Αμφίσημα είναι τα μηνύματα από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με έδρα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, εκτός Ελλάδος με ελεύθερη παροχή υπηρεσιών (ΕΠΥ) ή καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης.
Από την μία αυξάνουν το μερίδιο τους στην αγορά, από την άλλη βάζουν λουκέτο αναστέλλοντας τις επιχειρήσεις τους κάθε χρόνο, τα τελευταία πέντε έτη τουλάχιστον. Το τελευταίο μεγάλο κραχ έγινε με την Citi Insurance το καλοκαίρι 2021.
Αυξάνουν τα μερίδια τους
Στην Ελλάδα, με καθεστώς είτε ελεύθερης εγκατάστασης (υποκατάστημα) είτε ελεύθερης παροχής υπηρεσιών δραστηριοποιούνται 253 ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Εχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, και εποπτεύονται, ως προς τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των χωρών καταγωγής τους. Στα τέλη του 2020, η ετήσια παραγωγή των επιχειρήσεων αυτών ανερχόταν σε 987 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 19% του συνόλου της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Ειδικότερα, όσον αφορά την αγορά των ασφαλίσεων αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων, εντός του 2021 αυξήθηκε το μερίδιο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με έδρα σε άλλο κράτος-μέλος με ελεύθερη παροχή υπηρεσιών ή καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης και ανήλθε σε 18% (από 17% το 2020).
Το φτηνό είναι ακριβό – τα μειονεκτήματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΒΝ οι ΕΠΥ δίνουν υψηλές προμήθειες σε ασφαλιστές και πουλάνε ασφαλιστήρια αυτοκινήτου με πολύ χαμηλό κόστος σε σχέση με τις ασφαλιστικές, ωστόσο ο ασφαλισμένος μπαίνει σε μία σειρά κινδύνων χωρίς τις περισσότερες φορές να γνωρίζει. Τα οικονομικά στοιχεία των ΕΠΥ δεν είναι πάντα γνωστά, γεγονός που σημαίνει ότι στην Ελλάδα μπορεί να πηγαίνει καλά, αλλά στην έδρα της και άλλες χώρες, να αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι οι ΕΠΥ δεν εμπίπτουν στο δίκαιο της Ελλάδας, στην περίπτωση που προκύψουν νομικές διαφορές κατά την αποχώρηση της ή το κλείσιμο, επιλύονται βάσει του δικαίου της χώρας που είναι εγκατεστημένες. Τέλος είναι ελάχιστες οι ΕΠΥ που συμμετέχουν στο σύστημα φιλικού διακανονισμού προκαλώντας ολιγωρίες και ενίοτε και προβλήματα στις διαδικασίες αποζημίωσης.
Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ατυχημάτων που οι ασφαλισμένοι εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν λεφτά από την τσέπη του, από λουκέτο που μπήκαν σε ΕΠΥ από το 2013 και μετά.
Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Λίστα επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Φιλικό Διακανονισμό
Σύμφωνα με την τελευταία λίστα της ΕΑΕΕ στο Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού συμμετέχουν οι εξής παρακάτω επιχειρήσεις:
ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Ε.Α.Ζ. ΑΕ
ΔΥΝΑΜΙΣ Α.Ε.Γ.Α.
ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Α.Α.Α.Ε.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.
ALLIANZ ΕΛΛΑΣ Α.Α.Ε.
INTERLIFE SA Α.Α.Ε.Γ.Α.
GENERALI HELLAS A.A.E.
ΝP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ-ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕΑΕ
INTERASCO Α.Ε.Γ.Α.
PRIME INSURANCE LTD
EURO INSURANCES DAC
AIG EUROPE S.A.
Hellas Direct INSURANCE LTD
CITY INSURANCE SA (ΜΕΧΡΙ 17/9/2021)
QIC EUROPE LTD
EUROINS.AD INSURANCE COMPANY
Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
GENERALI HELLAS I AAE (ΠΡΩΗΝ ΑΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕ)
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε.Ε.Γ.Α.- ΜΙΝΕΤTΑ
ΟΡΙΖΩΝ Α.Ε.Γ.Α.
GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ A.E.A.E.
ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.Γ.Α.
EUROLIFE FFH ΑΕΓΑ
ERGO ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
PERSONAL INSURANCE Α.Ε.Γ.Α.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝ.Π.Ε.
Τα διφορούμενα μηνύματα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ΕΠΥ και ο υψηλός κίνδυνος για τα αυτοκίνητα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΒΝ οι ΕΠΥ δίνουν υψηλές προμήθειες σε ασφαλιστές και πουλάνε ασφαλιστήρια αυτοκινήτου με πολύ χαμηλό κόστος
Σχόλια αναγνωστών