Σε τρεις τροποποιήσεις της απόφασης για τις άδειες εργαζομένων που κάνουν χρήση άδειας είτε για νοσούν από κορωνοϊό οι ίδιοι, είτε τα παιδιά τους, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική απόφαση με την οποία ίσχυαν τα οριζόμενα σε αυτές τις περιπτώσεις για τις απλές άδειες νόσησης.
Το επίμαχο σημείο στο παζλ των αδειών ήταν ότι από την πρώτη μέρα ο εργοδότης καταβάλλει το 50% των αποδοχών και εισφορών.
Με τις νέες τροποποιήσεις παραμένει ως έχει η ρύθμιση και από την τέταρτη μέρα απουσίας η διαφορά καλύπτεται από τον προϋπολογισμό.
Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνταν με πλήρεις αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείτο στο 100% από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείτο από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.
Επίσης, για εργαζόμενους που είχαν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γινόταν αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορούσε να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούτο ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείτο με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.
Με τις αλλαγές Χατζηδάκη προβλέπεται ότι:
• Διευκρινίζεται ότι οι γονείς εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της άδειας της νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό λαμβάνουν για τις τρεις πρώτες ημέρες το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους, το οποίο καταβάλλεται από τον εργοδότη, και για την τέταρτη ημέρα λαμβάνουν το εκατό τοις εκατό (100%) των αποδοχών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζομένους που κάνουν χρήση της άδειας λόγω νόσησης από κορωνοϊό.
• Καθορίζεται ότι μετά από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης για τις άδειες των εργαζομένων που νοσούν από κορωνοϊό, το άρθρο 15 του ν. 4722 εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά. Για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2022, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση.
ΓΣΕΕ: Άδεια ειδικού σκοπού και όχι τιμωρητικό ακολούθημα
Έντονη είναι η αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία μιλά για τροπολογία μετατρέπει την άδεια ειδικού σκοπού σε τιμωρητικό ακολούθημα της άδειας ασθένειας και μάλιστα με χρονικό περιορισμό της περιόδου νόσησης.
Μέχρι σήμερα η άδεια ειδικού σκοπού αποτελούσε ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείτο από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβανόταν κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες.
Με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές των 4 πρώτων ημερών, ενώ την 5η ημέρα οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη πρόσφορη άδεια για να δικαιολογήσουν την απουσία τους, δίχως να υπάρχει πρόβλεψη για παράταση ανά περίπτωση, με εντολή ιατρού, αν τα συμπτώματα επιμένουν. Βέβαια, ερωτηματικά γεννώνται για την 4η μέρα, διότι η διατύπωση της τροπολογίας δεν κάνει απολύτως καμία αναφορά στην υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει την αναλογία που του αντιστοιχεί συμπληρωματικά του τεκμαρτού της αποζημίωσης του ΕΦΚΑ.
Επίσης, με την τροπολογία γεννάται και ένα άλλο ερωτηματικό:
Για τους εργαζόμενους που τα τέκνα τους νοσούν θα ισχύει η προβλεπόμενη στην ως άνω τροπολογία τιμωρητική αποζημίωση, ενώ για τους εργαζόμενους γονείς που τα τέκνα δεν νοσούν αλλά τα τμήματα των σχολείων τους έκλεισαν με απόφαση του ΕΟΔΥ λόγω κρουσμάτων θα ισχύει η άδεια ειδικού σκοπού που θεσπίστηκε; Δηλαδή σε μια χώρα δημοκρατικά ευνομούμενη, θα έχουμε εργαζόμενους γονείς «τριών ταχυτήτων»; Άλλη μεταχείριση οι εργαζόμενοι γονείς του δημοσίου τομέα, άλλη οι γονείς με νοσούντα τέκνα και άλλη οι εργαζόμενοι με τέκνα, των οποίων τα σχολικά τμήματα έκλεισαν με απόφαση του ΕΟΔΥ;
Η Συνομοσπονδία ζητά από την Κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ νέου με καθαρότητα, δίχως διακρίσεις και μισθολογικές περικοπές
Κ. Χατζηδάκης: «Υποκρισία και ψευδολογία της αντιπολίτευσης για τις άδειες νόσησης λόγω κορωνοϊού»
Περνώντας στις υπόλοιπες ρυθμίσεις της τροπολογίας που αφορούν στις άδειες που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα όταν νοσούν από κορωνοϊό οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι θεσπίζονται δυο νέες άδειες, επιπλέον όσων ισχύουν ήδη, με γρήγορες διαδικασίες με δεδομένο ότι δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση και η εμπλοκή του ΕΦΚΑ, αλλά μόνο η επίδειξη του θετικού τεστ. Όσον αφορά στην αποζημίωση των αδειών αυτών, αυτή αντανακλά την πάγια νομοθεσία που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «Θεσπίζουμε τώρα την γρήγορη αυτή επιπλέον άδεια λόγω κορωνοϊού για τους ίδιους τους εργαζομένους, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τώρα μιλούν για πενθήμερο, με δυνατότητα παράτασης κατά τις γενικές διατάξεις.
Για το πενθήμερο προβλέπουμε αποζημίωση του εργαζομένου κατά τις γενικές διατάξεις.
Δηλαδή όπως ισχύει εδώ και δεκαετίες, η διάταξη αυτή έχει εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.
Τις 3 πρώτες μέρες τις καταβάλλει ο εργοδότης κατά 50% και τις άλλες 2 μέρες έχουμε πλήρη κάλυψη με συμμετοχή του εργοδότη αφενός και του Δημοσίου μέσω του ΕΦΚΑ αφετέρου».
«Αν διαφωνείτε, γιατί εφαρμόζατε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ την ίδια ακριβώς ρύθμιση ως προς την αποζημίωση των εργαζομένων όσο κυβερνούσατε ;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Κορωνο-άδειες τριών ταχυτήτων εισάγει από 21 Ιανουαρίου η κυβέρνηση για τον ιδιωτικό τομέα
Με τις νέες τροποποιήσεις παραμένει ως έχει η ρύθμιση
Σχόλια αναγνωστών