Μέχρι 31 Ιανουαρίου 2022 πάνω από 750.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες πληγέντες από την πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση που επιτρέπει τον διακανονισμό οφειλών έως και 72 μηνιαίες δόσεις με μηδενικό επιτόκιο στις 36 δόσεις και 2,5% στις λοιπές .
Η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τον Φεβρουάριο 2020 έως Ιούνιο 2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.
Οι οφειλές που δεν έχουν μεταβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξη Ασφαλιστικών Εισφορών, δεν μπορούν να ρυθμιστούν, πράγμα που σημαίνει ότι θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-1ου-2022.
Οι οφειλές Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου–Μαΐου 2020 που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης δεν εντάσσονται στην εν λόγω ρύθμιση καθώς δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμες.
Η περίοδος αναστολής είσπραξης αυτών των οφειλών λήγει στις 31/12/2021.
Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 01.01.2020 έως 30.09.2021, η ένταξη των οποίων στο Κ.Ε.Α.Ο. ξεκίνησε επίσης από 01.12.2021.
Ιδιαιτερότητες της ρύθμισης
Ιδιαιτερότητα της ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από τη ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη.
Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με την συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από τη πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α.
Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών
Σύμφωνα με τη ρύθμιση η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής η ρύθμιση επιβαρύνεται με επιτόκιο 2,5% ετησίως υπολογιζόμενο. Κατ' εξαίρεση, εάν οι ανωτέρω οφειλές υπαχθούν σε σχήμα ρύθμισης έως και τριάντα έξι (36) μηνιαίων δόσεων σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δεν επιβαρύνονται με το προαναφερόμενο επιτόκιο.
Το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πενήντα ευρώ (50€).
Πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης
Στις διατάξεις εντάσσονται:
- Οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η προθεσμία καταβολής των οποίων παρατάθηκε αρχικά μέχρι την 30ή Απριλίου 2021 και παρατείνεται εκ νέου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 (αναστολή είσπραξης).
- Ληξιπρόθεσμες οφειλές πληγέντων εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από ασφαλιστικές εισφορές περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, οι οποίες δεν είναι ρυθμισμένες, καθώς και τυχόν δόσεις από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, για τις οποίες είχε χορηγηθεί δυνατότητα παράτασης καταβολής.
- Κατ' εξαίρεση, στις διατάξεις της παρούσας ρύθμισης δύναται να ενταχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη όσες από τις ανωτέρω οφειλές έχουν υπαχθεί σε καθεστώς πάγιας ρύθμισης οφειλών της παρ. ΙΑ, υποπαρ. ΙΑ. 1 του Ν. 4152/2013 από 27/10/2020 έως 12/11/2021. Η συγκεκριμένη τροποποίηση αφορά εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε το διάστημα από 27/10/2020 έως 31/07/2021 (άρθρο 199 ν. 4855/2021).
Σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ο οφειλέτης δύναται να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου.
Απώλεια ρύθμισης
Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο (2) δόσεις της ρύθμισης.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από τη ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη.
Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης ρύθμισης.
Η απώλεια της ρύθμισης έχει ως αποτελέσματα:
- την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,
- τη μετατροπή ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων,
- την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέσα.
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών