Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στα 30,9 εκ ευρώ οι ζημιές που πλήρωσαν οι ασφαλιστικές για το «Ιανό»

tags :
Στα 30,9 εκ ευρώ οι ζημιές που πλήρωσαν οι ασφαλιστικές για το «Ιανό»
Αποζημιώθηκαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τεχνικά έργα, φωτοβολταϊκά πάρκα) των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 2,7 δισ. ευρώ
Το ποσό των 30,9 εκ. ευρώ πλήρωσαν οι ασφαλιστικές εταιρίες για 2.453 ασφαλισμένες ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας Ιανός τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Όπως  προκύπτει από την  έρευνα της ΕΑΕΕ από τις 2.453 ζημιές οι 1.400 ήταν σε σπίτια και επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες κυρίως σε αυτοκίνητα.
Οι συμμετέχουσες στην έρευνα Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τεχνικά έργα, φωτοβολταϊκά πάρκα) των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 2,7 δισ. ευρώ.
Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην ΠΕ Κεφαλληνίας (ασφαλισμένη αξία 554 εκατ. ευρώ) και στην ΠΕ Καρδίτσας (ασφαλισμένη αξία 346 εκατ. ευρώ).
Οι περισσότερες ζημιές συνέβησαν στην ΠΕ Καρδίτσας, τόσο σε πλήθος (43,6% του συνόλου), όσο και σε ποσό (58,2% του συνόλου). Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 18.895 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 9,8 ‰.
Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 73.815ευρώ για τους βιομηχανικούς, 24.509 ευρώ για τους εμπορικούς, 4.631  για τις κατοικίες, 32.358  για τα τεχνικά έργα και 40.404  για τα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις της έρευνας 1.027 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 3.293.860 ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 3.207 . Οι συνολικές αποζημιώσεις μετά από τις απαλλαγές φθάνουν τα 3.096.444 . Οι περισσότερες ζημιές τόσο σε πλήθος (88,2% επί του συνόλου) όσο και σε ποσό (87,8% επί του συνόλου) εντοπίστηκαν στην ΠΕ Καρδίτσας Γ. Ασφαλίσεις θαλασσίων σκαφών Ως προς τις ασφαλίσεις σκαφών, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις της έρευνας 26 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 1.191.584 €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 45.830 €. Οι συνολικές αποζημιώσεις μετά από τις απαλλαγές φθάνουν τα 1.170.689 €. Οι περισσότερες ζημιές τόσο σε πλήθος (73,1% επί του συνόλου) όσο και σε ποσό (90,9% επί του συνόλου) εντοπίστηκαν στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε : «Οι ασφαλισμένοι μας, όσοι δηλαδή είχαν προνοήσει να καλύψουν την περιουσία και τα οχήματά τους, αποζημιώνονται με ταχείς ρυθμούς για τις ζημιές που υπέστησαν από τον Ιανό.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ. δηλαδή σχεδόν 9 στα 10 είναι ανασφάλιστα, οι συνολικές ζημιές εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιες και το κόστος τους θα ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια €.
Από πλευράς μας παραμένουμε σε ετοιμότητα και παρατηρούμε με προβληματισμό την αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να συνεργαστούμε ώστε μέσω του κατάλληλου πλαισίου να βοηθήσουμε τους πολίτες να καλύψουν τους καρπούς των κόπων τους από τέτοια φαινόμενα.».

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης