Πάνω από 100.000 συνταξιούχοι των ειδικών ταμείων, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης μένουν εκτός των αυξήσεων και των αναδρομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, o παραπάνω αριθμός ασφαλισμένων έλαβε στο προσωπικό ling μήνυμα ότι η περίπτωσή τους «θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το λογισμικό πολλών ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει τις αλλαγές και να υπολογίσει τα ποσά, με αποτέλεσμα οι όποιες ελπίδες να μεταφέρονται μετά τον Μάρτιο του 2022.
Επίσης, περιορισμένος αριθμός έλαβε πολύ μικρές αυξήσεις, κυρίως όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016.
Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά και θα δοθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.
Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.
Οι ωφελημένοι
Ετσι ωφελημένοι είναι οι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς με το άρθρο 24 του νόμου 4670/2020 αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη.
Η αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης ανέρχεται από 0,56% (28,35% αντί για 27,79% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) για συνταξιούχους που έχουν 31 έτη και φτάνει έως και το 7,21 % (50,01 % αντί για 42,8% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) για συνταξιούχους που είχαν συμπληρώσει 40 έτη κατά τη συνταξιοδότηση.
Όσο περισσότερα έτη είχε ο συνταξιούχος, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση.
Όμως πρακτικά κερδισμένοι είναι κυρίως οι συνταξιούχοι μετά την 13η -5-2016, καθώς οι παλαιότεροι συνταξιούχοι στην πλειοψηφία τους έχουν, μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου, διατηρήσει προσωπική διαφορά που είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του Νόμου Βρούτση.
Στις περιπτώσεις αυτές ο συνταξιούχος ωφελείται γιατί μειώνεται η προσωπική διαφορά αλλά δεν κερδίζει πρακτικά καθώς δεν αυξάνεται πραγματικά η σύνταξη του, παρά μόνο λογιστικά.
Εφόσον όμως η αύξηση με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά που είχαν διατηρήσει, τότε θα λάβουν ως πραγματική αύξηση το ποσό που μετά το συμψηφισμό υπερβαίνει την προσωπική διαφορά.
Αν π.χ. ο συνταξιούχος είχε διατηρήσει προσωπική διαφορά το ποσό των 150 ευρώ και η αύξηση λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης είναι 170 ευρώ, η πραγματική αύξηση στη σύνταξη θα είναι 20 ευρώ.
Αν όμως ο συνταξιούχος είχε διατηρήσει προσωπική διαφορά το ποσό των 150 ευρώ και η αύξηση λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης είναι 80 ευρώ, τότε δεν υπάρχει πραγματική αύξηση αλλά απλά μειώνεται λογιστικά η προσωπική διαφορά στα 70 ευρώ.
Από την Τρίτη ξεκίνησαν οι πληρωμές των αυξήσεων και των αναδρομικών και θα συνεχιστούν μέχρι τις 29 Οκτωβρίου μαζί με τις συντάξεις του Νοεμβρίου.
Οι αυξήσεις θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις όπως προβλέπει ο νόμος.
Τώρα θα δοθούν τα 2/5 που εκκρεμούν για τα έτη 2020 και 2021.
Δηλαδή αν ένας συνταξιούχος δικαιούται αύξηση 50 ευρώ, στο τέλος του μήνα θα πάρει 20 ευρώ.
Στο τέλος του μήνα αναμένεται να πληρωθούν και οι 29.000 δύσκολες περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά.
Ειδικότερα οι 29.000 νέοι συνταξιούχοι που δεν πληρώθηκαν ακόμη αφορούν πολύπλοκες περιπτώσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και περίπου 5.000 περιπτώσεις συνταξιούχων που εργάζονται.
Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν μόνο τα αναδρομικά που έχουν συσσωρευτεί (από τον Μάρτιο του 2020) από τη μείωση του πέναλτι κατά 30%, καθώς δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία το λογισμικό για τη μείωση του πέναλτι σε μηνιαία βάση.
Δηλαδή οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα υφίστανται ακόμα το «μαχαίρι» του 60% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Κόβονται αναδρομικά - Aυξήσεις σε 100.000 συνταξιούχους των ΔΕΚΟ - τραπεζών - Εξέταση σε «μεταγενέστερο χρόνο»
Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση
Σχόλια αναγνωστών