Επενδύσεις τριών τύπων θα διαχειρίζεται ο νέος επενδυτικός φορέας υπό μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, που θα αναλάβει τη διαχείριση των εισφορών των εργαζομένων που θα ενταχθούν από την 1-1-2022 στο νέο Επικουρικό Ταμείο.
Τα τρία διαφορετικά επενδυτικά σχήματα, θα έχουν διαφορετικές αποδόσεις και θα προτείνονται στους ασφαλισμένους προκειμένου να επιλέξουν σε ποιο θα τοποθετήσουν τις εισφορές του ασφαλιστικού τους κουμπαρά.
Η επιλογή θα γίνεται ανά τριετία ανάμεσα σε ένα χαμηλού, ένα μεσαίου και ένα υψηλού ρίσκου επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, τα οποία θα δημιουργούν πιστοποιημένοι επαγγελματίες.
Στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου, θα απεικονίζονται λογιστικά οι εισφορές αλλά και οι αποδόσεις από την επένδυσή τους, ενώ ο ασφαλισμένος θα έχει το πλήρη εικόνα του λογαριασμού του μέσω ενός συστήματος αναλόγου με το e-banking.
Στο νομοσχέδιο για το νέο επικουρικό ταμείο (ΤΕΚΑ), προβλέπονται οι λεπτομέρειες της επενδυτικής πολιτικής και πρακτικής που θα ακολουθείται, καθώς και δικλείδες ασφαλείας για να αποφευχθούν επενδυτικά.
Τα περιουσιακά στοιχεία του νέου επικουρικού ταμείου θα επενδύονται με ευθύνη του ταμείου, ενώ η διοίκηση του ΤΕΚΑ θα πρέπει να μεριμνά για την επαρκή διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και την επιλογή ποιοτικών επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ορίζεται ότι πρέπει να αποφεύγονται η υπέρμετρη εξάρτηση, αλλά και η υπέρμετρη συσσώρευση κινδύνων στο χαρτοφυλάκιο συνολικά.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, που παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας, τα ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα -σε βάθος χρόνου- εμφανίζουν ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποδόσεις.
Το υπουργείο Εργασίας, εκτιμά ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η κρατική εγγύηση που προβλέπει ότι θα καλύπτονται οι απώλειες από τις επενδύσεις.
Υψηλές αποδόσεις παρά το κούρεμα των Ελληνικών Ομολόγων
Σύμφωνα με ίδιες εκτιμήσεις, τέσσερις παράγοντες επηρεάζουν τις αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων: ο μεγάλος χρονικός ορίζοντας, η διαφοροποίηση του κινδύνου των επενδύσεων, η επαγγελματική διαχείριση και η εφαρμογή κανόνων καλής διακυβέρνησης.
Επικουρικά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού φορέα θα βρίσκονται οι δύο οργανισμοί που ιδρύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να παρέχουν επαγγελματική διαχείριση στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων – η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών και η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ.
Και οι δύο, παρά τη μεγάλη έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα τα οποία «κουρεύτηκαν» το 2012 και παρά τις ακραίες διακυμάνσεις του ελληνικού Χρηματιστηρίου, είχαν την περίοδο 2003-2020 πολύ καλές αποδόσεις.
Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο (Α/Κ) Μεικτό Εσωτερικού της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών και το «Κοινό Κεφάλαιο» της ΕΔΕΚΤ, είχαν μέσες ετήσιες πραγματικές αποδόσεις 3,7% και 2,9% ετησίως.
Τα πλεονεκτήματα του νέου ταμείου είναι:
- Οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία την οποία ακολουθούμε, με πλήρη διασφάλιση των υφιστάμενων συντάξεων.
- Εισάγει τη λογική του «ατομικού κουμπαρά», δίνοντας στον νέο ασφαλισμένο περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερο έλεγχο στο τελικό ύψος της σύνταξής του.
- Βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων προς το ασφαλιστικό σύστημα συνδέοντάς τους με την σύνταξή τους και απαντώντας στην ανησυχία που εκφράζουν πολλοί νέοι ότι «δεν θα πάρω ποτέ σύνταξη».
- Δημιουργεί καινούρια κουλτούρα αποταμίευσης, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία – Γιατί μέσα από το νέο σύστημα θα δημιουργηθεί και ένας εθνικός «κουμπαράς», οι πόροι του οποίου θα επενδυθούν στην εθνική οικονομία – Οι επενδύσεις σημαίνουν ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, αυξημένα έσοδα για το κράτος.
- Ενισχύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αποσυνδέοντας την επικουρική ασφάλιση από τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις.
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών