Αλλαγές στο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας με την συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης προκρίνει ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τονίζοντας ότι οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, έναντι συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων 1,9 δισ. ευρώ βάσει Solvency II διαθέτουν συνολικά εποπτικά ίδια κεφάλαια 3,6 δισ. ευρώ, ήτοι 1,7 δισ. ευρώ, ή 85%, περισσότερα κεφάλαια από τα αναγκαία κεφάλαια και καλύπτουν με την προβλεπόμενη στο θεσμικό πλαίσιο ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση (MCR) και κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας (SCR).
Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο η Πολιτεία να αναγνωρίσει ότι ο ιδιωτικοοικονομικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού κλάδου όχι μόνο δεν αντίκειται στο κοινωνικό όφελος, αλλά και μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στη δημιουργία πλούτου για την οικονομία. Και αυτό, μέσω της μείωσης των κινδύνων για τους ασφαλισμένους, αλλά και μέσω της αξιοποίησης κεφαλαίων για την πραγματοποίηση μακροχρόνιων παραγωγικών επενδύσεων.
Θεσμοθέτηση κινήτρων με στόχο να μειωθεί το κόστος ζημιών στον κρατικό προϋπολογισμό
Ο Διοικητής της ΤτΕ ζητά να παρέμβει η Πολιτεία με την θεσμοθέτηση κινήτρων προκειμένου να αυξηθεί το μέχρι σήμερα χαμηλό ποσοστό ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η θεσμοθέτηση κινήτρων θα ελαφρύνει το κόστος των ζημιών, ιδίως των προερχομένων από φυσικές καταστροφές τόσο για τους πληγέντες ασφαλισμένους όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αυτόματα θα ελευθέρωνε πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων.
Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής προκρίνει την συνεργασία μεταξύ του κράτους και του τομέα ιδιωτικής ασφάλισης μέσω συμπράξεων ΣΔΙΤ με σαφείς όρους για τα μέλη και τους δικαιούχου του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο και στενή παρακολούθηση των αποτιμήσεων
Από τη άλλη πλευρά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την γεωπολιτική κρίση, τις επιδράσεις μιας μεταβολής των χρηματοπιστωτικών παραμέτρων στην κερδοφορία τους, καλεί τις ασφαλιστικές να επανεξετάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Υπό το πρίσμα των διαρκώς μεταβαλλόμενων δεδομένων στην εγχώρια και τη διεθνή οικονομία, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις καλούνται να παρακολουθούν και να αξιολογούν τη φερεγγυότητά τους σε συνεχή και προοπτική βάση. Ταυτόχρονα, η εκτίναξη της οικονομικής αβεβαιότητας καθιστά αβέβαιες τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων τους.
Σε τρεις άξονες η ανάπτυξη της οικονομίας – θετικοί οιωνοί για την ιδιωτική ασφάλιση
Στα θετικά για την αγορά ότι η καταναλωτική δαπάνη θα συνεχίσει να αυξάνεται τα δύο επόμενα έτη, με ηπιότερους όμως ρυθμούς, παράλληλα με την αύξηση της απασχόλησης.
Οι επενδύσεις θα αυξηθούν με πολύ υψηλούς ρυθμούς τα δύο επόμενα έτη γεγονός το οποίο αποδίδεται ότι έως το 2029 η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει στήριξη ύψους 40 δισεκ. ευρώ περίπου από το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027 και 32 δισεκ. ευρώ από το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης NextGenerationEU, ενώ παράλληλα αναμένεται και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.
Μέχρι το 2026, το αναπτυξιακό αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, σύμφωνα με την ΤτΕ είναι περίπου 7% σε όρους συνολικής αύξησης του επιπέδου του πραγματικού ΑΕΠ ενώ ενισχύει τις επενδύσεις πάνω από 22% καθώς και την απασχόληση δημιουργώντας γύρω στις 200.000 θέσεις εργασίας.
Μεσοπρόθεσμα, η προοπτική υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης αποδίδεται και στην αύξηση της παραγωγικότητας από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Στην ανάπτυξη θα συμβάλλει και η χρηματοδοτήσεις από τον τραπεζικό τομέα.
Ελ Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Στουρνάρας (ΤτΕ): Ανάπτυξη οικονομίας με συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης
1,7 δισ. ευρώ, ή 85%, περισσότερα κεφάλαια από τα αναγκαία κεφάλαια διαθέτουν σήμερα οι ασφαλιστικές
Σχόλια αναγνωστών