Εάν η ετυμηγορία βγει υπέρ των εναγόντων έρχεται νέο κύμα αξιώσεων
Στο εδώλιο των κατηγορουμένων οδηγούν Βρετανοί επιχειρηματίες τρεις μεγάλες ασφαλιστικές, απαιτώντας να πάρουν από τις MS Amlin, Zurich Insurance και Liberty Mutual συνολικές αποζημιώσεις αξίας 1 δισεκατομμυρίου στερλινών για αθέτηση υποχρεώσεων έναντι διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών από την πανδημία του Covid 19.
H υπόθεση Stonegate είναι μεγάλη ανοίγει και πάλι και μαζί με αυτή ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια και άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Εάν το δικαστήριο αποφανθεί κατά των εναγόμενων τότε σειρά παίρνουν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις κατά ασφαλιστικών που είχαν μπει στο αρχείο.
Οι επιχειρηματίες της Stonegate υποστηρίζουν ότι τα μέτρα κατά της διάδοσης της πανδημίας οδήγησαν σε μείωση κατά 90 τοις εκατό του κύκλου εργασιών τους ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν για κάθε είδος ασφάλισης που είχαν συνάψει διαφορετικές πολιτικές και ερμηνείες. Ο αντίκτυπος της πανδημίας υποστηρίζουν εξακολουθεί να πλήττει τις επιχειρήσεις τους απαιτώντας τα ζητήματα περί διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών να μείνουν ανοικτά προς διευθέτηση μέχρι τον Απρίλιο του 2023.
Ανοίγει ο φάκελος αποζημιώσεις
Σε προγενέστερο χρόνο οι επιχειρήσεις Stonegate είχαν αποδεχτεί ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια είχαν περιορισμένη κάλυψη, ωστόσο όλα δείχνουν ότι και τους συμβαλλόμενους ασφαλισμένους υπάρχουν παραθυράκια.
Απέναντι στην υπόθεση Stonegate η MS Amlin είναι υπεύθυνη για το 55% της πολιτικής της Stonegate, με τη Zurich και τη Liberty Mutual να αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 22,5% η καθεμία. Αν και οι δικαστικές αρχές κρίνουν υπερβολικές τις απαιτήσεις αν το δικαστήριο σημάνει τις καμπάνες τότε το συνολικό τσεκ των αποζημιώσεων θα ανέβει αρκετά κοστίζοντας δισεκατομμύρια στους αντασφαλιστές.
Οι ασφαλιστικές που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό ήταν κυρίως οι Ευρωπαϊοι αντασφαλιστές και τα Lloyds. O κίνδυνος έχει αρχίσει να συσσωρεύεται επικίνδυνα από ορισμένες επιχειρήσεις που έχουν αγοράσει εξειδικευμένες καλύψεις.
Εκτός εκτιμήσεων
Έπεσαν έξω οι εκτιμήσεις των ασφαλιστικών που θεωρούσαν ότι οι κλάδοι περιουσίας και ατυχημάτων δεν θα αποζημίωναν για διακοπές επιχειρησιακών λειτουργιών λόγω εξαιρέσεων. Οι σχετικές αποζημιώσεις για περιουσία και ατυχήματα έχουν φτάσει τα 35 δισεκατομμύρια ποσό που δεν συνάδει με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που είχε κάνει τότε ο κλάδος.
Ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρξει μετά από δύο χρόνια.
Η Ελλάδα δεν πληρώνει
Οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα στάθηκαν πολύ τυχερές λόγω της περιορισμένης διείσδυσης έως καθόλου που είχαν στην ασφάλιση επιχειρήσεων έναντι διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών. Ο κλάδος τα τελευταία χρόνια αν και το υποστήριζε ως προϊόν έδειχνε απρόθυμος να το προωθήσει.
Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών