Πάνω από 2.000 ασφαλισμένες ζημιές προκάλεσε η πρόσφατη χιονόπτωση που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια», με τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλούνται να καταβάλλουν αποζημιώσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας 9 στα 10 σπίτια είναι ανασφάλιστα απέναντι σε φυσικές καταστροφές, με αποτέλεσμα το κράτος να επωμίζεται πολλά εκατομμύρια σε αποζημιώσεις.
Φορολογικά κίνητρα
Το θέμα των φυσικών καταστροφών, αλλά και των φορολογικών κινήτρων για προγράμματα, είτε σε δήμους μέσω ΣΔΙΤ, είτε ατομικά γίνεται επιτακτικό, καθώς τα φυσικά-αφύσικα φαινόμενα αυξάνονται, με αποτέλεσμα, οι ασφαλιστικές εταιρίες να γίνονται πιεστικότερες όσον αφορά την παροχή φορολογικών κινήτρων, από τα οποία μπορεί το κράτος να χάνει μέρος των εσόδων, μακροπρόθεσμα κερδίζει από την διαχείριση τέτοιων φαινομένων.
Ειδικότερα στο κομμάτι των κατοικιών, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει καλέσει την κυβέρνηση σε διάλογο με στόχο τη συνεργασία στο κομμάτι των καλύψεων από φυσικές καταστροφές.
Επίσης, μια πρόσφατη πρόταση που συνυπογράφει και η ΠΟΜΙΔΑ είναι οι δαπάνες για ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών να απαλλάσσονται από τη φορολογία.
Ασφάλιστρα
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ακόμη και αν το κράτος αφαιρούσε τα ασφάλιστρα υγείας και κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα σε άτομα μικρομεσαίων οικονομικών δυνατοτήτων, δεν θα έχανε φορολογικά έσοδα, με δεδομένο ότι:
Υπάρχουν σημαντικές επιβαρύνσεις έμμεσων φόρων στα συμβόλαια κατοικίας και υγείας.
Το κράτος θα εισπράξει επιπλέον φόρους από ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβητές λόγω των αυξημένων εργασιών τους.
Αποτίμηση
Από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις, όπως προκύπτει από την έρευνα που ολοκλήρωσε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, δηλώθηκαν 2.027 ζημιές με συνολικό ποσό απαίτησης 5,5 εκατ. Από αυτές, 1.014 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 3,9 εκατ.ευρώ) και 1.013 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 1,6 εκατ. ευρώ).
Οι περισσότερες ζημιές συνέβησαν στην ΠΕ Αττικής, τόσο σε πλήθος (87,9% του συνόλου), όσο και σε ποσό πρώτης εκτίμησης (63,3% του συνόλου).
Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 3.853 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 2,98 ‰.
Μέση ζημιά
Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 59.775 ευρώ για τους βιομηχανικούς, 4.965 ευρώ για τους εμπορικούς, 2.043 ευρώ για τις κατοικίες και 11.709 ευρώ για τα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Ο υπολογισμός του μέσου ποσοστού (‰) των αποζημιώσεων επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν, ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 11,09 ‰ για τους βιομηχανικούς, 1,02 ‰ για τους εμπορικούς, 5,13 ‰ για τις κατοικίες και 23,30 ‰ για τα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Μόλις το 15%
Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας σχολίασε: «Οι έντονες και με διάρκεια χιονοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία ‘‘Μήδεια’' το Φεβρουάριο δημιούργησαν πολλά προβλήματα και προκάλεσαν ζημιές στην περιουσία και τα οχήματα πολλών συμπολιτών μας.
Η ασφαλιστική αγορά για ακόμα μία φορά κινήθηκε με ταχύτητα για την όσο το δυνατό πιο άμεση αποζημίωση των ασφαλισμένων, αποδεικνύοντας πως είναι δίπλα τους στις δυσκολίες.
Γεγονός παραμένει πως οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται τα τελευταία χρόνια λόγω και της κλιματικής αλλαγής που αυξάνει τη συχνότητα και τη σφοδρότητά τους.
Παρόλα αυτά εκτιμούμε πως μόνο το 15% των σπιτιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ. δηλ. σχεδόν 9 στα 10 είναι ανασφάλιστα, κάτι που πρέπει να προβληματίσει την Πολιτεία».
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Ανασφάλιστοι οι 9 στους 10 από φυσικές καταστροφές
Πάνω από 2.000 ζημιές προκάλεσε η χιονόπτωση «Μήδεια»
Σχόλια αναγνωστών