Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και κίνητρα ασφάλισης στο 2ο και 3ο Πυλώνα καθώς και Ταμεία Πολλαπλών Εργοδοτών

Αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και κίνητρα ασφάλισης στο 2ο και 3ο Πυλώνα καθώς και Ταμεία Πολλαπλών Εργοδοτών
Οι αλλαγές στη φορολογία, θα συνδυαστούν με τις αλλαγές που έχει υποσχεθεί το οικονομικό επιτελείο στον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, για την ενίσχυση του 3ου πυλώνα ασφάλισης, κυρίως με φορολογικά κίνητρα....
Σχετικά Άρθρα
Αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές ιδίως - στις παροχές σε χρήμα - από τον 2ο και 3ο πυλώνα ασφάλισης, ταυτόχρονα με τη δυνατότητα δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων «πολλαπλών εργοδοτών», βρίσκονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό και πρόκειται να λάβουν σάρκα και οστά με νομοθετική πρωτοβουλία αμέσως μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στη φορολογία, θα συνδυαστούν με τις αλλαγές που έχει υποσχεθεί το οικονομικό επιτελείο στον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, για την ενίσχυση του 3ου πυλώνα ασφάλισης, κυρίως με φορολογικά κίνητρα, όπως αφαίρεση από τα εισοδήματα του κόστους ασφάλισης για Ζωή και Φυσικές Καταστροφές, αλλά και στον 2ο πυλώνα, τα Επαγγελματικά Ταμεία, ιδίως όσον αφορά την φορολογία των εφάπαξ επιδομάτων που σήμερα φτάνει στο 40% ανάλογα με το ύψος της παροχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει νομοθετικές παρεμβάσεις για το θεσμικό πλαίσιο, οργάνωσης και λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων, οι οποίος όμως-όπως παραδέχθηκε ο υπουργός- «καθυστέρησαν λίγο λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας σε ποικίλα νομοθετικά πεδία της Κοινωνικής Ασφάλισης το τελευταίο διάστημα».
Μέσα στον σχεδιασμό θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα ίδρυσης Επαγγελματικών Ταμείων Πολλαπλών Εργοδοτών, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί η ανάπτυξη του 2ου Πυλώνα τα τελευταία 5 χρόνια, είναι θεαματική με 31 Ταμεία, αλλά για επιχειρήσεις και εργοδότες που απασχολούν περισσότερους από 100 εργαζόμενους, αριθμός οποίος καταστατικά και βάση της EIOPA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλισης), μπορεί κάποιος να δημιουργήσει τέτοιο ταμείο ασφάλισης.

Στην Ελλάδα όμως που η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι Μικρομεσαίες ως 99 εργαζόμενους, θα δίνεται η δυνατότητα σε ομοιεπαγγελματικές κατηγορίες εργοδοτών να δημιουργούν, αντίστοιχα Επαγγελματικά ταμεία.
Σε ότι αφορά τη φορολογία σχεδιάζεται η εναρμόνιση του φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για παροχές των επαγγελματικών ταμείων με εκείνες των ιδιωτικών ασφαλιστικών, γεγονός που ανοίγει το δρόμο στην απαλλαγή φόρου στα «εφάπαξ» των ασφαλιστικών εταιριών, και των επαγγελματικών ταμείων.
Επιπλέον σχεδιάζεται η φορολογική εναρμόνιση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης και των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και η εναρμόνιση της φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ των συνταξιοδοτικών προϊόντων των πυλώνων δύο πυλώνων με παρόμοια χαρακτηριστικά, για την αποφυγή στρεβλώσεων στην ιδιωτική αγορά συνταξιοδότησης.
Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τα εφάπαξ που καταβάλλουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές επιβαρύνονται με φόρο από 10%-40% από το ποσό των 40.000 ευρώ και άνω.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης