Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Με στελέχη από την ασφαλιστική και επενδυτική αγορά η λειτουργία του νέου επικουρικού ταμείου

Με στελέχη από την ασφαλιστική και επενδυτική αγορά η λειτουργία του νέου επικουρικού ταμείου
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, η στελέχωση του ΤΕΚΑ θα γίνει από την ασφαλιστική και επενδυτική αγορά
Σχετικά Άρθρα

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να στελεχωθεί το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από την 1η Ιανουαρίου ασφαλίζοντας τους νέους εργαζόμενους και προαιρετικά τους μέχρι 34 ετών που επιθυμούν να μεταταγούν στο νέο φορέα, με την προοπτική καλύτερης σύνταξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ η στελέχωση του ΤΕΚΑ θα γίνει από την ασφαλιστική και επενδυτική αγορά, καθώς το νέο σύστημα θα εμπεριέχει μεταβλητές, ρήτρες, αλλά και υψηλό ρίσκο, γεγονός που απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία που είναι απαραίτητη στο Ταμείο στα πρώτα του βήματα.
Επικεφαλής βάσει του νόμου θα είναι η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, ενώ ως μέλος συμμετέχει και ένας εκ των υποδιοικητών του e-ΕΦΚΑ, καθώς πρόθεση του υπουργείου ήταν να έχει την ευθύνη του όλου εγχειρήματος και κατά την πρώτη φάση οργάνωσης και λειτουργίας.
Όσον αφορά στον Δ/ντα Σύμβουλο, ο οποίος θα είναι και ο βασικός άνθρωπος-κλειδί στο ΤΕΚΑ, βάσει νόμου, θα προταθεί από το πρώτο ΔΣ στον υπουργό Εργασίας, αφού βέβαια η προσωρινή διοίκηση έχει κάνει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες. Μέσα στους 12 μήνες, η προσωρινή διοίκηση είναι επιπλέον επιφορτισμένη με τα καθήκοντα σύνταξης προσχεδίων του Οργανισμού του Ταμείου και των αναγκαίων Κανονισμών Λειτουργίας. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συσταθεί μία διοικούσα επιτροπή η οποία θα ετοιμάσει όλες τις λεπτομέρειες (οργανόγραμμα κλπ) και θα υποβοηθείται στο έργο της από μια ομάδα έως 10 ατόμων.

Π. Τσακλόγλου: Περιορίζεται η έκθεση στο δημογραφικό κίνδυνο

Όπως ανέφερε την Τετάρτη μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Π. Τσακλόγλου η μεταρρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει τέσσερα μείζονος σημασίας ζητήματα:
(i) την υπερβολική έκθεση του ασφαλιστικού μας συστήματος στο σύνολό του στον λεγόμενο «δημογραφικό κίνδυνο», δηλαδή στο ότι λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού ολοένα και μικρότερος αριθμός εργαζομένων καλείται να πληρώσει για τις συντάξεις ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων,
(ii) την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά σε σύγκριση με το σημερινό σύστημα, καθώς η εμπειρία χωρών με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα δείχνει ότι αυτά έχουν υψηλότερες αποδόσεις από διανεμητικά συστήματα όπως το υφιστάμενο,
(iii) τη συνδρομή του ασφαλιστικού μας συστήματος στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, καθώς σημαντικό μέρος των εισφορών θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία,
και, (iv) την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών και κουλτούρας διαφάνειας μειώνονται τα κίνητρα από πλευράς εργαζομένου για μαύρη-αδήλωτη εργασία».
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης στο ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε τα εξής: «Βασική αρχή των ασφαλίσεων είναι ότι δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι - δηλαδή πρέπει να επιδιώκουμε διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου.
Το υφιστάμενο σύστημα είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου διανεμητικό, δηλαδή, οι συντάξεις των συνταξιούχων πληρώνονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Τα διανεμητικά συστήματα είναι εκτεθειμένα στο δημογραφικό κίνδυνο, δηλαδή δουλεύουν καλά όταν υπάρχουν πολλοί ασφαλισμένοι και λίγοι συνταξιούχοι αλλά γίνονται προβληματικά όταν οι συνταξιούχοι είναι πολλοί και οι ασφαλισμένοι λίγοι, όπως συμβαίνει στη χώρα μας αλλά και σχεδόν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.
Στο νέο σύστημα, η σύνταξη κάθε συνταξιούχου θα αποτελείται από τρία μέρη: την εθνική σύνταξη που πληρώνεται από τον προϋπολογισμό και υπόκειται στο «δημοσιονομικό κίνδυνο», την ανταποδοτική σύνταξη που πληρώνεται από τις εισφορές των εργαζομένων και υπόκειται στο «δημογραφικό κίνδυνο» και την επικουρική σύνταξη που πληρώνεται από τις εισφορές του ίδιου του συνταξιούχου και τις αποδόσεις των επενδύσεών του και υπόκειται στον «κίνδυνο αγορών».
«Κατά συνέπεια», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, «η έκθεση στο δημογραφικό κίνδυνο περιορίζεται, επιτυγχάνεται διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου και ο συνολικός κίνδυνος περιορίζεται».

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης