Οι επιπτώσεις των μέτρων της πανδημίας και των κυρώσεων στα ρωσοουκρανικά γίνονται όλο και δυσμενέστερες το 2023 για τις επιχειρήσεις.
Οι αυξήσεις στα εμπορικά ασφάλιστρα, αν και είχαν ξεκινήσει νωρίτερα των δύο αυτών ‘πολεμικών’ συμβάντων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οδηγώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην έξοδο από τον μηχανισμό ασφάλισης.
Οι τιμές δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν καθώς οι εμπορικοί ασφαλιστές έχουν γράψει τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια μεγάλες ζημιές, την ίδια στιγμή οι αντασφαλιστές σε ορισμένες γραμμές παραγωγής συνεχίζουν να αυξάνουν τα ασφάλιστρα για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από τον πληθωρισμό, το κόστος κεφαλαίου, αλλά και την έξοδο κεφαλαίων που συντελείται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο.
Μόνο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα εμπορικά ασφάλιστρα πήραν αυξήσεις της τάξεως του 4%, στα ίδια περίπου επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Πρόκειται για το 22ο τρίμηνο αυξήσεων των τιμών, με τις αυξήσεις το 2020 να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 αθροιστικά οι αυξήσεις χτύπησαν στο 22%. Πτώση ωστόσο υπήρξε στις χρηματοοικονομικές και επαγγελματικές ασφαλίσεις, αλλά και τάση σταθεροποίησης στις διαδικτυακές ασφαλίσεις.
Τα ασφάλιστρα στις διαδικτυακές ασφαλίσεις (cyber insurance) στις μεγάλες αγορές, αν και σημείωσαν αυξήσεις, ωστόσο οι αυξήσεις αυτές δεν ήταν συγκρίσιμες με το 2022.. Η μέση αύξηση στις Cyber ασφαλίσεις έφτασε στο 11% από 28% ακόμα και 34% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Γενικά οι αυξήσεις στα εμπορικά ασφάλιστρα στην Ηπειρωτική Ευρώπη έφτασαν στο 5%, στην Ασία μόλις 1% στην Ασία και τον Ειρηνικό 7%, στις ΗΠΑ 4% και στην Λατινική Αμερική και Καραϊβική 8%. Στην Ελλάδα οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα εμπορικών γραμμών έχουν ξεπεράσει το 10% από πέρυσι.
Δεν μπαίνουν νέα κεφάλαια στην αγορά
Απαντώντας σε ερωτήσεις υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς αποδίδουν την άνοδο των τιμών στο αντασφαλιστικό κόστος, καθώς και στο κόστος κεφαλαίου αλλά και στην έλλειψη ορισμένων ασφαλιστικών εξειδικευμένων καλύψεων στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουν ότι εξετάζουν τα περιθώρια ανάπτυξης νέων προϊόντων σε τομείς που υπάρχει έλλειψη και την είσοδο νέων κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές.
Στο επίκεντρο των τιμολογήσεων παραμένουν οι πληθωριστικές τιμές και τα επιτόκια. Στην περίπτωση που τα επιτόκια υποχωρήσουν αισθητά μαζί με τον πληθωρισμό το δεύτερο εξάμηνο του 2023 προβλέπεται αν δεν υπάρξει μικρή πτώση, οι τιμές να σταθεροποιηθούν.
Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών