Πολύ αρνητικά επιδρά η συνέχιση του πολέμου που πάει να κλείσει ένα χρόνο.
Η Ουάσιγκτον και το Κίεβο τον κρατούν σε ‘ζωή’ με τις αποφάσεις τους, ενώ η Ευρώπη φέρεται να βρίσκεται στα έδρανα και να παρακολουθεί.
Θέμα χρόνου ήταν ο πόλεμος να δείξει τα νύχια του και στις ασφαλιστικές της Ελλάδας και να βάλει τέλος στο μύθο περί επιβολής κυρώσεων για την προστασία της Ευρώπης.
Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τετ α τετ με το τέρας του πληθωρισμού, με το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων συμπεριλαμβανομένων και των αυξήσεων στα ασφάλιστρα που αμφισβητείται αν θα μπορέσουν να τις περάσουν στους πελάτες τους αλλά απέναντι και στην κάθετη μείωση της αγοραστικής δύναμης, εγκυμονώντας κινδύνους για την συνέχιση των λειτουργιών τους.
Η Ευρώπη χάνει έδαφος, απέναντι στις ΗΠΑ που όλα δείχνουν ότι είναι η μεγάλη ευνοημένη των καιρών.
Οι επιδράσεις του πολέμου και των συγκυριών που συνδέονται με αυτόν έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται αρχής γενομένης των ισολογισμών των ασφαλιστικών.
Οι αξίες υποχωρούν ενώ τα δύσκολα ακόμα για την Ευρώπη, αν δεν σταματήσει ο πόλεμος δεν έχουν ξεκινήσει.
Κατακόρυφη πτώση ενεργητικού ασφαλιστικών
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 1.049 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 18.987 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αριθμός καταθέσεων των ασφαλιστικών στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Ο αριθμός αυτός μειώθηκε αυτή την φορά, ενώ αυξάνονταν.
Οι συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 185 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 1.697 εκατ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2022.
Oι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού μειώθηκαν κατά 24 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 907 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 161 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 790 εκατ. ευρώ.
Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε σε 8,9% το β΄ τρίμηνο του 2022, έναντι 9,4% το προηγούμενο τρίμηνο.
Πτώση αποτιμήσεων ομολογιακών τίτλων και μεριδίων Α/Κ
Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους μειώθηκε σε 10.604 εκατ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2022, έναντι 11.200 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε μείωση των αποτιμήσεων των τίτλων τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ.
Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 55,8% το β΄ τρίμηνο από 55,9% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων μειώθηκε σε 3.842 εκατ. ευρώ, έναντι 4.137 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού μειώθηκε στο 20,2%, έναντι 20,6% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η μείωση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται κυρίως σε μείωση της αποτίμησης μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού.
Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας διαμορφώθηκε σε 694 εκατ. ευρώ, έναντι 699 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 3,7%, έναντι 3,5% το προηγούμενο τρίμηνο.
Πτώση ίδιων κεφαλαίων και τεχνικών προβλέψεων
Από την πλευρά του παθητικού, τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν σε 3.494 εκατ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2022, έναντι 3.642 το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις μειώθηκαν κατά 865 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 13.630 εκατ. ευρώ.
Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 816 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 10.613 εκατ. ευρώ, ενώ οι τεχνικές προβλέψεις ζημιών μειώθηκαν κατά 49 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 3.017 εκατ. ευρώ.
Το 70,3% του συνόλου των τεχνικών προβλέψεων αντιστοιχεί σε τεχνικές προβλέψεις ζωής εκτός συντάξεων.
Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Τα νύχια του έβγαλε ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας στις ελληνικές ασφαλιστικές
Μεγάλη υποχώρηση στις καταθέσεις του εξωτερικού, πτώση αποτιμήσεων τίτλων ελληνικού δημοσίου.
Σχόλια αναγνωστών