Το fund που υπερίσχυσε των πλούσιων μνηστήρων για την Εθνική Ασφαλιστική
Στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της CVC Capital Partners Fund VII ,το οποίο ήδη κατέχει σχεδόν το 35% του μεριδίου της αγοράς στις Γενικές Κλινικές και σχεδόν το 30% του μεριδίου της αγοράς στις Μαιευτικές - Γυναικολογικές Κλινικές, καθώς και στον όμιλο Υγεία, περιλαμβάνοντας το Λητώ και το Μητέρα... ανήκει πλέον το 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, αντί του ποσού των 454 εκατ ευρώ.
Το fund αγόρασε «φτηνά» υποστηρίζουν κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς, κάνοντας αναφορά για μεθοδευμένες καθυστερήσεις στην λήψη της απόφασης, εξαναγκάζοντας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να βάλει την υπογραφή του, μία και η Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) σφύριξε τη λήξη του χρόνου.
Εννέα χρόνια προς πώληση
Το σίριαλ με το θρίλερ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που ξεκίνησε το 2012 έλαβε τέλος.
Από τα επεισόδια του θρίλερ πέρασαν Κινέζοι και Αμερικάνοι: Fosun, Exin, Gongbao, προσφέροντας υψηλότερο αντίτιμο ωστόσο οι οικονομικές προσφορές κρίθηκαν ελλιπείς.
Γράφτηκαν σενάρια για τον ενδιαφέρον της Hannover Re, της Allianz, μεγάλων κοινοπρακτικών σχημάτων, πολύ παλαιότερα ακόμα και της ΑΧΑ.
Οι καθυστερήσεις απομείωναν την αξία της ενώ τότε άρχισε να κυοφορείται η ιδέα ότι ένα μέρος πρέπει να πωληθεί και ένα μέρος πρέπει να περάσει σε διαδικασία δημόσιας εγγραφής.
Διαμαρτυρίες και καθυστερήσεις σημειώθηκαν μεταξύ άλλων και από το Σύλλογο των Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς στα χρόνια αυτά επιχειρούσε να ανατρέψει την διαδικασία της πώλησης έχοντας ξεκινήσεις συνομιλίες με τις Αρχές.
Στις 26 Μαρτίου 2021 μπήκαν οι τίτλοι τέλος του σίριαλ. Σχεδόν 10 χρόνια μετά τη συμφωνία μεταξύ της Διοίκησης της ΕΤΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναδιάρθρωση της ΕΤΕ, η δέσμευση της ΕΤΕ για την αποεπένδυση της από την Εθνική Ασφαλιστική υλοποιήθηκε.
Η Εθνική Τράπεζα, έχοντας λάβει την έκθεση της UBS Europe μετά από έκτακτη Γ.Σ. ανακοινώνει την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση του 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners Fund VII.
Το πράσινο φως είχε ήδη ανάψει το ΤΧΣ, η έγκριση του οποίου βασίστηκε στην έκθεση που υπέβαλλε η Barclays.
Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας.
Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ., ευρώ συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026 και η αποτίμηση, υπολογίζοντας τα εποπτικά κεφαλαία που διαμορφώνονται στα 500 εκατ. ευρώ και της κερδοφορίας που κυμαίνεται περίπου στα 50 εκατομμύρια βάσει των τελευταίων στοιχείων.
Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.
Οι αντιδράσεις
Αντιδράσεις για το ύψους το αντιτίμου υπήρξαν από τον Σύλλογο Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς και από άλλους κύκλους της ασφαλιστικής αγοράς για την συμφωνία των 120 εκατομμυρίων που διέπει το κομμάτι του bancassurance.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, ωστόσο μένει να ανακοινωθούν και τα νέα στρατηγικά σχέδια που κάνει η CVC για την Εθνική.
Στο 9μηνο του 2020 τα κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής ανήλθαν σε 53,7 εκατ., αυξημένα κατά 15,2% σε σχέση με το 9μηνο του 2019 με την αύξηση αποδίδεται στα ιδιαίτερα θετικά τεχνικά αποτελέσματα των κλάδων Πυρός, Αυτοκινήτου και Υγείας..
Η κερδοφορία του 9μήνου 2020, συνετέλεσαν στην αύξηση κατά 82,9 εκατ. των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία κατά την 30.09.2020 ανήλθαν συνολικά σε 1.145,1 εκατ. (31.12.2019: 1.062,1 εκατ.).
Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση των εποπτικών αρχών.
Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών