Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σημάδια ανάκαμψης στην ασφαλιστική αγορά μετά το σοκ του lockdown - Αύξηση των καταθέσεων κατά 189 εκατ. ευρώ

Σημάδια ανάκαμψης στην ασφαλιστική αγορά μετά το σοκ του lockdown - Αύξηση των καταθέσεων κατά 189 εκατ. ευρώ
H συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 19,08 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2020, έναντι 18,4 το προηγούμενο τρίμηνο
Σημάδια ανάκαμψης, μετά το πρώτο σοκ που υπέστη το 1ο τρίμηνο του έτους εξαιτίας του lockdown, δείχνει η ασφαλιστική αγορά η οποία επανέρχεται στον αρχικό ρυθμό συμβολαίων, αλλά και καταθέσεων.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 19,08 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2020, έναντι 18,4 το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 188 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 1.421 εκατ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2020.
Οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 70 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 119 εκατ. ευρώ.
Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού αυξήθηκε σε 7,4% το β΄ τρίμηνο του 2020, έναντι 6,7% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε σε 12.153 εκατ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2020, έναντι 11.756 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που οφείλεται τόσο στην αύξηση των τιμών τους όσο και σε καθαρές αγορές τίτλων εξωτερικού, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από καθαρές πωλήσεις τίτλων εσωτερικού.
Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 63,7%, έναντι 63,8% κατά το προηγούμενο τρίμηνο.
Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε σε 2.679 εκατ. ευρώ, έναντι 2.573 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,0%. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται στην αύξηση των αποτιμήσεων των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.
Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπούς τίτλους μεταβλητής απόδοσης πλην μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε σε 599 εκατ. ευρώ, έναντι 563 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,1%.
Από την πλευρά του παθητικού, τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 238 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 3.114 εκατ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2020. Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 461 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 14.381 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών τεχνικών προβλέψεων ζωής κατά 484 εκατ. ευρώ.
Οι τεχνικές προβλέψεις ζημιών μειώθηκαν κατά 23 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 3.066 εκατ. ευρώ. Το 72,1% του συνόλου των τεχνικών προβλέψεων αντιστοιχεί σε τεχνικές προβλέψεις ζωής εκτός συντάξεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 170 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 63 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ανησυχία πάντως δημιουργεί το γεγονός ότι τελευταία στην κατάταξη βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά τον δείκτη μακροοικονομικής ανθεκτικότητας που συνέταξε το Swiss Re Institute για τις επιπτώσεις του κορονοϊου.
Η σχετική έκθεση του Ινστιτούτου επισημαίνει ότι ο  COVID-19 αναμένεται να αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομική ανθεκτικότητα κατά σχεδόν 20% το 2020 καθώς εξαντλείται η δημοσιονομική και νομισματική αντοχή των χωρών. 
Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η ανθεκτικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ μπορεί να πληγεί περισσότερο, αλλά κατατάσσονται υψηλότερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες
Το κενό σε ασφαλιστικές καλύψεις  για τους κινδύνους θνησιμότητας, υγείας και φυσικών καταστροφών υπολογίζεται ότι φτάνει σε νέο υψηλό 1,24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Αντώνης Βασιλόπουλος
Antonisvasilopoulos1@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης