Προκειμένου να συμβαδίσουν με τις νέες κοινωνικές και οικονομικές τάσεις οι ασφαλιστικές ξεκινούν νέους γύρους συζητήσεων για εξαγορές, συγχωνεύσεις και εκχωρήσεις χαρτοφυλακίων
Το πεδίο είναι ρευστό και τους τρομάζει, ενώ οι νέες τάσεις που απορρέουν από την κατάσταση στην οικονομία καλούν τις διοικήσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να πάρουν αποφάσεις που θα δεσμεύουν τα βήματα τους στο μέλλον.
Θετικές είναι οι πρώτες απαντήσεις του κλάδου ο οποίος ξεκινά εκ νέου διαβουλεύσεις για εξαγορές, και εκχωρήσεις χαρτοφυλακίων με στόχο να συμβαδίσει με το μομέντουμ των αγορών.
Προκειμένου να συμβαδίσουν με τις νέες κοινωνικές και οικονομικές τάσεις οι ασφαλιστικές ξεκινούν νέους γύρους συζητήσεων για εξαγορές, συγχωνεύσεις και εκχωρήσεις χαρτοφυλακίων.
Επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους στόχους και την σύνθεση των προϊόντων τους αναφέρει σε μελέτη της η Moody’s, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί να ορίσουν με σαφήνεια τους τομείς και τις γεωγραφικές περιοχές που στοχεύουν.
Χρησμοί για ασφαλιστικές πιάνουν Ευρώπη και Ελλάδα
Οι χρησμοί της Moody’s βγήκαν αποκλειστικά για τις ασφαλιστικές στην Ευρώπη στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Στην Ευρώπη ήδη ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ενώ δεν αποκλείεται με το που θα κλείσει ο πρώτος κύκλος μεγάλων εξαγορών στην Ελλάδα (Εθνική Ασφαλιστική – CVC, NN – MetLife, Generali-AXA Ασφαλιστική) να ξεκινήσει άμεσα και ο δεύτερος.
Ο χρόνος πάντως έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφά καθώς οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται.
Ωστόσο η ίδια μελέτη αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι ασφαλιστές μπαίνουν σε τομείς που μέχρι πρόσφατα δεν ‘ανακατεύονταν’ κινδυνεύοντας να βρεθούν στην γωνία από τον ανταγωνισμό.
Επαναπροσδιορίζουν θέσεις και γεωγραφικές περιοχές
Ορισμένοι από τους ασφαλιστές γράφει η Moody’s σχεδιάζουν να στοχεύσουν σε τομείς ασφάλισης ζωής, άλλοι σε εμπορικούς κινδύνους ενώ κάποιοι άλλοι εγκαταλείπουν τους μεγάλους κινδύνους.
Κάποιοι όμιλοι μένουν σε λιγότερες γεωγραφικές περιοχές με μεγαλύτερη, όμως συγκέντρωση, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Σκανδιναβία, η Δυτική, η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη.… και κάποιοι εκχωρούν τις δραστηριότητες του ή προβαίνουν σε εξαγορές για να προλάβουν να καλύψουν τους στόχους τους.
Το παράδειγμα της Aviva, της Aegon NV και της RSA είναι αντιπροσωπευτικό της νέας τάσης που υπαγορεύει συγκεκριμένη στόχευση σε λιγότερες γεωγραφικές περιοχές.
Μία τέτοια κίνηση δεν είναι απίθανο να δούμε και στην εγχώρια αγορά.
Η πρόσφατη εξαγορά της Caser δείχνει το πώς η Helvetia εκμεταλλεύτηκε τις διαδικασία των Εξαγορών & Συγχωνεύσεων για να αποκτήσει τεχνογνωσία και να μπει στο κλάδο λιανικής στην Ισπανία.
Επενδύουν σε insurtech για να βγάλουν καλύτερα αποτελέσματα
Εκτός του ότι επεκτείνονται σε νέες αγορές για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους και να υπερκαλύψουν τους στόχους τους, ψάχνουν και κάνουν φύλλο και φτερό τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων / κεφαλαίων για να δώσουν λύσεις στην ασφάλιση ζωής.
Παράλληλα ρίχνουν χρήμα και σε εταιρείες insurtech για να μειώσουν τα κόστη λειτουργίας και να έχουν αποτελέσματα ακρίβειας.
Τέλος οι αντασφαλιστές έχουν ξεκινήσει να συνεργάζονται με εταιρείες fintech ανοίγοντας ακόμα και ανταγωνισμό με τους πρωτασφαλιστές ανώ οι GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) διυλίζουν τις επιλογές που έχουν για να εισχωρήσουν στην ασφαλιστική αγορά.
Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών