Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αποκλειστικό: Με ρυθμό 10.000 προσλήψεις ανά μήνα και μισθό ως 1.000 ευρώ «τρέχει» το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων

tags :
Αποκλειστικό: Με ρυθμό 10.000 προσλήψεις ανά μήνα και μισθό ως 1.000 ευρώ «τρέχει» το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων
Με ρυθμό 10.000 προσλήψεις το μήνα «τρέχει» το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με επιδότηση στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και επιδότηση μισθών
Με ρυθμό 10.000 προσλήψεις το μήνα «τρέχει» το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με επιδότηση στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και επιδότηση μισθών.
Πριν καν κλείσει ο μήνας από την εκκίνηση του προγράμματος και μέχρι τις 26 Οκτωβρίου είχαν υποβληθεί 11.456 αιτήσεις για πρόσληψη προσωπικού και έχουν εγκριθεί οι 7.855.
Η ηγεσία του υπουργείου και δει ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, είναι απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς, όπως δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία, που έχει στη διάθεσή του και παρουσιάζει μόνο το ΒΝ, από τις πρώτες επεξεργασίες η πλειοψηφία (πάνω από τις 6.200) των προσληφθέντων λαμβάνει μισθό μεταξύ 750 και 1.000 ευρώ, περίπου 1.000 άτομα λαμβάνουν από 1.100-2.500 ευρώ, ενώ υπάρχουν και 25 περιπτώσεις προσλήψεων με μισθό 3.000-4.000 ευρώ.
Κυριότεροι κλάδοι απασχόλησης είναι: Το χονδικό και λιανικό εμπόριο με 2.700 περίπου προσλήψεις, οι δραστηριότητες εστίασης με 679, οι νομικές και λογιστικές εργασίες με 755, η βιομηχανία τροφίμων με 514 προσλήψεις, η κατασκευή μεταλλικών προϊόντων με 128 προσλήψεις, ενώ σε υψηλά στάνταρντ κινούνται και οι προσλήψεις στις νέες τεχνολογίες.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί για 6 μήνες όλο το μη  μισθολογικό κόστος που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι δίνοντας κίνητρα για νέες προσλήψεις ενώ, παράλληλα, εξασφαλίζει, με ειδική ρήτρα, τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Το νέο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ διαθέτει ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια άνεργους καθώς η κάθε θέση εργασίας θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μισθού, πέραν της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους ενώ θα καλύπτει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας.
Το πρόγραμμα θα «τρέχει» μέχρι εξαντλήσεως των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.
Για κάθε νέα θέση που δημιουργείται και εντάσσεται στο παρόν πρόγραμμα, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας, για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.
Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών μέχρι την υποβολή της αίτησης-δήλωσης των επιχειρήσεων-εργοδοτών για ένταξη στο πρόγραμμα, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησης της παραγράφου 1 του παρόντος με διακόσια (200) ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μηνιαίος μισθός, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του νεοπροσληφθέντα μακροχρόνια ανέργου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των διακοσίων (200) ευρώ.

Διατήρηση θέσεων εργασίας – Όροι και δεσμεύσεις

1. Στις επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν την 18/9/2020, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων.
2. Ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνεται υπόψη για τον έλεγχο του κριτηρίου της διατήρησης του μέσου όρου των θέσεων εργασίας της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, αφορά στο σύνολο των μισθωτών αμειβομένων με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή. Στον ανωτέρω αριθμό δεν προσμετρούνται εργαζόμενοι:
α) των οποίων η σύμβαση εργασίας λύεται ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου,
β) των οποίων λήγει η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου,
γ) οι οποίοι αποχωρούν οικειοθελώς.
3. Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος επιδότησης των νέων θέσεων εργασίας δεν επιτρέπεται η μεταβολή των όρων των συμβάσεων εργασίας των ωφελουμένων του προγράμματος κ.α
Image
Image
Image
Image
Image
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης