Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ένα pool ασφάλισης φυσικών καταστροφών
ΕΚΤ και EIOPA μιλούν για μεγάλο κενό μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων καταστροφών στην Ευρώπη το οποίο επιφέρει κινδύνους στην οικονομία και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. ΕΚΤ και EIOPA ζητούν σειρά προτάσεων που θέτουν στο επίκεντρο το μηχανισμό ασφάλισης φυσικών καταστροφών.
Οι προτάσεις αυτές θα μπουν στην ατζέντα της ΕΚΤ και θα συζητηθούν με όλους τους εκπρόσωπους των χωρών στις 22 Μαίου 2023.
Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ένα pool ασφάλισης φυσικών καταστροφών με τους αντασφαλιστές και τις ασφαλιστικές να αναλαμβάνουν το ρίσκο και τις υπερβάλλουσες ζημιές, ωστόσο σε κίνδυνο υψηλό βρίσκονται χώρες που είναι ανασφάλιστες όπως η Ελλάδα, εν όψει ραγδαίας αύξησης των καταστροφικών φαινομένων.
Προκρίνουν άμεσα συμπράξεις
ΕΚΤ και EIOPA συστήνουν συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για μεγάλης κλίμακας φυσικές καταστροφές όπως και εκδόσεις ομολόγων καταστροφών, φορολογικά κίνητρα και ειδικές επιδοτήσεις για ασφαλισμένους που λαμβάνουν μέτρα προστασίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Τα μέτρα στόχο έχουν να μετριάσουν τον κίνδυνο και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά των κρατικών μηχανισμών κάλυψης ενώ θα επιτύχουν καλύτερο και πιο δίκαιο επιμερισμό των δαπανών για την αντιμετώπιση των καταστροφών.
Ανοδικά ο πιστωτικός κίνδυνος των τραπεζών από τις διακοπές εφοδιαστικής αλυσίδας
Κατά την πρόεδρο της EIOPA η οποία πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα και διεξήγαγε συζητήσεις πάνω στο θέμα των φυσικών καταστροφών η ασφάλιση κατέχει σημαντικό ρόλο στην προστασία των επιχειρήσεων και των ατόμων καθώς ο κίνδυνος μεταφέρεται στις ασφαλιστικές οι οποίες από την πλευρά τους κατά την αποζημίωση διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να επανέλθει η οικονομία, οι επιχειρήσεις και ιδιώτες στην αρχική μορφή πριν από ένα καταστροφικό συμβάν.
Μείωση ορίων αν μικρύνει η ασφαλιστική βάση
Προειδοποιεί ότι οι ασφαλιστικές ενδεχομένως να μειώσουν τα όρια των καλύψεων τους αν η ασφαλιστική βάση συρρικνωθεί, ενώ θα αυξηθεί το κόστος της ασφάλισης στην περίπτωση που ο κόσμος βασίζεται μόνο στην κρατική στήριξη. Αυτό εν όψει αύξησης των φυσικών καταστροφών θα διεύρυνε περαιτέρω το χάσμα μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών.
Ο κίνδυνος διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας προσέθεσε εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους προς τις επιχειρήσεις αυξάνοντας τις πιθανότητες μη αποπληρωμής δανείων και ακολούθως την έκθεση των τραπεζών στον πιστωτικό κίνδυνο.
Παράλληλα αποδυναμώνεται και η οικονομική ισχύ των κυβερνήσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών