Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πιέσεις για «μαύρη εργασία» μέσω χειρόγραφης άδειας από εργοδότες - Πως κυκλοφορούν από σήμερα 9/11 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι

tags :
Πιέσεις για «μαύρη εργασία» μέσω χειρόγραφης άδειας από εργοδότες -  Πως κυκλοφορούν από σήμερα 9/11 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ ασκούνται πιέσεις προκειμένου εργαζόμενοι να μετακινούνται με χειρόγραφες βεβαιώσεις για την παροχή εργασίας σε περιπτώσεις που πχ έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης, ή δεν έχει αναγγελθεί νόμιμα η εργασία τους
Αναστάτωση στον κόσμο της εργασίας έχει επιφέρει η αξίωση πολλών εργοδοτών που είτε έθεσαν σε αναστολή λειτουργίας την επιχείρησή τους, είτε πρόκειται να το πράξουν και υποχρεώνουν εργαζόμενους να μετακινηθούν από σήμερα με χειρόγραφη βεβαίωση, αντί του ορθού, μηχανογραφημένη βεβαίωση από το ΠΣ Εργάνη.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει δεχθεί η ΓΣΕΕ ασκούνται πιέσεις προκειμένου να μετακινηθούν με χειρόγραφες βεβαιώσεις για την παροχή εργασίας σε περιπτώσεις που πχ έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης, ή δεν έχει αναγγελθεί νόμιμα η εργασία τους.
Η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει ότι τη χειρόγραφη βεβαίωση, που βρίσκεται αναρτημένη στο forma.gov.gr, μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν υπάρχει (εάν και θα έπρεπε) δήλωση της εργασίας (πχ απασχόληση με εργόσημο ή απασχόληση κατόχων Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο ΕΡΓΑΝΗ).
Εξάλλου, όπως διευκρινίζεται σε οδηγίες που εξέδωσε το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, «χειρόγραφη Βεβαίωση τύπου Α΄ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr/ ), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος.,
Β) Βεβαίωση Άδειας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: στο https://eservices.yeka.gr/
Για τα Μέλη Οργάνων Διοίκησης και τους Αυτοαπασχολούμενους – Ελ. Επαγγελματίες & Επιτηδευματίες, για την μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά και τους δύο τύπους Βεβαιώσεων Άδειας Κυκλοφορίας, δηλαδή τη Βεβαίωση  που εκδίδονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή τη βεβαίωση τύπου  Α.
Για τα Μέλη Οργάνων Διοίκησης και τους Αυτοαπασχολούμενους – Ελ. Επαγγελματίες & Επιτηδευματίες,  για λόγους διασταύρωσης, για την μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ οι Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας που εκδίδονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Με τις Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας που εξάγονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ  καλύπτονται και οι εκτός των ορίων περιφερειακής ενότητας μετακινήσεις για λόγους εργασίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης