ακόμη και με αγορές ομολόγων πυροδότησε ένα κύμα αισιοδοξίας.
Τα spreads ειδικά στην Ελλάδα υποχώρησαν σε ελάχιστες μέρες 170 μονάδες βάσης στις 813 μονάδες βάσης και η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 11,20% από 12,75% λίγες μέρες νωρίτερα.

Τα CDS κάτω τις 1000 μονάδες στις 965 μονάδες και βεβαίως ένα εντυπωσιακό ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά στις τράπεζες οι οποίες κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο.
Όλα αυτά όμως πως συνέβησαν;
Ξεκίνησε τις παρεμβάσεις μεθοδικές και επιθετικές η ΕΚΤ στα ελληνικά και Πορτογαλικά ομόλογα.
Ο στόχος αποδείχθηκε ότι ήταν να μπορέσει η Ελλάδα και η Πορτογαλία να υλοποιήσουν επιτυχώς τις κρίσιμες δημοπρασίες τους.
Ταυτόχρονα ξεδιπλώθηκε και το σχέδιο της ΕΕ το λεγόμενο σχέδιο ευρωδιάσωσης με την παροχή 60 δις στην Πορτογαλία και με αγορές ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ελλάδος.
Όλα αυτά συνέβαλλαν στην αλλαγή της ψυχολογίας και έδωσαν λαβή ώστε να ανακάμψει η επενδυτική ψυχολογία.
Ωστόσο το πλέον κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής;
Άνοδος έως τις 1500 με 1520 μονάδες θα ήταν ένα καλό σενάριο και η Εθνική στα 6,8 ευρώ επίσης θα ήταν ένα καλό σενάριο.
Όμως αποτελεί παράδοξο η στάση των αμερικανικών επενδυτικών οίκων ειδικά της Goldman Sachs και της J P Morgan οι οποίες έχουν σορτάρει ειδικά και γενικά την ελληνική αγορά.
Από τις κινήσεις τους φαίνεται ότι κάτι σχεδιάζουν και αυτό μάλλον δεν θα είναι για καλό σκοπό.
Το ακόμη πιο κρίσιμο ερώτημα είναι ο κύκλος της διόρθωσης ολοκληρώθηκε; Οι 1250 μονάδες θα επιβεβαιωθούν αυτό εκτιμούμε στις επόμενες λίγες εβδομάδες 3-4 εβδομάδες συγκεκριμένα. To έχουμε ξαναπεί θα μας πείτε και ορθά. Η αγορά ακολούθησε μια διορθωτική πορεία είδαμε νέα χαμηλά όχι όμως και τις 1250 μονάδες απείχαμε περίπου 100 μονάδες από τα πρόσφατα νέα χαμηλά. Την γενική τάση την έχουμε πιάσει χωρίς καμία αμφιβολία όχι .όμως και τον στόχο των 1250 μονάδων ακόμη.....
Όμως ξεφεύγοντας από την προσέγγιση των πραγμάτων με όρους αγοράς θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα με βάση τις αιτίες που προκάλεσαν την κρίση.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης  καθώς και η απουσία αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας αποτελούν μεγάλα προβλήματα που θα επηρεάσουν μετά βεβαιότητας την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Στα ομόλογα είναι πιθανό μια υποχώρηση προς την ζώνη των 780 μονάδων. Κίνηση κάτω από τις 780 μονάδες θα είναι έκπληξη αλλά αν συμβεί θα υπάρξει καλή διόρθωση…
Στα CDS η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς το κερδοσκοπικό κεφάλαιο είναι πιο συντονισμένο και στοχευμένο. Ποντάρουν στην αποσταθεροποίηση της Ευρώπης.
Oπότε μην εκπλαγούμε αν τα spreads και τα CDS το επόμενο διάστημα ανοίξουν εκ νέου.....

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης